Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

10 snabba med Sören Åkeby: "Stefan Rehn den bäste jag tränat"

Publicerad: 2020-05-27 16:30 Allsvenskan

Han har tränat lag i norr, vunnit guld med Djurgården – och en 68-årig Sören Åkeby blickar nu tillbaka genom att svara på tio snabba och ta ut sitt five-a-side-lag.

Sören Åkeby, 68, har klivit in i Östersunds FK genom att ta plats i sportkommittén.

Han jobbar på distans från Stockholm och det är där han befinner sig när Fotbolltransfers.com intervjuar honom.

Den gamle guldtränaren roar sig med tio snabba frågor – och tio lagom lättsamma men längre svar.

Bäste spelaren du har tränat?

Stefan Rehn. En kanske lite underskattad spelare, vilket har att göra med att han var lite långsam och så, men han hade en sådan blick och känsla i allt han gjorde. När han kom tillbaka till Djurgården var han över 30. Vi sa att vi självklart kommer att ta hänsyn till hans ålder i vår fysiska träning, men han sa bara ”nej, nej, jag ska köra” och så gick han i bräschen för det och körde stenhårt. Han hade det lilla extra, säger Åkeby och fortsätter:

– Jag har ju tränat Jari Litmanen också, som var fantastiskt duktig och hade sin ”handbollsfint”, där han kollade åt ena hållet men passade åt andra, och så får man inte glömma Kim Källström som var ung, men jag tycker att Stefan är den som glänst mest.

Bästa spelare du har mött som tränare?

– Vi mötte Barcelona under min tid i Århus och Andrés Iniesta var fantastisk, liksom flera andra av deras korta, briljanta spelare. Vilket lag de hade. Henrik Larsson var där då. Min son är ihop med en spanjorska och mitt barnbarn är lite mörkare i hyn, så min son gick fram till ”Henke” och frågade om han kunde hålla hans grabb för en bild. ”Absolut”, säger Henke, ”han har ju samma färg som jag!”

Bästa tränaren du ställts mot?

– Inte bästa, kanske, men den kändaste var nog Lothar Matthäus. Han var dock lite dryg, tyckte jag.

Varför?

– När vi satt på presskonferensen efter matchen mot Partizan Belgrad, som han var tränare för, ställde svenska journalister frågor på svenska. Jag svarade på svenska. Då tyckte han att det var drygt av mig att inte svara på engelska. Men det är ju klart att om jag får frågor på svenska så svarar jag på svenska. Han tyckte att det var fel.

Bästa ögonblicket i karriären?

– Första guldet med Djurgården. Jag har varit med om andra roliga grejer, såsom att gå upp i Allsvenskan, men det första guldet kan inget slå.

Det var faktiskt min nästa fråga – vilket guld med Djurgården håller du högst? Det är ju också en bedrift att försvara titeln året därpå.

– En större bedrift, till och med. Man kan ju ha lite tur första året. Sedan kan turen försvinna andra året. Men vi var fantastiska både första och andra säsongen. Det är klart att det är en större bedrift att vinna andra året, men första guldet håller jag högre. Det året tog vi dessutom dubbeln.

Värsta ögonblicket i karriären?

– Det är nog 2001 när vi gjorde mål mot Sundsvall och hade kunnat ha en jättechans att vinna guldet. Det kändes tungt att Rehns mål dömdes bort så konstigt. Men jag tror nog att eftersom jag har lite hjärta för Hammarby så var det det sköna laget som fick vinna när vi inte gjorde det. Andra tunga ögonblick var när jag kom till DIF 1999 och vi åkte ur. Ännu tyngre var det när vi åkte ur med Sundsvall, trots att vi var tillräckligt bra för att hänga kvar.

Messi eller Ronaldo?

– Messi. Han har ju extrema kvaliteter. Det är jätteklass på båda två och båda avgör matcher, men jag tycker att Messi är en riktig dribbler som kan gå till både höger och vänster, skära in, ”curla” bollen…

Allsvenskans bäste spelare?

– Förra året var det nog Marcus Danielson. Jag var faktiskt med och värvade "Mackan" till Sundsvall och tycker att han haft en otrolig utveckling, en makalös sådan, en utveckling man kanske inte trodde på när vi värvade honom. Det är en fin pojk också. Jag unnar honom verkligen detta.

Tidernas bäste spelare?

– Jag får nog säga Pelé.

Inte Maradona?

– Jo, de får dela förstaplatsen. Jag kan tycka att lite av Maradonas tjusning försvinner med tanke på allt skit han har gjort, men man har fortfarande i huvudet hur han lattjade med England i VM. Det är inte många som kan göra så och det kommer man aldrig glömma.

Jürgen Klopp eller Pep Guardiola?

– Jag föredrar Klopp. Jag tycker att han har varit fantastisk. Vilket spel, vilka spelare han värvar…

Störste talangen du sett som inte nådde nivån han borde ha nått?

Labinot Harbuzi gick ju tragiskt bort, men jag tycker att en så fantastisk fotbollsspelare ändå inte nådde nivån han borde ha nått. Det slog aldrig ut för honom ordentligt. Jag säger Labinot.

* * *

Åkeby tar därefter ut ett five-a-side-lag bestående av de bästa spelarna han har tränat.

– Jag får säga Andreas Isaksson i mål. Visst att om man tittar på fötterna så tillhör han nog bland de sämsta och det var därför vi tog in Rami Shaaban som hade fantastiska fötter, men som målvakt och vad han har gjort för landslaget så väljer jag ändå Andreas.

Och som utespelare?

– Jag får ta med Kim Källström och Stefan Rehn. "Mackan" Danielson också. Anfallare… Jag hade ju Afonso Alves ett tag innan han lämnade för England. Även om det var en jättekort tid var han fantastiskt bra. Fin kille också.

Tränare för det här laget måste väl ändå vara Sören Åkeby…?

– Det finns ingen annan som ska träna det här laget. Det säger jag själv, säger Åkeby och skrattar.

Läs även FT:s intervju med Sören Åkeby där han berättar om sitt nya uppdrag i Östersunds FK.

Nemrud Kurt
info@fotbolltransfers.com