Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Förslaget - spela höst-vår i Allsvenskan: "Utmärkt tillfälle"

Publicerad: 2020-04-04 16:01 Allsvenskan

Allsvenskan är uppskjuten och det är oklart när serien kan dra igång. Nu vore det ett ypperligt tillfälle att spela höst-vår istället, menar Tränarföreningens ordförande.

Allsvenskan skulle ha startat i dag, men som konsekvens av pandemin har serien skjutits upp.

I en intervju med Fotbollskanalen föreslår Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin att istället spela höst-vår i Sverige.

– Det här skulle kunna vara ett utmärkt tillfälle att göra just den här ändringen. Då kör vi igång i augusti och så börjar vi spela höst-vår med att spela under augusti, september, oktober och november, sedan vilar man i december då spelarna får semester, sedan använder man januari till att träna upp sig, i februari spelar man cupspelet eller träningsmatcher, som i dag, och så har vi en lite tidigare start i mars månad. Man återupptar seriespelet när det passar med de olika serierna. Sedan slutar man i slutet av maj. Om Sverige går till mästerskap kan vi ändå inte spela allsvenskan i juni månad. Då anpassar man avslutet av serien. Sedan får man bland tusen andra frågor diskutera hur man gör med kvalspel och liknande. Sedan startar man igen som danskarna, ganska tidigt, i mitten av juli någonstans, för att sedan rulla vidare precis som den europeiska fotbollen, säger Lundin.

Lundin pekar på transferfönstret som en av de positiva aspekterna med att spela höst-vår.

– Fördelar på elitnivån är framför allt transferfönstren. I ungdomsfotbollen sammanfaller det med skolan, vilket i dag kan skapa problem när man ska byta klubb eller skola i ung ålder. Säg en klubb i Sverige i dag som inte har tillgång till en konstgräsplan på vintern på breddnivå. Har man inte tillgång till en konstgräsplan under vintern, vad gör man då på vintern? Det finns ju inga grusplaner längre. Hela Sverige har i dag en konstgräsplan att träna på under vintern. Har man inte det förstår jag inte vilken verksamhet man bedriver.

Damir Tuhcic
info@fotbolltransfers.com