Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Transferfönstret på väg att förlängas: "Ska göra en smidigare lösning"

Publicerad: 2020-03-27 11:48 Övriga Europa

Fifa är på väg att tillåta de olika förbundet att förlänga och ändra på sina transferfönster.

Svensk Elitfotboll har skickat in en förfrågan till Fifa om att förlänga det svenska transferfönstret till slutet av maj.

I går hade Fifa ett stort möte med bland annat nationsförbund, spelarföreningar och klubbar. Ett diskussionsämne var transfermarknaden.

Fifas svenske presschef Hans Hultman berättar nu för Fotbollskanalen att det jobbas på förändringar av de olika transferfönstrena rumtom i världen.

– Sedan blir det en teknisk lösning kring hur varje förbund kan gå till väga. Dels bestämmer varje förbund redan sedan tidigare när deras transferfönster öppnar och stänger, förutom om man vill ändra, då måste man naturligtvis ansöka om det. Det är det man ska göra en smidigare och lättare lösning kring för alla förbund, där man i princip säger att: ”Ni bestämmer själva hur ni vill göra”. Sedan måste ju naturligtvis en del förbund komma överens sinsemellan så att man jobbar efter ungefär samma riktlinjer för när man vill öppna och stänga, säger Hultman till Fotbollskanalen. 

Någon enskild prövning för Sveriges ansökan blir det inte.

– Nej, det tror jag inte. Det blir nog att man kommer fram till att de har tillstånd att göra, inte helt vad man vill, men med lite sunt förnuft, säger Hultman till Fotbollskanalen.

Det är dock oklart om ett nytt ramverk från Fifa kommer innan det nuvarande fönstret stänger i Sverige (31 mars).

– Det är på tisdag… Det är en bra fråga, det kan jag inte svara på. Men jag vet att våra jurister kör dygnet runt. Jag förutsätter att det finns en beredskap på den avdelningen så att Sef ska kunna få ett snabbt svar, säger Hultman till Fotbollskanalen.

Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com