Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Jiloan Hamad trivs: "Det var lite av kortsiktig lösning"

Publicerad: 2020-05-20 01:30 Utlandsproffs

Dörren till Allsvenskan är fortsatt öppen, men just nu fokuserar Jiloan Hamad på sin kroatiska klubb.

Jiloan Hamad, 29, gnistrade i Hammarby IF innan han flyttade till sydkoreanska Incheon United.

Därefter gick den kreative mittfältaren till HNK Gorica i Kroatien, där han i dag huserar.

I en intervju med Fotbolltransfers.com berättar Hamad att laget ser ljuset i coronatunneln.

– Efter att ha varit hemma i Sverige i tre och en halv veckor flög jag tillbaka till Kroatien den 21 april och sattes i karantän i två veckor. Då körde laget individuell träning, fyra spelare åt gången, och fick inte duscha och byta om i omklädningsrummet. Nu har vi dock hunnit köra åtta pass med hela laget, en internmatch och vi möter Dinamo Zagreb i en träningsmatch.

Hur känns det?

– Det är skönt att kunna spela igen. Man går tillbaka till det man är van vid, till ett jobb man älskar. Sedan har det varit positivt också med detta uppehåll. Jag har nog inte varit hemma i Örebro så mycket som nu, inte sedan jag var runt 17. Det blev mycket familjetid som man tog ikapp. Vi ses flera gånger per år, men nu var man verkligen hemma och fick en inblick i deras vardag.

I lägenheten i Kroatien vilar Hamad mest upp sig, samtidigt som han testar sina färdigheter i köket.

– Jag har bott själv så länge och mamma har alltid lärt mig några kurdiska rätter, så jag kan laga mat. Det blir att man mixar. Varannan dag äter man ute eller beställer hem, varannan lagar man mat själv och så kollar man på någon dokumentär.

Du har kontrakt till sommaren med option på ett år till. Blir du kvar i Kroatien?

– Detta var lite av en kortsiktig lösning. Jag lämnade Sydkorea och ville till en liga med bra miljö. Gorica var glada att jag kom hit och sportchefen har koll på den svenska marknaden. Vi har en ömsesidig respekt. Nu börjar ligan med stor sannolikhet i juni och vi ska spela de tio återstående matcherna. Därefter får vi helt enkelt se hur min situation blir. Man får ta ett snack med klubben om man är kvar nästa säsong.

29-åringen har öppnat för Hammarby och Örebro SK, och några dörrar stänger han inte.

– Om jag ska vara ärlig finns inga diskussioner på det sättet. Jag var i min hemstad Örebro, där jag står hela ledningen nära. Det är underbara människor som alltid gett mig möjlighet att träna med ÖSK när jag är hemma. Jag kommer förmodligen vilja bo i Örebro i framtiden och då är det normalt att jag någon dag skulle spela där. Sedan får vi se när den dagen blir, säger Hamad till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– I ”Bajen” hade jag en fantastisk tid, men fotboll handlar mycket om timing. Det finns inga garantier och det känns bara fel av mig att säga något. Om det dyker upp något får jag ta ställning till det. Jag stressar inte fram några beslut. Marknaden är som den är och det kommer säkert finnas alternativ, men jag trivs i ligan, staden och med lagkamraterna. Dessutom har vi en ny, riktigt grym tränare.

Lockar Hammarby lite extra om Zlatan Ibrahimovic skriver på?

– Zlatan är en legendar och den bästa spelaren vi haft genom tiderna. Jag är glad att han gör sina grejer vid sidan av planen och att han ser ut att trivas i Hammarby och Stockholm, men det är inget jag tänker på för min del.

Är det sannolikt att han går dit?

– Redan i höstas när han gick in i klubben sa jag att han en dag kommer att spela i Hammarby. Det sa jag direkt till vännerna. Han har en andel i klubben och det är bara logiskt då han vill bo i Stockholm. Är man på Årsta och tränar med laget och ser människorna som jobbar runtom klubben är det klart man trivs. Han har varit på den stora scenen, men det finns en viss gemenskap och kärlek i Hammarby-familjen, säger Hamad och fortsätter:

– Jag tror fortfarande att han går dit. Sedan är det ju lite tråkigt om det blir spel utan publik. En stor del av charmen i Hammarby, den stora drivkraften, är den underbara publiken. När jag kom dit sa jag att publiken har presterat bättre än ”Bajen” på planen. Nu har det jämnat ut sig. Kanske kan man fram emot sensommaren börja släppa in publik igen.

Efter en lysande vårsäsong i Allsvenskan nosade Hamad på en plats i den svenska VM-truppen.

Janne Andersson valde dock bort honom och i stället togs kreatören ut i det irakiska landslaget, där han spelat en landskamp.

– Jag debuterade mot Hong Kong och det var en kul upplevelse. Jag kände att i och med min flytt till Sydkorea ville jag öppna upp marknaden i Asien för min del, och det irakiska landslaget kändes därför naturligt. Det beslutet är jag nöjd med och jag känner ingen ånger över någonting.

Nemrud Kurt
info@fotbolltransfers.com