Foto: Bildbyrån

Baresi talar ut om sin talang, karriären i Milan och den bästa motståndaren

Publicerad: 2020-05-28 15:26 Italien

Franco Baresi talar ut om varför han aldrig lämnade Milan och avslöjar vilken spelare som varit svårast att spela mot.

Franco Baresi anses vara en av de bästa backarna genom tiderna. 60-åringen spelade hela 20 säsonger i Serie A, samtliga med Milan.

Ikonen spelade över 500 ligamatcher och vann Serie A sex gånger. Han vann Europacupen (nuvarande Champions League) tre gånger.

1982 vann han VM med Italien och kom tvåa 1994. I en intervju med Marca talar Baresi ut om sina kvalitéer.

– Jag visste att jag var talangfull, men jag visste att om jag verkligen ville bli den bäste så var jag tvungen att arbeta hårt och vara konsekvent. Jag antar att det här är sakerna som gjorde mig till den jag var, säger han.

Baresi betonar att det aldrig var aktuellt för honom att lämna Milan.

– Milan är mitt liv, en passion. Jag kom som tonåring och vann allt som går. Jag tänker tillbaka till min barndom, stegen jag var tvungen att ta och de hinder jag var tvungna att övervinna... Jag kom som tonåring, nu är jag 60 år och lite klokare och mognare, säger han och fortsätter:

– Jag upplevde så mycket med Milan, som spelare och ledare. Det har varit en lång väg. Jag har träffat många människor som har fått mig att växa och att ständigt förbättra mig. Milano är min stad. Jag älskar dess kultur, dess mat och dess konst. Det är en plats där du kan fortsätta växa. 

Baresi blev lagkapten för Milan redan som 22-åring.

– Jag är så stolt över att ha haft chansen att vara kapten för Milan i så många år. Jag bar armbandet i 15 år och det är något som har en otrolig effekt på den som bär den. Kanske var jag inte redo vid 22, men jag lärde mig på vägen och jag var tvungen att sticka ut på planen. Det var inte bara min röst, jag var tvungen att inspirera mina lagkamrater, att visa mod och aldrig lämna någon bakom sig, säger han.

Baresi hann spela med och mot många världsstjärnor under sin karriär. Den som stod ut mest var Diego Maradona.

– Jag har haft så många otroliga lagkamrater att jag inte kan välja en. Men om jag var tvungen att välja den bästa motståndaren, skulle jag säga Maradona, säger Baresi.

60-åringen hade stora tränare som Arrigo Sacchi och Fabio Capello.

– Sacchi var en perfektionist och förändrade fotboll i Italien helt, medan Capello var en expert och mycket detaljerad i sitt arbete. Båda är väldigt viktiga för mig, säger Baresi.

Baresi avslutar med att berätta hur det var att spela ett Milanoderby mot brorsan Giuseppe säsongen 1979/1980.

– Derbyn är alltid spännande och ännu mer när du spelar mot din bror. Det var bra för vår familj och en anledning att fira.

David Lind
david@fotbolltransfers.com