Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån

Syrianska har löst krisen - efter hjälp från kyrkan

Publicerad: 2020-02-14 00:10 Division 1

Syrianska FC kan fortfarande rädda sin plats i division 1. Och nu är skulderna på omkring 200 000 kronor betalda efter ett lån från kyrkan.

Förra månaden meddelade Svenska Fotbollförbundet att Syrianska FC, som åkte ur Superettan 2019, degraderas till division 2.

Dessutom fick Södertäljeklubben värvningsförbud, allt på grund av ekonomiska bekymmer.

Men på onsdagen uppgävde Riksidrottsnämnden (Rin) beslutet ”på grund av grovt formfel vid SvFF:s handläggning.”

Det hela handlar om att Syrianska även anmälts av SvFF för obetalda arbetsgivaravgifter och anmälaren har yrkat på degradering.

Klubben begärde mer tid för båda ärenden i en och samma skrivelse, men förbundet missade att begäran även gällde fallet som ledde till degradering.

Eftersom SFC begärt mer tid för att yttra sig menar Rin att klubben måste kunna räkna med att få begäran prövad innan ett slutgiltigt beslut tas.

Därför ska ”prövningstillstånd meddelas, disciplinnämndens beslut undanröjas och ärendet återförvisas dit för en förnyad prövning”, skriver Rin i sitt beslut enligt Fotbollskanalen.

Nu ska Disciplinnämnden titta på ärendet igen. Samtidigt rapporterar LT-sporten att Syrianska betalt sina skulder till SvFF samt en skatteskuld.

Syrianska lyckades med det efter att S:t Afrems kyrka gått in med 200 000 kronor.

– Skulderna är reglerade. Vi fick pengarna från S:t Afrems kyrka, och det kommer vi vara evigt tacksamma för, säger klubbens Ghayath Moro till LT-sporten.

SFC hade en skuld till SvFF på 116 000 kronor och en skatteskuld på 52 000 kronor. Det är dock inte säkert än att klubben får behålla sin plats i division 1.

– Vet inte. Vi har fått tid nu att skicka in ett yttrande till dem, vi har på oss till den 17 februari. Vi har inte gjort det, men vi ska göra det, säger Moro till LT-sporten och är kritisk till att SvFF missade att klubben skickat in anstånd om yttrandet:

– Vi hade skickat in begäran om anstånd att yttra oss i båda ärendena, och vi hade skickat med dem i samma kuvert. Det är anmärkningsvärt att de missade det. Vi har ju gått miste om vår rätt till en rättvis prövning.

S:t Afrems kyrka förklarar samtidigt att pengarna som Syrianska fått handlar om ett lån.

– Det finns risker med allting. Men vi ansåg att det var nödvändigt för att hjälpa klubben och på så sätt hjälpa samhället. Vi har lånat ut pengar till Syrianska tidigare, och alltid fått tillbaka pengarna, så vi litar på dem, säger säger kyrkans vice ordförande Robert Halef till LT-sporten.

LT-sporten skriver dock att Syrianska fortfarande har en skuld till Södertälje kommun på hela 840 000 kronor. Den handlar om planhyror.

Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com