Niclas Carlnén.
Foto: Bildbyrån

De allsvenska klubbarna om beskedet

Publicerad: 2020-05-29 10:27 Allsvenskan

Svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till allsvensk spel nästa månad. Ett besked som tas emot med glädje.

Den allsvenska premiären närmar sig. Det blir spel från och med den 14 juni, dock utan publik. Något som gläder Malmö FF.

– Ett riktigt bra bra besked utifrån den rådande situationen. Det är av flera anledningar viktigt att vi kan spela klart allsvenskan innan året är slut. Det vi tyvärr inte får är publik på matcherna och vi är väl medvetna om vilken påverkan det har, men vi ser inte att det finns något annat alternativ, säger klubbens vd Niclas Carlnén till officiella hemsida.

Djurgårdens IF välkomnar också beskedet.

– Det är skönt att vi har ett datum, vi har jobbat för det och vi är redo för att Allsvenskan drar igång då. Sedan är det vissa restriktioner som gäller, dels har vi det här protokollet där vi kommer att få nödvändiga förutsättningarna för hur en allsvensk match ska genomföras. Utöver det finns det en del frågetecken kring förberedelser och träningsmatcher. Vi har ju inte spelat match sedan vi mötte Mjällby i cupen i mars och som informationen ser ut nu kan vi inte spela träningsmatcher innan den 14 juni. Men vi är ändå positiva till att Allsvenskan kommer igång den 14 juni, säger sportchefen Bosse Andersson till klubbens hemsida.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson kommenterar beslutet för SportExpressen.

– Det är jäkligt skönt att få ett datum liksom, det är väl mest det att få något att förhålla sig till. Framför allt för killarna, säger han till tidningen och förklarar vad det innebär ekonomiskt:

– Vi i Hammarby har varit är förberedda på att det ska vara utan publik och att det är där vårt tapp ligger. Vi har jobbat utifrån flera scenarier och ett av dem har varit det här scenariot. Största oron har väl varit tv-avtal men nu kommer det i gång och det är bra.

Max Markusson, klubbdirektör i IFK Göteborg, uttalar sig också.

– Givetvis positivt och helt avgörande för elitfotbollens överlevnad. Nu är det mycket jobb kvar att göra men vi har ett möte med Sef i eftermiddag så ser vi hur vi tar avstamp mot framtiden, säger han till SportExpressen.

För Helsingborgs IF har våren varit oerhört tuff.

– Det känns som en enorm lättnad att vissa delar av verksamhetens hjul börjar rulla igen. Det har varit otroligt påfrestande att gå i den här väntan, säger klubbchefen Joel Sandborg till SportExpressen och förklarar vad beskedet innebär:

– Att serien går i gång ändrar egentligen ingenting för det är det här vi har gått och väntat på. Vår prognos påverkas, till det sämre, mest av att det går i gång utan publik men det var vi också ganska inställda på. Nu jobbar vi med stora penseldrag för att hitta lösningar på ekonomin.

Svensk Elitfotboll har gått ut med informationen att Allsvenskan drar igång den 14 juni. Något som vissa klubbar inte alls gillar, skriver Fotbollskanalen.

– Det är inte klokt att Sef-ledningen skickar ut ett sådant meddelande utan att ha stämt av med klubbarna. Det kommer inte alla klubbarna gå med på, inte en chans. Att gå rakt in i allsvenskt spel utan träningsmatcher? Det kommer det att bli diskussioner om, säger en icke namngiven klubbledare till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Damerna var mycket smartare som sköt upp sin seriestart till i slutet på juni, vi sitter fast med 14 juni, antagligen efter löften till olika partners. Men det är många klubbar som vill skjuta på det för att hinna med träningsmatcher.

BK Häckens sportchef Sonny Karlsson uttalar sig om det hela.

– Är det hundra klart då? Det skulle vi jobba på att få fram tydlighet i nu under eftermiddagen. Om vi kör på det och klubbarna kommer överens om det, vi får fundera tillsammans. Det finns ett argument i att köra, men jag fattar ju de andra argumenten med, klart vi vill spela matcher innan det drar igång så vi får i ordning grejerna. Vi är med på det som det blir, säger han till Fotbollskanalen.

Björn Wesström, klubbdirektör i AIK, har inte reagerat Sef:s besked.

– Klubbarnas uppfattning är att vi skall starta så snart det är möjligt, så jag ser inga problem med att det gått ut, säger han till Fotbollskanalen.

Thomas Berg
thomas@fotbolltransfers.com