Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

AIK vill se större transparens kring övergångssummor

Publicerad: 2019-05-14 21:29 Allsvenskan

AIK:s sportchef Björn Wesström vill se en gemensam redovisningsmodell där svenska elitklubbar redovisar övergångssummor.

Det är i en intervju med Fotbollskanalen som AIK:s sportchef Björn Wesström ger sin syn på de ofta snedvridna övergångssummorna som cirkulerar i media i samband med spelarövergångar.

Många gånger rör det sig om bruttobeloppen, men i klubbarnas egna årsredovisningar är det nettobeloppen som presenteras. Lägg därtill att agentarvoden och andra liknande utgifter har dragits av i redovisningarna.

– Jag kan tycka att det vore rimligt om det i svensk fotboll på Sef-nivå (Allsvenskan och Superettan), som är de klubbar som kanske berörs mest av transfers och publikintäkter där det är av intresse att det finns jämförbara parametrar, skulle finnas någon form av adekvat redovisningsmodell. Det gäller allt ifrån hur man redovisar publikintäkter, publiksiffror och sign on-belopp, om man ska periodisera de summorna eller ta upp dem direkt när spelaren kommer. Klubbarna gör ju på olika sätt där, säger Wesström till Fotbollskanalen.

– Och även när det gäller spelarförsäljningar då. Vad är det som redovisas? Är det själva försäljningssumman eller är det nettointäkten? Det är ju saker som i grunden inte är styrda av sekretess. Det tycker jag man borde kunna hitta en lösning på så att vi vet vad det är vi jämför.

Wesström ger ett exempel på hur den rådande situationen kan vara till en klubbs fördel eller nackdel.

– Det blir väldigt spekulativt när klubb A får ryktet om sig att ha sålt för 60 miljoner, medan klubb B redovisar en vinst på en försäljning på 15 miljoner. Då hamnar klubb B väldigt lätt i kläm, men i själva verket kan det vara klubben som har gjort den bättre affären av de två klubbarna, sett till klubbens intressen. Det tycker jag är ett olyckligt sätt att föra debatten, för då jämför vi inte samma saker. Därför blir det egentligen en ointressant jämförelse. På så sätt tycker jag svensk fotboll förtjänar ett adekvat redovisningssystem.

Damir Tuhcic
info@fotbolltransfers.com