Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Folkhälsomyndigheten och regeringen ger klartecken till elitfotboll

Publicerad: 2020-05-29 08:35 Allsvenskan

Svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelar att svensk elitfotboll kan dra igång 14 juni.

I samband med en presskonferens kommer det väntade beskedet: svensk enlitfotboll kan dra igång i juni.

Allsvenskan, Superettan och Elitettan drar igång den 14 juni medan Damallsvenskan kör igång den 27 juni.

– Nu öppnas möjligheten upp för tävlingsverksamhet i alla åldra, vilket innebär att elitidrotten kan starta upp sin verksamhet igen. Detta gäller från den 14 juni för alla idrotter på dam- och herrsidan på alla nivåer givet att verksamheten kan genomföras enligt befintliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, att den hålls utomhus och att begränsningen på offentliga tillställningar med max 50 personer fortsatt respekteras, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind under presskonferensen enligt Fotbollskanalen.

– Beskeden vi ger idag betyder inte att livet återgår till det normala, vi måste fortsätta hjälpas åt minska smittspridningen, fortsätter hon.

Om situationen skulle förvärras igen kan beslutet komma att ändras igen.

– Nu krävs ett stort ansvar från idrotten, arrangörer till supportrar. Om läget ändras är vi alltid redo att fatta nya beslut. Beskedet nu ska inte ses som att vi snabbt rullar tillbaka alla restriktioner. Vi har valt en uthållig strategi och att tillåta idrotter under vissa omständigheter är en viktig strategi för att vara långsiktiga, säger Amanda Lind.

Inledningsvis kommer fotbollen spelas inför tomma läktare. Troligen blir det så hela sommaren.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen med 50 kommer att ligga över sommaren, säger Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson.

Svensk Elitfotboll kommenterar beskedet på sin hemsida.

– Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Sef, och fortsätter:

– Det blir inte en optimal försäsong men det är lika för alla. Det här året blir speciellt hur man än vänder och vrider på det och det är något vi alla får acceptera. Supportrarna och deras engagemang är det absolut bästa vi har och upplevelsen på arenorna kommer inte bli densamma utan publik men det är tyvärr nödvändigt i det här tillfället. Även här måste vi göra det bästa av saken men vi kommer att sakna och längta efter att åter få fylla våra arenor med stämning i absolut världsklass igen. Vi är tacksamma för att alla supportrar visat sig beredda att ta sitt ansvar genom att inte bidra till folksamlingar. Det kommer tider när vi kan öppna upp igen, låt oss tillsammans hålla ut tills dess!

Thomas Berg
thomas@fotbolltransfers.com