Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

LISTA: Då startar alla ligor

Publicerad: 2020-05-31 23:30 Övriga Europa

På grund av coronaviruset har flera ligor stoppats och många frågetecken har uppstått om när de ska återupptas. Fotbolltransfers.com reder ut läget.

Coronaviruset har satt käppar i hjulet för många ligor och även EM 2020.

Här listar vi de fotbollsturneringar som stoppats på grund av den rådande situationen.

 Premier League
Planerad återstart: 17 juni
Kommentar: Världens mest exponerade liga och de inbitna fotbollsfansen på de brittiska öarna kan snart se sina favoritlag igen. Premier League dråg igång den 17 juni, förutsatt att alla säkerhetsaspekter är på plats. Kommer att spelas utan publik.

 La Liga
Planerad återstart: 11 juni
Kommentar: Ligan som det senaste decenniet betraktats som den bästa, med världens två bästa lag i förarsätet. Det är just Barcelona och Real Madrid som tampas om titeln när bollen rullar igen. I dagarna gav La Liga beskedet att ligan drar igång igen den 11 juni. Spelas utan publik.

 Serie A
Planerad återstart: 20 juni
Kommentar: Italien var länge det värst drabbade landet och pausade sin fotboll tidigt. Brescia är en av klubbarna som öppet uttryckt att säsongen borde strykas. Men Serie A kommer att återupptas den 20 juni. Spelas utan publik.

 Bundesliga
Planerad återstart: 16 maj
Kommentar: Den enda av toppligorna som fram till i dag är igång igen. Spelas utan publik.

  Ligue 1
Planerad återstart: säsongen återupptas inte
Kommentar: Den 28 april meddelade det franska förbundet att säsongen inte kommer att spelas klart och Paris Saint-Germain fick ligatiteln. Amiens och Toulouse har degraderats. Sedan tidigare har holländska Eredivisie tagit samma beslut.

  Allsvenskan och Superettan
Planerad återstart: 14 juni
Kommentar: Djurgården ska försvara guldet, Hammarby ska utmana igen, AIK byter spelfilosofi, Malmö FF spänner musklerna, IFK Norrköping drömmer om en ny titel… Men inte än. Allsvenskan och Superettan startat först den 14 juni. Beskedet kom i fredags. Spelas utan publik tills vidare.

  Ettan norra och södra
Planerad återstart: 13-14 juni
Kommentar: Även Sveriges tredjedivision kör igång i mitten av juni. Spelas utan publik tills vidare.

  Lägre divisioner i Sverige
Planerad återstart: 14 juni (division 2 och 3)
Kommentar: De lägsta förbundsserierna, division 2 och division 3, har också skjutits upp till mitten av juni. De görs om till enkelserier. Just nu är det dock oklart om serierna faktiskt kan dra igång som planerat. Anledningen är att det just nu bara är elitfotbollen som fått dispens att undgå reserestriktionerna. SvFF utreder just nu om det är möjligt att sparka igång som planerat, men också på ett alternativt spelschema.

Champions League
Planerad återstart: 7-23 augusti
Kommentar: När de kvarstående åttondelsfinalerna spelas klart kommer resten av turneringen spelas i enkelmöten i Lissabon. Finalen kommer att spelas den 23 augusti.

EM
Planerad start: 11 juni 2021
Kommentar: Det går att beklaga dig över upplägget, över att turneringen skulle ha spelats i flera länder för första gången. Det går dock inte att komma ifrån vilket tomrum som uppstår i sommar i och med att EM skjuts upp ett år. Det känns lika sorgligt som nödvändigt.

Copa América
Planerad start: 11 juni 2021
Kommentar: Lionel Messi fortsätter jaga sin landslagstitel, men det blir ingen i år heller. Copa América skjuts nämligen också upp till nästa sommar, men spelas åtminstone alltjämt på argentinsk och colombiansk mark.

FIFA:s klubblags-VM
Planerad start: oklart
Kommentar: I stället för mellan 17 juni och 4 juli 2021 kan turneringen, som ska äga rum i Kina, flyttas fram till senare 2021, 2022 eller rentav 2023. Förslaget kommer efter att det står klart att EM och Copa América flyttas.

OS
Planerad start: 2021
Kommentar: OS i Tokyo, Japan, blir inte av i sommar. Det har skjutits upp till 2021. Det är i dagsläget oklart exakt när under nästa år det blir av. OS ska dock avgöras senast till sommaren.

Thomas Berg
thomas@fotbolltransfers.com