Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

LISTA: Här är status på alla ligor och turneringar som har stoppats

Publicerad: 2020-03-19 19:30 Världen

På grund av coronaviruset har flera ligor stoppats och många frågetecken har uppstått om när de ska återupptas. Fotbolltransfers.com reder ut läget.

Coronaviruset har satt käppar i hjulet för många ligor och även EM 2020.

Här listar vi de fotbollsturneringar som stoppats på grund av den rådande situationen. Listan uppdateras löpande.

Premier League
Planerad återstart: 17 juni
Kommentar: Först var tanken att det skulle dra igång igen 4 april, men världens mest exponerade liga och de inbitna fotbollsfansen på de brittiska öarna får vänta lite till. Nya besked gör gällande att Premier League skjuts upp på obestämd tid. UPPDATERING 28 MAJ: Premier League meddelar nu att ligan planeras att dras igång den 17 juni, såvida alla säkerhetsaspekter är på plats.

La Liga
Planerad återstart: 11 juni
Kommentar: Två omgångar, 28 och 29, har skjutits upp i en liga som det senaste decenniet betraktats som den bästa, med världens två bästa lag i förarsätet. Det är just Barcelona och Real Madrid som tampas om titeln när bollen rullar igen. Huruvida det blir en återstart i april återstår att se, men enligt La Liga-presidenten Javier Tebas är det troligt att de europeiska ligorna drar igång igen senast i mitten av maj. UPPDATERING 29 MAJ: La Liga meddelar nu att ligan drar igång 11 juni.

Serie A
Planerad återstart: 20 juni
Kommentar: Hela landet är i karantän och hashtaggar flödar fritt på sociala medier om att man ska stanna hemma, om att Italien står enat i denna nödsituation. Officiellt är Serie A stoppad till 4 april, men det ryktas om en återstart i början av maj. UPPDATERING 28 MAJ: Serie A bekräftar att ligan planeras att dra igång den 20 juni.

Bundesliga
Planerad återstart: 16 maj
Kommentar: Omgången spelades som vanligt i helgen, men därefter blev det - enligt planerna - stopp fram till början av april. Det är i alla fall tanken. Mest längtar kanske topplagen Bayern, Dortmund, Leipzig och Mönchengladbach. UPPDATERING 16 MAJ: Ligan är igång igen.

Ligue 1
Planerad återstart: säsongen återupptas inte
Kommentar: Neymar och Kylian Mbappé får vänta på att bollarna är i rullning igen. Franska ligan är stoppad tills vidare och även om PSG-fansen står utanför arenorna och firar segrar i Champions Leagues-åttondelar lär det dröja innan de får komma in. UPPDATERING 28 april: Den franska regeringen har beslutat att inga sportevent får arrangeras förrän i september. Ligue 1 meddelar samtidigt att säsongen inte kommer återupptas. Sedan tidigare har holländska Eredivisie tagit samma beslut.

Allsvenskan och Superettan
Planerad återstart: 13–14 juni
Kommentar: Djurgården ska försvara guldet, Hammarby ska utmana igen, AIK byter spelfilosofi, Malmö FF spänner musklerna, IFK Norrköping drömmer om en ny titel… Men inte än. Allsvenskan och Superettan startat tidigast i början av juni.

Ettan norra och södra
Planerad återstart: 13–14 juni
Kommentar: Även Sveriges tredjedivision siktar på start 13–14 juni. Att Ettan norra och södra drar igång i början av april är i alla fall uteslutet enligt Föreningen Ettanfotboll.

Lägre divisioner i Sverige
Planerad återstart: mitten av juni (division 2 och 3)
Kommentar: SvFF har beslutat att seriestarten för de lägsta förbundsserierna, division 2 och division 3, skjuts upp till mitten av juni. De görs dessutom om till enkelserier. Antalet matcher halveras därmed. 

Champions League
Planerad återstart: inget planerat
Kommentar: Uefa diskuterar fortfarande vilka alternativ som finns för att fullfölja Champions League (och Europa League). Enligt Marca spelas CL-finalen 27 juni och inte 30 maj, men det är fortsatt oklart när resterande åttondelsfinaler ens blir av.

EM
Planerad start: 11 juni 2021
Kommentar: Det går att beklaga dig över upplägget, över att turneringen skulle ha spelats i flera länder för första gången. Det går dock inte att komma ifrån vilket tomrum som uppstår i sommar i och med att EM skjuts upp ett år. Det känns lika sorgligt som nödvändigt.

Copa América
Planerad start: 11 juni 2021
Kommentar: Lionel Messi fortsätter jaga sin landslagstitel, men det blir ingen i år heller. Copa América skjuts nämligen också upp till nästa sommar, men spelas åtminstone alltjämt på argentinsk och colombiansk mark.

FIFA:s klubblags-VM
Planerad start: oklart
Kommentar: I stället för mellan 17 juni och 4 juli 2021 kan turneringen, som ska äga rum i Kina, flyttas fram till senare 2021, 2022 eller rentav 2023. Förslaget kommer efter att det står klart att EM och Copa América flyttas.

OS
Planerad start: 2021
Kommentar: OS i Tokyo, Japan, blir inte av i sommar. Det har skjutits upp till 2021. Det är i dagsläget oklart exakt när under nästa år det blir av. OS ska dock avgöras senast till sommaren.

Daniel Karlsson
daniel@fotbolltransfers.com