Fotbolltransfers

Exklusiv intervju med Federico Pastorello: "Tittar på svenska marknaden igen"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2018-04-29 kl 22:01

Artikelbild

Fotbolltransfers.com har fått en exklusiv intervju med den italienska stjärnagenten Federico Pastorello som berättar om det misslyckade värvningsförsöket av en av Sveriges största spelare, om planerna att gå in på den svenska marknaden och vem som blir sommarens största värvning i Europa.

För nästan 20 år sedan fick Federico Pastorello höra talas om en svensk talang som imponerade stort på scouterna. Han tog till flyget till Sverige för att själv spana in talangen – som motsvarade alla förväntningar. Italienaren bestämde sig för att försöka slå till. Vilken spelare det handlade om? Jo, en viss Zlatan Ibrahimovic.

– I början av min karriär var jag många gånger i Sverige. Jag var där och följde Zlatan när han var i Malmö. Jag bjöd även med honom och Malmös sportchef till Verona för att titta på en match mellan Verona och Roma. Vi ville värva honom till Hellas Verona eftersom klubben då ägdes av min pappa (Giambattista Pastorello). Zlatan kom ner dit, han var ungefär 16 år då, och tittade på matchen, säger Federico Pastorello till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– På den tiden kunde två klubbar äga en spelare tillsammans, 50 procent var, och vi erbjöd Roma det alternativet men tyvärr var det inte möjligt. Roma hade vid den tidpunkten köpt en brasiliansk spelare som var en fullständig katastrof för många miljoner. Jag minns inte riktigt namnet nu men han var en katastrof (redaktionens anmärkning: syftar troligtvis på anfallaren Fabio Junior). Jag missade chansen att bli agent för en av de bästa spelarna i Europa.

Han gick miste om Zlatan men Federico har tillsammans med sin bror Andrea ändå representerat många andra stora fotbollsspelare och tränare. Gianfranco Zola, Patrice Evra och Diego Milito är några exempel. Han var även den som tog Antonio Conte till Chelsea.

Serie A-stjärnor kan byta klubbar
Vad som händer med Conte i sommar vill han inte kommentera. Däremot kan han berätta mer om en annan klient vars framtid också varit osäker, den italienska landslagsspelaren Antonio Candreva.

– Under förra januarifönstret fanns vissa möjligheter för honom som Inter nobbade eftersom de hade värvat honom bara sex månader innan. Vi tog ett beslut om att stanna efter att Luciano Spalleti kom till Inter och han var väldigt nöjd med honom. Den här säsongen arbetar de hårt för att nå en av de fyra första platserna för att ta sig till Champions League, det är Inters huvudmål den här säsongen. Han trivs bra där och tränaren är nöjd med honom, så jag tror att han stannar där. Och kanske i slutet av säsongen kan vi eventuellt diskutera en kontraktsförlängning.

En annan av hans spelare som det spekuleras mycket om är Kwadwo Asamoah. Den ghananske backen kan byta klubb i sommar och jagas av både Milan och Inter.

– Asamoah har inte beslutat än för vad han ska göra. Han har ett utgående kontrakt med Juventus. Vi har ett par alternativ men fram till att spelaren bestämmer sig för vad han ska göra är allt möjligt. Det stämmer att det finns intresse från många klubbar, framförallt i Italien, men även utländska klubbar. Han skulle vara glad oavsett om han stannar i Italien eller om han fick spela i Premier League. Det är dessa två länder som vi fokuserar på, berättar agenten.

Om vi håller oss kvar vid Juventus arbetade Pastorello hårt förra året med en övergång av en av klubbens stjärnspelare. Han avslöjar att Chelsea försökte värva Alex Sandro från Juventus, men utan framgång.

– Det är inte min spelare men jag hade mandat att ta honom till Chelsea förra sommaren. Tyvärr blev det inte av eftersom Juventus ville behålla spelaren. Det fanns diskussioner mellan klubbarna men i slutändan kom det riktiga budet lite försent och Juventus bestämde sig då för att behålla spelaren eftersom han är en av deras bästa spelare. Den här säsongen vet jag inte vad som kommer att hända eftersom jag inte är hans agent men jag vet att han ville lämna efter säsongen. Och det faktum att han har ett kort kontrakt kommer att sätta press på Juventus. De måste förlänga eller sälja. Det är en väldigt bra spelare, säger Pastorello som inte längre tror på en Chelsea-övergång för Alex Sandro.  

– Nej, jag tror inte det är intressant längre för Chelsea. De har redan Marcos Alonso som spelat väldigt bra den här säsongen och klubben köpte nyligen även Emerson Palmieri från Roma, som är en ung och lovande talang.

Börjar leta spelare i Sverige
Federico Pastorello var inblandad i Olof Mellbergs övergång till Juventus, när den tidigare landslagsbacken värvades från Aston Villa under 2008. Många fler svenska övergångar har han inte hunnit arbeta med, något som kan förändras framöver.

– Jag kom till Skandinaven för att titta på spelare i början av min karriär men de tio senaste åren har det inte blivit många övergångar eftersom jag fokuserat mer på andra länder. Men att de nu spelar i VM är väldigt positivt för hela den svenska marknaden. Jag har alltid gillat svenska spelare eftersom de är så professionella och en del av dem är även talangfulla. Kanske blir intresset för svenska marknaden mer intressant efter VM.

– Nu har vi börjat kolla på den svenska marknaden igen. Jag samarbetar med Dario Slomic där som har hjälpt mig med namn och kontakter. Vi tittar på hela den skandinaviska marknaden, men framförallt den svenska, berättar den italienska agenten.

”Förlusten mot Sverige skapade en jordbävning”
Sverige lyckades besegra Italien i playoff-matchen till VM. Italienarna missade därmed VM för första gången sedan 1958. Pastorello är inte särskilt orolig över "Gli Azzurris" framtid.

– Att vi missade VM skapade en jordbävning och nu måste vi återuppbygga. Vi behöver en topptränare och jag hoppas att Carlo Ancelotti är rätt man för jobbet. Han är en garanti för bra resultat. Därefter kommer Italien kunna komma tillbaka till den nivån man borde vara i.

Hur är det med de italienska klubbarna, vad behöver de göra för att kunna utmana de övriga ligorna igen?

– Juventus är den klubb som bäst representerar Italien i dagsläget. De har fått otroliga resultat med alla ligatitlar de vunnit.  Vi får se hur det går den här säsongen. Det finns även andra klubbar som förbättrat sig tack vara bland annat utländska investerare som kommit. Inter med kineserna, Roma med amerikanerna och så vidare.

– Fotbollen i Italien är fortfarande svår att spela i, så nivån är fortfarande väldigt intressant. Det som saknas för att komma ikapp är bättre arenor. När man tittar på en match på TV:n och man ser att de gamla arenorna är bara halvfulla drar det ner intresset. Jag är helt säker på att nästa steg för de italienska klubbarna är att de måste investera i nya arenor. Problemet är att lagarna är strikta i Italien och många klubbägare som vill förbättra arenorna kämpar med de lokala myndigheterna. Det är inte lätt att få tillåtelse att bygga nya arenor.

”Transfermarknaden har blivit galen de senaste åren”
Sommaren 2016 betalade Manchester United runt 1 miljard kronor för Paul Pogba. Sedan dess har priserna skenat iväg. Ifjol krossades transferrekordet när Paris Saint-Germain betalde mer än det dubbla, omkring 2,2 miljarder kronor, för Neymar.

– Transfermarknaden har blivit riktigt galen de senaste två-tre åren. Det skapades av en explosion av TV-rättigheterna, framförallt i Premier League. Klubbar som Crystal Palace och West Ham kan spendera 400 miljoner kronor på en spelare. I Italien kan en klubb på samma nivå inte erbjuda mer än 50-60 miljoner för samma spelare, säger Pastorello och tillägger:

– Alla storklubbar som Real Madrid, Barcelona och Bayern München har, tack vare TV-rättigheterna, otroliga budgetar för att köpa spelare. Det som händer nu är att det finns klubbar som kan köpa spelare över miljarden för sina drömspelare.

Kommer priserna fortsätta att stiga i samma takt?

– Det här kommer nog inte att förändras de kommande fem åren. TV-kontrakten har redan förhandlats färdigt och det kommer även nya aktörer som Netflix och Apple. Tekniken går så snabbt framåt och fotbollen kommer att vara i centrum för den här processen eftersom alla älskar fotboll. Och det finns stora länder som Kina och USA som fortfarande vill växa. Globaliseringen av fotbollen har skapat rikedomar för klubbarna. Den här trenden kommer inte att gå över så snabbt men sedan är jag också övertygad om att det finns ett stopp för hur mycket klubbarna kan spendera.

Men han bekymrar sig också över utvecklingen.

– Om man spenderar över 2 miljarder på Neymar får man inte bara en bra spelare. Han är en fotbollsstjärna men även en mediestjärna och då får man in intäkter från alla håll. Men jag är mer oroad när jag ser att en klubb spenderar över en miljard för Ousmane Dembele eller Phillipe Coutinho. Med all respekt för dessa två väldigt duktiga spelare men vi pratar inte om världsstjärnor.

– Vi minns även när United betalade en miljard för Paul Pogba. Det är en helt otrolig spelare men vi pratar om en summa som är riskabel att spendera. Manchester United har självklart råd att betala det men för mig som agent som jobbar med många övergångar anser jag att det är farligt att fortsätta på den här trenden.

När Federico Pastorello får frågan om vem som blir det stora affischnamnet under den här sommarens transferfönster lyfter han fram en Serie A-anfallare.

– Jag tror att det i Italien finns framförallt en spelare, som inte är min spelare, men som jag tror kan bli en av de största affärerna i sommar och det är Mauro Icardi. Det är en spelare som är mogen nog för att kunna bli en storvärvning för en av storklubbarna. Inte för att Inter inte är en storklubb men jag syftar på de fem största klubbarna. Han har gjort mer än 20 mål per säsong fem år i rad. Han är en otrolig spelare och fortfarande väldigt ung, avslutar han.

 Klicka här för att se Federico Pastorellos agentprofil.

Jakob Celik

[email protected]

Artikelbild

Exklusiv intervju med Federico Pastorello: "Tittar på svenska marknaden igen"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2018-04-29 kl 22:01

Fotbolltransfers.com har fått en exklusiv intervju med den italienska stjärnagenten Federico Pastorello som berättar om det misslyckade värvningsförsöket av en av Sveriges största spelare, om planerna att gå in på den svenska marknaden och vem som blir sommarens största värvning i Europa.

För nästan 20 år sedan fick Federico Pastorello höra talas om en svensk talang som imponerade stort på scouterna. Han tog till flyget till Sverige för att själv spana in talangen – som motsvarade alla förväntningar. Italienaren bestämde sig för att försöka slå till. Vilken spelare det handlade om? Jo, en viss Zlatan Ibrahimovic.

– I början av min karriär var jag många gånger i Sverige. Jag var där och följde Zlatan när han var i Malmö. Jag bjöd även med honom och Malmös sportchef till Verona för att titta på en match mellan Verona och Roma. Vi ville värva honom till Hellas Verona eftersom klubben då ägdes av min pappa (Giambattista Pastorello). Zlatan kom ner dit, han var ungefär 16 år då, och tittade på matchen, säger Federico Pastorello till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– På den tiden kunde två klubbar äga en spelare tillsammans, 50 procent var, och vi erbjöd Roma det alternativet men tyvärr var det inte möjligt. Roma hade vid den tidpunkten köpt en brasiliansk spelare som var en fullständig katastrof för många miljoner. Jag minns inte riktigt namnet nu men han var en katastrof (redaktionens anmärkning: syftar troligtvis på anfallaren Fabio Junior). Jag missade chansen att bli agent för en av de bästa spelarna i Europa.

Han gick miste om Zlatan men Federico har tillsammans med sin bror Andrea ändå representerat många andra stora fotbollsspelare och tränare. Gianfranco Zola, Patrice Evra och Diego Milito är några exempel. Han var även den som tog Antonio Conte till Chelsea.

Serie A-stjärnor kan byta klubbar
Vad som händer med Conte i sommar vill han inte kommentera. Däremot kan han berätta mer om en annan klient vars framtid också varit osäker, den italienska landslagsspelaren Antonio Candreva.

– Under förra januarifönstret fanns vissa möjligheter för honom som Inter nobbade eftersom de hade värvat honom bara sex månader innan. Vi tog ett beslut om att stanna efter att Luciano Spalleti kom till Inter och han var väldigt nöjd med honom. Den här säsongen arbetar de hårt för att nå en av de fyra första platserna för att ta sig till Champions League, det är Inters huvudmål den här säsongen. Han trivs bra där och tränaren är nöjd med honom, så jag tror att han stannar där. Och kanske i slutet av säsongen kan vi eventuellt diskutera en kontraktsförlängning.

En annan av hans spelare som det spekuleras mycket om är Kwadwo Asamoah. Den ghananske backen kan byta klubb i sommar och jagas av både Milan och Inter.

– Asamoah har inte beslutat än för vad han ska göra. Han har ett utgående kontrakt med Juventus. Vi har ett par alternativ men fram till att spelaren bestämmer sig för vad han ska göra är allt möjligt. Det stämmer att det finns intresse från många klubbar, framförallt i Italien, men även utländska klubbar. Han skulle vara glad oavsett om han stannar i Italien eller om han fick spela i Premier League. Det är dessa två länder som vi fokuserar på, berättar agenten.

Om vi håller oss kvar vid Juventus arbetade Pastorello hårt förra året med en övergång av en av klubbens stjärnspelare. Han avslöjar att Chelsea försökte värva Alex Sandro från Juventus, men utan framgång.

– Det är inte min spelare men jag hade mandat att ta honom till Chelsea förra sommaren. Tyvärr blev det inte av eftersom Juventus ville behålla spelaren. Det fanns diskussioner mellan klubbarna men i slutändan kom det riktiga budet lite försent och Juventus bestämde sig då för att behålla spelaren eftersom han är en av deras bästa spelare. Den här säsongen vet jag inte vad som kommer att hända eftersom jag inte är hans agent men jag vet att han ville lämna efter säsongen. Och det faktum att han har ett kort kontrakt kommer att sätta press på Juventus. De måste förlänga eller sälja. Det är en väldigt bra spelare, säger Pastorello som inte längre tror på en Chelsea-övergång för Alex Sandro.  

– Nej, jag tror inte det är intressant längre för Chelsea. De har redan Marcos Alonso som spelat väldigt bra den här säsongen och klubben köpte nyligen även Emerson Palmieri från Roma, som är en ung och lovande talang.

Börjar leta spelare i Sverige
Federico Pastorello var inblandad i Olof Mellbergs övergång till Juventus, när den tidigare landslagsbacken värvades från Aston Villa under 2008. Många fler svenska övergångar har han inte hunnit arbeta med, något som kan förändras framöver.

– Jag kom till Skandinaven för att titta på spelare i början av min karriär men de tio senaste åren har det inte blivit många övergångar eftersom jag fokuserat mer på andra länder. Men att de nu spelar i VM är väldigt positivt för hela den svenska marknaden. Jag har alltid gillat svenska spelare eftersom de är så professionella och en del av dem är även talangfulla. Kanske blir intresset för svenska marknaden mer intressant efter VM.

– Nu har vi börjat kolla på den svenska marknaden igen. Jag samarbetar med Dario Slomic där som har hjälpt mig med namn och kontakter. Vi tittar på hela den skandinaviska marknaden, men framförallt den svenska, berättar den italienska agenten.

”Förlusten mot Sverige skapade en jordbävning”
Sverige lyckades besegra Italien i playoff-matchen till VM. Italienarna missade därmed VM för första gången sedan 1958. Pastorello är inte särskilt orolig över "Gli Azzurris" framtid.

– Att vi missade VM skapade en jordbävning och nu måste vi återuppbygga. Vi behöver en topptränare och jag hoppas att Carlo Ancelotti är rätt man för jobbet. Han är en garanti för bra resultat. Därefter kommer Italien kunna komma tillbaka till den nivån man borde vara i.

Hur är det med de italienska klubbarna, vad behöver de göra för att kunna utmana de övriga ligorna igen?

– Juventus är den klubb som bäst representerar Italien i dagsläget. De har fått otroliga resultat med alla ligatitlar de vunnit.  Vi får se hur det går den här säsongen. Det finns även andra klubbar som förbättrat sig tack vara bland annat utländska investerare som kommit. Inter med kineserna, Roma med amerikanerna och så vidare.

– Fotbollen i Italien är fortfarande svår att spela i, så nivån är fortfarande väldigt intressant. Det som saknas för att komma ikapp är bättre arenor. När man tittar på en match på TV:n och man ser att de gamla arenorna är bara halvfulla drar det ner intresset. Jag är helt säker på att nästa steg för de italienska klubbarna är att de måste investera i nya arenor. Problemet är att lagarna är strikta i Italien och många klubbägare som vill förbättra arenorna kämpar med de lokala myndigheterna. Det är inte lätt att få tillåtelse att bygga nya arenor.

”Transfermarknaden har blivit galen de senaste åren”
Sommaren 2016 betalade Manchester United runt 1 miljard kronor för Paul Pogba. Sedan dess har priserna skenat iväg. Ifjol krossades transferrekordet när Paris Saint-Germain betalde mer än det dubbla, omkring 2,2 miljarder kronor, för Neymar.

– Transfermarknaden har blivit riktigt galen de senaste två-tre åren. Det skapades av en explosion av TV-rättigheterna, framförallt i Premier League. Klubbar som Crystal Palace och West Ham kan spendera 400 miljoner kronor på en spelare. I Italien kan en klubb på samma nivå inte erbjuda mer än 50-60 miljoner för samma spelare, säger Pastorello och tillägger:

– Alla storklubbar som Real Madrid, Barcelona och Bayern München har, tack vare TV-rättigheterna, otroliga budgetar för att köpa spelare. Det som händer nu är att det finns klubbar som kan köpa spelare över miljarden för sina drömspelare.

Kommer priserna fortsätta att stiga i samma takt?

– Det här kommer nog inte att förändras de kommande fem åren. TV-kontrakten har redan förhandlats färdigt och det kommer även nya aktörer som Netflix och Apple. Tekniken går så snabbt framåt och fotbollen kommer att vara i centrum för den här processen eftersom alla älskar fotboll. Och det finns stora länder som Kina och USA som fortfarande vill växa. Globaliseringen av fotbollen har skapat rikedomar för klubbarna. Den här trenden kommer inte att gå över så snabbt men sedan är jag också övertygad om att det finns ett stopp för hur mycket klubbarna kan spendera.

Men han bekymrar sig också över utvecklingen.

– Om man spenderar över 2 miljarder på Neymar får man inte bara en bra spelare. Han är en fotbollsstjärna men även en mediestjärna och då får man in intäkter från alla håll. Men jag är mer oroad när jag ser att en klubb spenderar över en miljard för Ousmane Dembele eller Phillipe Coutinho. Med all respekt för dessa två väldigt duktiga spelare men vi pratar inte om världsstjärnor.

– Vi minns även när United betalade en miljard för Paul Pogba. Det är en helt otrolig spelare men vi pratar om en summa som är riskabel att spendera. Manchester United har självklart råd att betala det men för mig som agent som jobbar med många övergångar anser jag att det är farligt att fortsätta på den här trenden.

När Federico Pastorello får frågan om vem som blir det stora affischnamnet under den här sommarens transferfönster lyfter han fram en Serie A-anfallare.

– Jag tror att det i Italien finns framförallt en spelare, som inte är min spelare, men som jag tror kan bli en av de största affärerna i sommar och det är Mauro Icardi. Det är en spelare som är mogen nog för att kunna bli en storvärvning för en av storklubbarna. Inte för att Inter inte är en storklubb men jag syftar på de fem största klubbarna. Han har gjort mer än 20 mål per säsong fem år i rad. Han är en otrolig spelare och fortfarande väldigt ung, avslutar han.

 Klicka här för att se Federico Pastorellos agentprofil.

Jakob Celik

[email protected]