Pochettino kan lämna Spurs

Publicerad: 2019-06-05 17:04

Tottenham Hotspur har en ny arena och tog sig överraskande nog till Champions League-final. Allt borde vara frid och fröjd, men det är långt ifrån sanningen, faktum är att managern Mauricio Pochettino kan lämna redan i sommar.

Under en herrans massa år har Tottenham burit på ett historiskt ok som nästan varit omöjligt att lyfta bort från klubbens värkande axlar. För alla tippare och oddspelare på svenska spel casino och sport har klubben länge varit ett gäckande mysterium. Lysande spel och segrar förbyttes snabbt mot katastrofala bottennapp, vilket inte bara överrumplade oddsmakare och bettingentusiaster, utan även en hel fotbollsvärld, och då kanske inte minst Spurs-fansen själva.

Pochettino ger nytt hopp
Men så anlände en argentinare vid namn Mauricio Pochettino och hoppet började spira. Ett hopp som handlade om att inte behöva hamna bakom Arsenal när varje säsong är över, men framförallt att återigen börja plocka hem titlar. Kanske till och med nå den nivå som klubben befann sig på under storhetstiden på 1960- och början av 70-talet då den legendariske managern Bill Nicholson ledde klubben.

Stolt historia
Tottenham är en klassisk klubb, men den har inte lyckats bärga fler än två ligatitlar. Den första kom 1950/51 under managern Arthur Rowe som introducerade den berömda Push and Run-fotbollen, vilken kan tolkas som en tidig variant av tiki taka. Spelstilen etablerade Spurs som ett underhållande lag, vilket höll i sig under Bill Nicholsons tid som manager då klubben tog en rad titlar, inte minst dubbeln 1960/61 (ligan och FA-cupen). De etablerade sig också som en pionjär bland engelska klubbar i Europaspelet, även om de aldrig lyckades vinna den stora pokalen – Europacupen för mästarlag, idag Champions League. Även under 80-talet gjorde sig Spurs kända som ett underhållande lag som tog cuptitlar, men aldrig lyckades kröna det hela med en ligatitel. 1984 vann klubben UEFA-cupen, vilket tills nu är den senaste stora europeiska pokalen för Spurs.  

Svårt att utmana under senare decennier
Därefter har upp- och nedgångar följt, men Spurs har haft oerhört svårt att utmana om titlar och dessutom har vandringen i ärkerivalen Arsenals skugga blivit allt längre och mer smärtsam. När så Pochettino anländer 2014 påbörjas en resa som har resulterat i ett helt annat självförtroende i klubben. Den eviga kampen mot loser-stämpeln kanske ändå går att vinna?

Nästa steg
Fortfarande har argentinaren inte lyckats bärga en titel, men Tottenham har blivit allt vassare. En tuffare utmanare mot de andra toppklubbarna. Nästa steg är att varje år finnas med som en av titelutmanarna i Champions League och – framförallt – en gång för alla ta upp kampen med Manchester City och Liverpool om Premier League. Arsenal har de redan passerat, så den första stora mentala spärren är därmed borta.

Pochettino tvekar
Pochettino kan idag nästan ta på en ny storhetstid för Spurs, där målet måste vara att skriva in sig i Tottenhams historia och nå samma piedestal som Bill Nicholson. Men varför tycks han tveka om fortsättningen? Varför intensifieras rykten om att andra klubbar, såsom Juventus, kan vara nästa adress för honom? Istället för att ta chansen och bli en legendar i Tottenham?

Olika syn på framtiden
Ett svar kan vara att det råder en allt större oenighet mellan Pochettino och ordföranden Daniel Levy. Pochettino har uppbådat stort tålamod då projekt som arenabygget tagit både energi och resurser från hans eget lagbygge. Faktum är att Spurs har den klart tunnaste truppen av de stora klubbarna i Europa. Dessutom tycks Pochettino anse att Levy sköter klubben alldeles för ad hoc överhuvudtaget och efterlyser inte bara större resurser utan även tydliga planer för kommande säsong samt även fem till tio år framåt. Mål som argentinaren kan förmedla till fansen. Så även om intresset av Pochettinos signatur kommer vara stort från flertalet andra storklubbar, blir det nog helt avgörande om samtal med Levy om klubbens framtid faller väl ut. 

Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com