Fotbolltransfers

Genomgång av Degerfors transferfönster: "Han kan bli en riktigt bra allsvensk spelare"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-14 kl 07:30

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan drog i gång i helgen. Fotbolltransfers.com har summerat Degerfors IF:s truppbygge med sportchef Patrik Werner.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Degerfors IF.

Spelare in: Adhavan Rajamohan (mf, Akropolis IF), Nicklas Maripuu (mf, Akropolis IF), Sargon Abraham (fw, IFK Göteborg), Anton Kralj (b, Sandefjord), Abdelrahman Saidi (mf, Norrby IF), Jonathan Tamimi (b, Mjällby AIF), Sean Sabetkar (b, Västerås SK)

Spelare ut: Jacob Ortmark (mf, IK Sirius), Emil Portén (mf, Nordvärmlands FF), Linus Olsson (b, Åtvidabergs FF), Axel Lindahl (mf, Bodö/Glimt), José Segura Bonilla (fw, Åtvidabergs FF, lån), Erik Grandelius (mf, Åtvidabergs FF, lån), Marcus Astvald (mf, Östers IF)

Degerfors sportchef Patrik Werner summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi är nöjda med fönstret. Vi har tappat några spelare, men fått in flera ersättare som vi önskat. De som har kommit in är alla spelare vi velat haft och jagat. Vi har tappat Axel (Lindahl) i först hand som varit en kännbar förlust, men över lag är vi nöjda med fönstret, säger han till Fotbolltransfers.com.

Patrik Werner fortsätter kommentera nyförvärven en för en:

Adhavan Rajamohan, 28 år, mittfältare. Ny från Akropolis IF.

– Offensiv poängspelare. Han hade svårt att ta plats i Akropolis förra säsongen och startade bara några enstaka matcher, men vi ser något i honom. Han gjorde flera mål när han fick speltid, säger sportchefen.

Nicklas Maripuu, 29 år, mittfältare. Ny från Akropolis IF.

– Bollsäker central mittfältare. Positionssäker och kan styra tempot med sin passningsfot. En Bolltrygg spelare, precis som vi är ute efter.

Sargon Abraham, 30 år, anfallare. Ny från IFK Göteborg.

– Poängspelare som är lurig på offensiv planhalva med bra teknik. Det var givet att vi ville plocka tillbaka honom när den chansen uppstod.

Anton Kralj, 23 år, försvarare. Ny från Sandefjord.

– Vänsterback med bra fot som är smart i positionsspelet. Kommer senast från Norge där vi inte kunnat se så mycket, men vi har bra koll på honom sedan tidigare. Har tyvärr åkt på en knäskada som kommer hålla honom tillbaka några veckor. Han har precis kommit tillbaka i träning, så det är en bit kvar innan han kan konkurrera på allvar.

Abdelrahman Saidi, 21 år, mittfältare. Ny från Norrby IF.

– Påminner lite om Sargon. En lurig offensiv spelare med bra avslut som gör en hel del poäng framåt. Ganska rutinerad för att vara så ung, jag tror att han har spelat över 100 matcher i Superettan. Han har varit med och jävlats med oss några gånger genom åren.

Jonathan Tamimi, 26 år, försvarare. Ny från Mjällby AIF.

– Konkurrerar främst som wingback/högerback. Har spelat för Hammarby IF, GIF Sundsvall och senast Mjällby AIF. Ganska rutinerad spelare med bra fart som vi kommer ha nytta av. Han kommer främst konkurrera på högerkanten, men han kan även spela i en trebackslinje och till vänster.

Sean Sabetkar, 25 år, försvarare. Ny från Västerås SK. 

– Sista pusselbiten. Bra försvarsspelare som vi har hållit koll på en stund. En ledare på plan med bra fötter som var lagkapten i Västerås SK. Han kom in sent till oss, men det är en väldigt bra spelare som vi tror mycket på.

Werner är nöjd med värvningarna. Han pekar ut 21-årige Abdelrahman Saidi som den spelare han tror kan överraska den allsvenska publiken mest.

– Saidi kan definitivt vara en sån man ska hålla koll på. Han har ju haft färre blickar mot sig sedan tidigare, så han kan nog överraska en del, säger Werner till Fotbolltransfers.com.

– Han är lurig på många sätt och kan avsluta med båda fötterna. Samtidigt är han ung och behöver tid, naturligtvis. Men han kan bli en riktigt bra allsvensk spelare på sikt, fortsätter han.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

Axel Lindahl, skulle jag säga. Men jag tycker att vi har ersatt honom på ett bra sätt. Det blir framför allt Kralj och Ferhad (Ayaz) i första hand som får ta den positionen.

Lindahl lämnade Degerfors IF på ett uppmärksammat sätt. Den första februari presenterades han av norska mästarna Bodö/Glimt – sedan övergången avslöjats av att Lindahl dykt upp på dejtingappen Tinder.

– Haha, ja det var väldigt oväntat kan man väl säga. I synnerhet när man inte ens hade använt appen, så det var ett speciellt sätt att bli avslöjad på, sade Lindahl till Fotbolltransfers.com då.

Men trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Patrik Werner låter meddela att Degerfors är nöjda med dagens trupp.

– Jag hoppas, och tror, att vi inte ska behöva värva något innan sommaren. Det skulle vara om skador dyker upp i så fall. Men det är den här truppen vill vi köra med – och gärna behålla hela säsongen ut. Vi har inga ambitioner att sälja, säger han.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter har Degerfors klara sig bra rent ekonomiskt.

– Jag tror att det hade varit mer kännbart om vi varit kvar (i Superettan). Men det är klart att vi har en liten budget, jämfört med andra allsvenska klubbar. Men i och med framgångarna i fjol har vi fått mer medel den här säsongen att utvecklas rent sportsligt. I övrigt har vår verksamhet rullat på ungefär som tidigare, säger Werner till Fotbolltransfers.com.

Degerfors är nykomlingar i Allsvenskan den här säsongen och kommer ställa ut en aningen oprövad trupp på banan i premiären borta mot AIK på måndag. Patrik Werner ombeds peka ut den spelare i truppen som han tror kommer överraska mest på den allsvenska publiken den här säsongen.

– Då säger jag Adam Carlén. Det är en intressant spelare som vi hoppas kunna ta nästa steg, säger sportchefen.

20-årige Carlén var ordinarie på Degerfors mittfält i fjol och gjorde två mål och en assist från sin centrala position i Superettan.

Men huruvida en spelare som Carlén, eller någon annan i Degerfors, kan fånga andra klubbars intresse och lämna efter säsongen, vill inte Werner spekulera kring.

– Sånt där är svårt att säga om. Men som jag berättade tidigare har vi inga ambitioner att släppa någon i sommar, kommenterar sportchefen.

Tidigare i vintras var lagets ytteranfallare, Victor Edvardsen, ute och svingade i media mot Patrik Werner och Degerfors.

En allsvensk toppklubb, som uppgifter ska varit AIK, lade ett bud på Edvardsen som Degerfors nobbade. Anfallaren menade att Degerfors hade satt en orimligt hög prislapp på honom – och gick till attack.

Men ett dygn senare bad han om ursäkt och med lite distans till hela situationen är Patrik Werner glad att det blev som det blev.

– Det har inte påverkat moralen något. Det blev lite jobb några dagar, men vi har inga konstigheter med det nu. Vi har en bra relation med Victor och vice versa, säger Werner och fortsätter:

– Det fanns ett intresse, men det svalnade av också. Det blev aldrig hett kring det eller någon förhandling. Vi hade en prislapp på honom som den klubben inte var villig att betala. Sen var det inte priset det sprack på.

Varför sprack det då?

– Det får du nästan fråga den köpande klubben. Vi hade en prislapp som vi tyckte var rimlig, men sedan blev det inte någon sådan förhandling. Och det är vi glada för i dag.

Werner berättar att han vill blicka vidare från de skriverier som varit kring Edvardsen. Han uppmanas att namnge det bästa nyförvärvet i Allsvenskan den här säsongen i stället – oavsett klubb.

– Det är svårt att inte svara (Marek) Hamsik, men just nu är han skadad. Han är ju överlägsen på meriter annars. Men det återstår att se hur hel han kommer kunna vara och hur mycket han kommer spela. Annars svarar jag Marcus Berg, säger Werner och medger att IFK Göteborg är de stora vinnarna det här transferfönstret.

– Det är svårt att blunda för IFK Göteborgs värvningar, de sticker ut. Men jag tycker att de flesta har gjort det bra. Jag misstänker att det inte är några som är missnöjda med sitt transferfönster.

Allsvenskan har sparkat i gång är Werner optimistisk. Men i första hand handlar det om att säkra kontraktet.

– Vi vill först och främst ha tre lag bakom oss när säsongen summeras. Sen vill man komma så högt upp som möjligt, såklart. Vi har alla möjligheter att kunna matcha många lag i serien. Men i första hand vill vi se till att spela allsvensk fotboll även 2022.

– Det känns som att det är åtta lag som gör upp om guldet, sen får resterande åtta tampas om platserna på undre halvan, fortsätter Werner.

Vem är Allsvenskans bästa spelare, största talang och mest underskattade spelare?

– Oj, den var svår. Vad sa du först? Bästa spelare? Det är Ola Toivonen.

– Vad var det sen… Talang? AIK har ju många. Eric Kahl kanske, men det finns ju en risk att man glömmer någon nu… Just det! Islänningen i IFK Norrköping (Ísak Bergmann Jóhannesson). Honom svarar jag. Och mest underskattade spelare får jag passa på, jag kommer inte på någon, säger Werner och avslutar med lite positiva nyheter.

Degerfors huvudtränare Andreas Holmberg, som drabbades av cancer tidigare i vintras, har lyckosamt genomfört sin sista behandling.

– Hans immunförsvar är inte det bästa just nu, så han får passa sig för små utrymmen, säger Werner.

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av Degerfors transferfönster: "Han kan bli en riktigt bra allsvensk spelare"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-14 kl 07:30

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan drog i gång i helgen. Fotbolltransfers.com har summerat Degerfors IF:s truppbygge med sportchef Patrik Werner.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Degerfors IF.

Spelare in: Adhavan Rajamohan (mf, Akropolis IF), Nicklas Maripuu (mf, Akropolis IF), Sargon Abraham (fw, IFK Göteborg), Anton Kralj (b, Sandefjord), Abdelrahman Saidi (mf, Norrby IF), Jonathan Tamimi (b, Mjällby AIF), Sean Sabetkar (b, Västerås SK)

Spelare ut: Jacob Ortmark (mf, IK Sirius), Emil Portén (mf, Nordvärmlands FF), Linus Olsson (b, Åtvidabergs FF), Axel Lindahl (mf, Bodö/Glimt), José Segura Bonilla (fw, Åtvidabergs FF, lån), Erik Grandelius (mf, Åtvidabergs FF, lån), Marcus Astvald (mf, Östers IF)

Degerfors sportchef Patrik Werner summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi är nöjda med fönstret. Vi har tappat några spelare, men fått in flera ersättare som vi önskat. De som har kommit in är alla spelare vi velat haft och jagat. Vi har tappat Axel (Lindahl) i först hand som varit en kännbar förlust, men över lag är vi nöjda med fönstret, säger han till Fotbolltransfers.com.

Patrik Werner fortsätter kommentera nyförvärven en för en:

Adhavan Rajamohan, 28 år, mittfältare. Ny från Akropolis IF.

– Offensiv poängspelare. Han hade svårt att ta plats i Akropolis förra säsongen och startade bara några enstaka matcher, men vi ser något i honom. Han gjorde flera mål när han fick speltid, säger sportchefen.

Nicklas Maripuu, 29 år, mittfältare. Ny från Akropolis IF.

– Bollsäker central mittfältare. Positionssäker och kan styra tempot med sin passningsfot. En Bolltrygg spelare, precis som vi är ute efter.

Sargon Abraham, 30 år, anfallare. Ny från IFK Göteborg.

– Poängspelare som är lurig på offensiv planhalva med bra teknik. Det var givet att vi ville plocka tillbaka honom när den chansen uppstod.

Anton Kralj, 23 år, försvarare. Ny från Sandefjord.

– Vänsterback med bra fot som är smart i positionsspelet. Kommer senast från Norge där vi inte kunnat se så mycket, men vi har bra koll på honom sedan tidigare. Har tyvärr åkt på en knäskada som kommer hålla honom tillbaka några veckor. Han har precis kommit tillbaka i träning, så det är en bit kvar innan han kan konkurrera på allvar.

Abdelrahman Saidi, 21 år, mittfältare. Ny från Norrby IF.

– Påminner lite om Sargon. En lurig offensiv spelare med bra avslut som gör en hel del poäng framåt. Ganska rutinerad för att vara så ung, jag tror att han har spelat över 100 matcher i Superettan. Han har varit med och jävlats med oss några gånger genom åren.

Jonathan Tamimi, 26 år, försvarare. Ny från Mjällby AIF.

– Konkurrerar främst som wingback/högerback. Har spelat för Hammarby IF, GIF Sundsvall och senast Mjällby AIF. Ganska rutinerad spelare med bra fart som vi kommer ha nytta av. Han kommer främst konkurrera på högerkanten, men han kan även spela i en trebackslinje och till vänster.

Sean Sabetkar, 25 år, försvarare. Ny från Västerås SK. 

– Sista pusselbiten. Bra försvarsspelare som vi har hållit koll på en stund. En ledare på plan med bra fötter som var lagkapten i Västerås SK. Han kom in sent till oss, men det är en väldigt bra spelare som vi tror mycket på.

Werner är nöjd med värvningarna. Han pekar ut 21-årige Abdelrahman Saidi som den spelare han tror kan överraska den allsvenska publiken mest.

– Saidi kan definitivt vara en sån man ska hålla koll på. Han har ju haft färre blickar mot sig sedan tidigare, så han kan nog överraska en del, säger Werner till Fotbolltransfers.com.

– Han är lurig på många sätt och kan avsluta med båda fötterna. Samtidigt är han ung och behöver tid, naturligtvis. Men han kan bli en riktigt bra allsvensk spelare på sikt, fortsätter han.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

Axel Lindahl, skulle jag säga. Men jag tycker att vi har ersatt honom på ett bra sätt. Det blir framför allt Kralj och Ferhad (Ayaz) i första hand som får ta den positionen.

Lindahl lämnade Degerfors IF på ett uppmärksammat sätt. Den första februari presenterades han av norska mästarna Bodö/Glimt – sedan övergången avslöjats av att Lindahl dykt upp på dejtingappen Tinder.

– Haha, ja det var väldigt oväntat kan man väl säga. I synnerhet när man inte ens hade använt appen, så det var ett speciellt sätt att bli avslöjad på, sade Lindahl till Fotbolltransfers.com då.

Men trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Patrik Werner låter meddela att Degerfors är nöjda med dagens trupp.

– Jag hoppas, och tror, att vi inte ska behöva värva något innan sommaren. Det skulle vara om skador dyker upp i så fall. Men det är den här truppen vill vi köra med – och gärna behålla hela säsongen ut. Vi har inga ambitioner att sälja, säger han.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter har Degerfors klara sig bra rent ekonomiskt.

– Jag tror att det hade varit mer kännbart om vi varit kvar (i Superettan). Men det är klart att vi har en liten budget, jämfört med andra allsvenska klubbar. Men i och med framgångarna i fjol har vi fått mer medel den här säsongen att utvecklas rent sportsligt. I övrigt har vår verksamhet rullat på ungefär som tidigare, säger Werner till Fotbolltransfers.com.

Degerfors är nykomlingar i Allsvenskan den här säsongen och kommer ställa ut en aningen oprövad trupp på banan i premiären borta mot AIK på måndag. Patrik Werner ombeds peka ut den spelare i truppen som han tror kommer överraska mest på den allsvenska publiken den här säsongen.

– Då säger jag Adam Carlén. Det är en intressant spelare som vi hoppas kunna ta nästa steg, säger sportchefen.

20-årige Carlén var ordinarie på Degerfors mittfält i fjol och gjorde två mål och en assist från sin centrala position i Superettan.

Men huruvida en spelare som Carlén, eller någon annan i Degerfors, kan fånga andra klubbars intresse och lämna efter säsongen, vill inte Werner spekulera kring.

– Sånt där är svårt att säga om. Men som jag berättade tidigare har vi inga ambitioner att släppa någon i sommar, kommenterar sportchefen.

Tidigare i vintras var lagets ytteranfallare, Victor Edvardsen, ute och svingade i media mot Patrik Werner och Degerfors.

En allsvensk toppklubb, som uppgifter ska varit AIK, lade ett bud på Edvardsen som Degerfors nobbade. Anfallaren menade att Degerfors hade satt en orimligt hög prislapp på honom – och gick till attack.

Men ett dygn senare bad han om ursäkt och med lite distans till hela situationen är Patrik Werner glad att det blev som det blev.

– Det har inte påverkat moralen något. Det blev lite jobb några dagar, men vi har inga konstigheter med det nu. Vi har en bra relation med Victor och vice versa, säger Werner och fortsätter:

– Det fanns ett intresse, men det svalnade av också. Det blev aldrig hett kring det eller någon förhandling. Vi hade en prislapp på honom som den klubben inte var villig att betala. Sen var det inte priset det sprack på.

Varför sprack det då?

– Det får du nästan fråga den köpande klubben. Vi hade en prislapp som vi tyckte var rimlig, men sedan blev det inte någon sådan förhandling. Och det är vi glada för i dag.

Werner berättar att han vill blicka vidare från de skriverier som varit kring Edvardsen. Han uppmanas att namnge det bästa nyförvärvet i Allsvenskan den här säsongen i stället – oavsett klubb.

– Det är svårt att inte svara (Marek) Hamsik, men just nu är han skadad. Han är ju överlägsen på meriter annars. Men det återstår att se hur hel han kommer kunna vara och hur mycket han kommer spela. Annars svarar jag Marcus Berg, säger Werner och medger att IFK Göteborg är de stora vinnarna det här transferfönstret.

– Det är svårt att blunda för IFK Göteborgs värvningar, de sticker ut. Men jag tycker att de flesta har gjort det bra. Jag misstänker att det inte är några som är missnöjda med sitt transferfönster.

Allsvenskan har sparkat i gång är Werner optimistisk. Men i första hand handlar det om att säkra kontraktet.

– Vi vill först och främst ha tre lag bakom oss när säsongen summeras. Sen vill man komma så högt upp som möjligt, såklart. Vi har alla möjligheter att kunna matcha många lag i serien. Men i första hand vill vi se till att spela allsvensk fotboll även 2022.

– Det känns som att det är åtta lag som gör upp om guldet, sen får resterande åtta tampas om platserna på undre halvan, fortsätter Werner.

Vem är Allsvenskans bästa spelare, största talang och mest underskattade spelare?

– Oj, den var svår. Vad sa du först? Bästa spelare? Det är Ola Toivonen.

– Vad var det sen… Talang? AIK har ju många. Eric Kahl kanske, men det finns ju en risk att man glömmer någon nu… Just det! Islänningen i IFK Norrköping (Ísak Bergmann Jóhannesson). Honom svarar jag. Och mest underskattade spelare får jag passa på, jag kommer inte på någon, säger Werner och avslutar med lite positiva nyheter.

Degerfors huvudtränare Andreas Holmberg, som drabbades av cancer tidigare i vintras, har lyckosamt genomfört sin sista behandling.

– Hans immunförsvar är inte det bästa just nu, så han får passa sig för små utrymmen, säger Werner.

Jesper Ottoson

[email protected]