Krister Azelius.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Helsingborg fruktar för sin existens: "Mycket stora konsekvenser"

Publicerad: 2020-03-30 11:01 Allsvenskan

Helsingborgs ekonomi är i fara på grund av coronakrisen. Klubbens ordförande Krister Azelius berättar om det tuffa läget.

AIK, IFK Göteborg, BK Häcken, Örebro SK, Östersunds FK, Kalmar FF och IF Elfsborg har redan meddelat att man korttidspermitterar sina spelare.

Coronavirusets spridning har pausat fotbollen i stora delar av världen, inklusive Sverige. Den allsvenska premiären är uppskjuten till sommaren.

Det påverkar klubbarna hårt, i synnerhet ekonomiskt. Nu berättar Helsingborgs IF att situationen är väldigt svår för dem.

– Vi har ett par veckors tid, vilket har intensifierats de senaste dagarna, jobbat med att kartlägga hur vi påverkas av coronaviruset, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till Kvällsposten och fortsätter:

– Coronaviruset slår skoningslöst åt alla håll och kanter och för oss får det mycket större konsekvenser än vad man vid en fösta tanke kan tro. Det är lätt att tänka att det handlar om att överleva ett par månader till allsvenskan börjar. Det är ett feltänkt. Det är ett ohyggligt feltänkt. Konsekvenserna av att många av våra supportar ställs inför uppsägningar och permitteringar. Konsekvenserna av att våra samarbetspartner drabbas. De konsekvenserna är oerhörda.

HIF är inställda på att göra en rejäl förlust 2020 och fruktar för sin existens.

– Vi kommer att gå 17 miljoner kronor back. Ett negativt resultat på 17 miljoner innebär att vårt egna kapital är nere på minst 15 miljoner. Det innebär inte att elitlicensen är i fara. Det innebär att elitlicensen är rökt. Och att klubbens existens är i stor fara, säger Azelius till Kvällsposten.

Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com