Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Hammarbys sportchef: "Förr eller senare vinner vi Allsvenskan"

Publicerad: 2020-06-02 22:00 Allsvenskan

Hammarbys sportchef Jesper Jansson resonerar kring krisen, Europa – och spelarna som kan lämna.

Den allsvenska bollen är i rullning den 14 juni och Hammarby IF tillhör favoriterna att vinna.

I en intervju med Fotbolltransfers.com talar sportchef Jesper Jansson ut inför säsongen.

– Självklart har pandemin påverkat vårt arbete då det har varit lugnare. Vi har fått avvakta kontraktsförlängningar, som vi brukar vara tidigt ute med, och nu handlar det om att inte springa för fort. Det gäller att vänta och se var marknaden landar.

Ett tillfälligt fönster öppnade 31 maj och stänger 13 juni. Vad är era planer?

– Vi har planerat utifrån de ordinarie transferfönstren, så det påverkar inte oss. Jag tror att när det riktiga sommarfönstret öppnar blir det generellt väldigt lugnt. Givetvis har det med pandemin att göra. Vi är väldigt nöjda med vår trupp, så vi sitter i en bra sits.

Hammarby har plockat in spelare som Paulinho och Abdul Khalili, en duo som sportchefen talar gott om.

– Nu har vi inte haft matcher, men vi vet att det är två kvalitetsspelare som anslutit. Sedan har vi Gustav Ludwigson, som vi gjorde klart med redan förra sommaren, och David Ousted samt många unga killar som är runt 23 och på väg, säger han till Fotbolltransfers.com.

Räds du att tappa någon viktig spelare i sommar?

– Nej, det gör jag inte. Jag är mycket nöjd med fönstret i helhet och vi är väl förberedda för alla scenarion. Vi har planerat utifrån det. Vi har en bredd i truppen som gör att vi dessutom kan hantera många matcher på kort tid.

En som ryktats bort är den offensive stjärnan Muamer Tankovic, som har utgående kontrakt.

– Vi har varit medvetna hela tiden om att ”Mujo” sitter på utgående, så vi är förberedda för båda scenarion - att han lämnar eller att han stannar. Vill han vara kvar är vi givetvis glada för det.

Hur viktig är han för ert lagbygge 2020?

– Han har varit en väldigt viktig spelare för oss under de här åren, men samtidigt har varit medvetna om hans kontraktssituation och hans önskan, så vi är som sagt förberedda på båda scenarion.

Hur är det med Junior, vars avtal också löper ut?

– Det är lite samma sak där. Han har möjligheten att vara kvar i Hammarby och det hoppas vi på.

Ni har talanger som Aimar Sher, Emil Roback... Vad säger du om dem?

– De tar steg hela tiden och det är kul. Det ser ljust ut. Det är matcherna som räknas, men nu har ju de unga killarna fått lite mer tid på sig att utvecklas.

Jansson hymlar inte om att Hammarby har guld i blicken.

– Målsättningen utifrån det vi har byggt upp är att vi ska vara uppe och slåss om Europaplatserna. Nästa steg för klubben är att spela relativt kontinuerligt i Europa och är vi där och nosar, som vi varit de senaste två åren, kommer vi förr eller senare att vinna Allsvenskan, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Sedan finns det motståndare som också gör det bra, men vår ambition är att vara med däruppe. Ena året kan man ha stolpe-in och andra året stolpe-ut. När det är stolpe-in kommer vi att vinna.

Skönt att serien drar igång, då?

– Det är väldigt skönt. Man har ett mål, ett datum. Sedan kommer det bli speciellt utan publik och jag hoppas att läktarna kan fyllas så småningom.

Hur viktigt är det för ett publiklag som Hammarby att ha publik?

– Jag tror att det är viktigt för alla lagen och att det inte är någon skillnad om man är publiklag eller inte. Fotbollen blir bättre med publik och speciell utan publik. Det blir en ny situation att hantera för alla.

Nemrud Kurt
info@fotbolltransfers.com