Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Jakob Johansson: "Bara IFK Göteborg som gäller i Sverige"

Publicerad: 2020-05-18 19:15 Allsvenskan

I en intervju med Fotbolltransfers.com resonerar Jakob Johansson kring IFK Göteborg, sin fysiska status och fler stjärnvärvningar.

Förra veckan presenterade IFK Göteborg värvningen av Jakob Johansson, 29, som ansluter från Rennes.

Den svenske landslagsmittfältaren berättar i dag för Fotbolltransfers.com att valet var ganska enkelt.

– Vi bestämde oss ganska tidigt för att ”Blåvitt” var ett väldigt bra alternativ. Självklart finns flera orsaker till beslutet, men i grund och botten handlar det om att jag och familjen ville hem till Sverige, hem till tryggheten, och där är det bara ”Blåvitt” som gäller.

Hur har det varit hittills?

– Gött att komma igång. Det är ett väldigt spännande projekt och väldigt många positiva saker har hänt under tiden jag varit borta från klubben. Det finns mycket unga spelare, nya ledare, ny personal och nytt tankesätt, vilket alltsammans också spelar in. Därför kändes det rätt ganska tidigt.

Gällande just projektet ryktas det om Marcus Berg och Mattias Bjärsmyr, något som Johansson uttalar sig om.

– Det är fullständigt omöjligt för mig att svara på om de kan ansluta eller inte. Jag har inte en susning och har ingen inside-info. De har helt individuella situationer med kontrakt och en massa andra saker att ta hänsyn till, säger han till Fotbolltransfers.com.

Men låt säga att Marcus Berg hämtas in – vad skulle det betyda?

– Det är klart att det vore en jättevärvning. Hans CV och fotbollskunnande talar för sig själva. Det vore en enorm värvning av en landslagsman som skulle bidra både på och utanför planen, inte minst med sin rutin och allt han varit med om i karriären.

Själv håller mittfältaren på att återhämta sig från sin svåra knäskada.

– Det är väldigt svårt att säga när jag är tillbaka och det tar nog några veckor att lägga upp en plan. Men första tiden i ”Blåvitt” har varit väldigt bra. Jag har kommit in i gänget och tillbaka i lite organiserad träning. Det är skönt att vara på plats, säger Johansson Fotbolltransfers.com.

Dina intryck av tränare Poya Asbaghi hittills?

– Nu har jag av förklarliga skäl inte haft så mycket att göra med honom på planen, men intrycken är jättebra. Det känns väldigt spännande. Vi har inte pratat detaljerat då det inte varit aktuellt för mig att spela matcher än så länge, men ju mer redo jag blir desto mer lär det komma.

Johansson var mannen som sköt Sverige till VM 2018 efter att ha gjort enda målet i dubbelmötet med Italien.

Att EM 2020 flyttas fram ett år är dock inget han tänker särskilt mycket på.

– Det går liksom inte att hymla om att fysiskt och skademässigt är det ingen nackdel för min del. Hade det varit EM i sommar hade jag ju inte kunnat vara med. Men jag har inte lagt så mycket fokus på mästerskap och på landslaget, säger han till Fotbolltransfers.com.

29-åringen har heller inte lagt fokus på Zlatan Ibrahimovic, som placeras i Hammarby IF.

– Där blir det mycket spekulationer, men jag har absolut ingen aning om det blir av eller inte.

Om det blir av så vore det trist utan publik…?

– Jag tror att alla i grund och botten tycker att det är trist utan publik, oavsett om Zlatan spelar i Allsvenskan eller inte. Det enda vi får göra är att anpassa oss efter rådande situation.

Nemrud Kurt
info@fotbolltransfers.com