Foto: Bildbyrån

Oscar Linnér: "Viktigt att se på AIK med ett nyktert fotbollsöga"

Publicerad: 2020-05-19 03:00 Allsvenskan

Oscar Linnér har ligans bästa målvakt framför sig, resonerar kring AIK – och hoppas på Zlatan Ibrahimovic i Allsvenskan.

Den 7 januari tog Oscar Linnér, 23, flyttlasset från AIK till Arminia Bielefeld i Tyskland.

Målvakten väntar fortfarande på sina första minuter i ett lag som toppar andraligan med åtta matcher kvar.

I en intervju med Fotbolltransfers.com berättar Linnér hur tankarna går, bland annat om den bristande speltiden.

– Jag har ligans bästa målvakt framför mig, en egen produkt av klubbens akademi och även vice-kapten. Jag blickar framåt, hoppas att min chans kommer och fram till dess tränar jag hårt varje dag för att bli en mer komplett målvakt.

Hur har dagarna sett ut i coronatider?

– Det blir en del Netflix, där jag just nu ser ”Formula 1 – Drive to Survive”. Jag kan starkt rekommendera den även om man, som jag, aldrig varit insatt i Formel 1 tidigare. Det är en välgjord och väldigt actionfylld serie, säger Linnér och fortsätter:

– Annars har ju matcherna kommit igång nu, vilket är väldigt bra för klubbarna och självklart roligt för oss som spelare. Att spela utan publik är dock inte samma sak. Det säger sig självt, men nu är läget som det är. Logistiskt sett måste det finnas en lösning och det är att spela utan publik. Det är tråkigt, men bättre än inget.

Socialt fungerar livet hyfsat för 23-åringen, mycket tack vare svenske lagkamraten Joakim Nilsson.

– Ord kan inte beskriva hur mycket det har betytt att ha haft honom bredvid sig i starten av min sejour. Det är en fantastisk människa och spelare. I övrigt är det sociala livet inte jättemycket att jubla över, men jag tar det för vad det är och kan i stället fokusera hundraprocentigt på min fotbollsutveckling.

Ni leder serien med sju poäng. Tänker du redan på Bundesliga?

– Vi har ett väldigt bra utgångsläge inför slutstriden, men med två storklubbar tätt bakom i form av Hamburger SV och VFB Stuttgart. Vi kan inte slappna av en sekund, utan måste träna hårt och ta en match i taget. Det är väldigt spännande att få vara med runt en slutspurt för uppflyttning till världens kanske främsta fotbollsliga.

Allsvenskan har ännu inte dragit igång och på frågan om hans tankar kring AIK 2020 svarar Linnér så här:

– Det är otroligt svårt att säga hur lagen kommer att stå sig när serien börjar. AIK sitter på några etablerade kvalitetsspelare, men också ganska många oprövade kort. Oavsett vilket är laget i goda händer på en tränare som vet hur man får ut hundra procent av sina spelare och som har lång allsvensk erfarenhet, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Jag tror det är väldigt viktigt att se på AIK med ett nyktert fotbollsöga framöver. Resultat i all ära – den pressen kommer man aldrig ifrån som AIK-spelare – men det är viktigt att inte glömma bort helhetsprojektet om att släppa fram yngre förmågor, som på sikt kommer att kunna ge AIK framgångar.

Linnér kopplar till sin egen framgångsrika säsong för två år sedan när AIK blev svenska mästare.

– Ta mitt 2017 jämfört med 2018. Jag gick från ifrågasatt ung målvakt som gjorde sitt första år i Allsvenskan till att året efter vara med och bidra till ett SM-guld med 14 nollor på 21 matcher eller vad det nu var. AIK vet vad de gör. Alltid.

I en annan del av Stockholm talas det om Zlatan Ibrahimovic till Hammarby

– Hur troligt det är att Zlatan spelar i Allsvenskan är svårt för mig att svara på. Jag har inte tillräckligt med underlag, men att det vore häftigt är jag den första att tycka, säger Linnér och fortsätter:

– Det vore så klart oerhört roligt för den allsvenska publiken att få se en av världens bästa spelare genom tiderna i ligan, och det vore extra kul för Stockholmsfotbollen. Vilken hype det skulle bli.

Nemrud Kurt
info@fotbolltransfers.com