Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Barny lämnade GAIS - på grund av ramadan

Publicerad: 2019-02-07 18:42 Allsvenskan

Det blev bara en halv säsong i GAIS. IFK Göteborgs nyförvärv Junes Barny kom inte överens med Bosko Orovic - bland annat om ramadan.

Det är GT som skriver att GAIS och Junes Barny, 29, gick skilda vägar i somras på grund av olika syn på den muslimska fastan ramadan.

Mittfältaren ville följa fastan strikt, medan tränaren Bosko Orovic hade en annan uppfattning.

– Jag har tränat folk som tillhört olika religioner i hela mitt liv. Jag har aldrig någonsin varit med om att någon spelare följt ramadan mitt i en serie. I koranen står det att man ska sköta sitt jobb och då kan man skjuta på ramadan, antingen framåt eller bakåt. För att det absolut inte får påverka ditt jobb, säger Orovic till GT. 

– Vi betalar hans lön och för att kunna prestera på topp måste man äta och dricka. Han körde ramadan i fyra veckor och jag kunde inte acceptera det om man ska bedriva en professionell verksamhet, fortsätter han.

Barny flyttade istället till Hammarby IF, men tillhör numera IFK Göteborg. 29-åringen vill dock inte gå in på detaljerna om uppbrottet från GAIS.

– Det var mer än det och det var bäst att gå skilda vägar, säger Barny till GT och ger sin syn på ramadan:

– Jag är muslim och ramadan är något jag gjort sedan jag var 12-13 år gammal. Det bryter jag inte för någon eller något. Det är hundra procent. Men folk som inte hade vetat att jag fastade hade inte sett det på mig.

Barny betonar att Blåvitts tränare Poya Asbaghi är medveten om situationen.

– Han vet om det och så länge jag presterar är det inga konstigheter, säger han till GT.

Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com