Till bloggens startsida
End of an era
Publicerad: 2012-05-14 01:29

Söndagen den 13 maj är en sorglig dag för Serie A. En fantastisk era går mot sitt slut.

Alessandro Del Piero, Alessandro Nesta och Filippo Inzaghi är tre stora ikoner och fantastiska spelare som lämnar Juventus respektive Milan efter lång och trogen tjänst.
Det är tre extremt starka inhemska profiler för Serie A. De har alla tagit farväl, men fortsätter sina karriärer på annat håll.

I Milan försvinner dock ännu fler ikoner, eller vad sägs om Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf och Gianluca Zambrotta. Tre stora spelare i Milan som varit med och vunnit en hel del. Därtill Mark van Bommel - som dock kom i januari 2011. Inter tappar Ivan Cordoba. Marco Di Vaio lämnar Bologna.

Nu kan det dock bli så att några av spelarna stannar i Serie A, även om det inte är särskilt troligt.

När jag växte upp till Uno Kryss Due på den tiden då Serie A var den bästa ligan i världen, då var det bland annat lirare som Del Piero, ”Pippo”, Nesta, Zambrotta och Seedorf som dominerade och satte färg på ligan. Givetvis fanns det många fler.

I takt med att den här generationen blivit äldre har Serie A tappat. Enbart ett fåtal är kvar, såsom Francesco Totti, Javier Zanetti och Antonio Di Natale.

Även om varje karriär måste ta slut är det alltid vemodigt att se idoler lämna sina klubbar som de blivit hjältar i, även om de inte pensionerar sig. För faktum är att alla de här karriärerna är slut, i och med att de lämnar sina toppklubbar. Nu handlar det troligtvis om ett sista äventyr, kanske i ett exotiskt land, för att tjäna de sista pengarna.

Det var sorgligt att se Gattuso grina på San Siro, att se ”Pippo” göra sitt sista mål för Milan och Del Piero hyllas i Turin. Samtidigt var det en fröjd att se Inzaghis glädjetårar vid målet och vilken klass Alex fortfarande håller, vilket han demonstrerade med sitt klassmål mot Atalanta.

Det är ett tungt slag mot Serie A - som tappar många mästare och profiler. Tyvärr för Milan, som haft lång tid att förbereda sig för det här generationsbytet, blir det väldigt svårt att ersätta alla ”gamlingarna”. Det är synd att alla sticker samtidigt. Man tappar, som Thiago Silva uttryckt det, stora ledare både på och utanför planen. Och sådana går inte att värva till sig. De växer fram med tiden.

Vad jag dock har svårt att smälta är hur Juventus tvingar bort Del Piero. Hur förnedrande det måste vara för min absoluta favoritspelare när president Andrea Agnelli redan i oktober meddelade att det inte blir någon förlängning. Helt utan Del Pieros vetskap. Ska en sådan ikon och hjälte få reda på sitt öde genom en presskonferens, där han själv inte deltog? Ett agerande som fick förre direktören Luciano Moggi att gå i taket. (Läs mer om det här).

Agnelli, tränaren Antonio Conte och direktören Pavel Nedved har vid flertalet tillfällen pratat om att Del Piero är Juventus och dess historia. Tyvärr har gentlemannen som följde med sin dam till Serie B och sparkade upp henne, inte fått det avsked som han förtjänar. För faktum är att han inte vill lämna.

– Jag trodde alltid att jag skulle avsluta min karriär i Juventus, sa Del Piero nyligen.

En sådan spelare ska stanna så länge han vill. Om han accepterar att sitta på bänken och periodvis hoppa in när matchuret närmar sig 90 minuter, då är det tjänstefel att rata honom.

En liten del av mig hoppas dock fortfarande att Juventus gör en kovändning och skriver nytt kontrakt med Alessandro Del Piero. Det hade varit värdigt. Men framförallt hade eran förlängts något.

Och oavsett var alla dessa spelare hamnar - om det blir USA, Asien, Mellanöstern eller helt slutar, vill jag lyfta på hatten för deras fantastiska karriärer. Och för all glädje de skänkt mig och många andra fotbollsälskare.

Slutligen hoppas jag att Alessandro Nesta väljer att avsluta karriären i Lazio. Moderklubben som han aldrig ville lämna, men gjorde det för att rädda den från att gå i konkurs. Det hade varit ett perfekt slut för den elegante mittbacken, och inte minst skulle han bli än mer respekterad. Även bland Milanfansen, det är jag säker på.

Annons: