Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

SvFF agerar efter Östersunds-fallet: "Ska bli tydligare krav"

Publicerad: 2020-02-12 13:43 Allsvenskan

Östersunds FK blir kvar i Allsvenskan, men Svenska Fotbollförbundet vill undvika liknande fall.

I höstas tog Svenska Fotbollförbundet beslutet att inte bevilja Östersunds FK elitlicens för 2020.

ÖFK överklagade beslutet, friades i överklagandenämnden och får spela i Allsvenska kommande säsong.

För Fotbollskanalen berättar dock Lars-Christer Olsson, vice ordförande i SvFF och ordförande i Svensk Elitfotboll, vad man vill förändra.

– Vi tänker se över hela reglementet för licensnämnden, inklusive de ekonomiska kraven på klubbarna. Det ska göras inför representantskapsmötet i höst. På årsmötet kommer vi att be om rättighet att göra det, säger han och fortsätter:

– Vi ska se över de ekonomiska kraven och se om man kan skärpa styrkan i kraven. Det är en fråga om att se om det kan finnas skarpare sätt att bedöma föreningarnas ekonomiska livskraft för framtiden.

På Fotbollskanalens fråga om det ska bli tuffare krav på klubbarna svarar Olsson så här:

Ja. Och kanske tydligare krav, i alla fall. Vi är ute efter att minska risken för godtycklighet. Men det är en rätt snårig värld, därför måste det göras ett ordentligt utredningsarbete innan man kan komma fram med konkreta förslag. Det är därför vi kommer be om möjlighet att göra det inför representantskapsmötet.

Olsson menar att fallet ÖFK har "kickat igång tankarna mer än att ha haft en stor direkt betydelse" för allt detta.

Han betonar också att ärendet inte kommer att öppnas upp igen, trots att ÖFK inte fått in 15 miljoner kronor från ett utländskt bolag – en utlovad summa sponsorpengar som banade väg för elitlicensen.

Daniel Karlsson
info@fotbolltransfers.com