Till bloggens startsida
Fiorentina måste sälja Adem Ljajic
Publicerad: 2012-05-06 16:04

Delio Rossi har redan fått sparken efter händelsen som varit på allas läppar de senaste dagarna. Men mer lär komma.

Fiorentina har haft en otroligt tung säsong och har precis säkrat kontraktet i Serie A. Oron i truppen har ökat i samband med att tidigare lagkaptenen Riccardo Montolivo (blev av med bindeln inför säsongen) gick ut och meddelade att han inte tänker förlänga sitt utgående kontrakt. Bitvis har han fått nöta bänk. Naturligtvis inte på grund av sportsliga orsaker.

Därför var onsdagens händelse extremt olycklig, men också naturlig. Det är aldrig naturligt att en tränare spöar, bokstavligen, sina spelare. Vad jag menar är att det är naturligt att det blir turbulent i en anrik klubb som har höga ambitioner men misslyckas fatalt. Det är fallet med Fiorentina den här säsongen.

Och det var när laget låg under med 0-2 hemma mot redan avsågade Novara som Adem Ljajic blev utbytt redan efter 32 minuter. Den unge serben kunde inte hantera att pekas ut som syndabock. Han applåderade och hånade sin tränare.

Sedan går uppgifterna isär om vad som hände. Egentligen spelar det ingen roll om vad som sades. Ljajic medger att han sa "bravo maestro, verkligen, du är fantastisk".

Enligt Delio Rossi förolämpades han av Ademj Ljajic än mer. På serbiska ska hans mamma dragits in i ordväxlingen.

– Jag sa till honom att han inte ska våga bete sig sådär och han förolämpade mig på serbiska. Men jag har coachat många serbiska spelare i min karriär och jag förstod vad han sa. Han sa till mig att gå tillbaka till min mammas **** och det var då jag tappade det, sa tränaren till La Repubblica i dagarna.

Dagen innan sa Rossi:

– Min aktion var beklaglig, men humant försvarbar.

Men i dag förnekar Adem Ljajic anklagelserna.

– Jag vill dementera på varje sätt att jag förolämpat Rossi på mitt språk. Dessutom, förolämpningen som han syftar på är inte ens en vanlig fras för mig eller det serbiska språket. I det här skedet skulle jag inte haft några problem med att erkänna om jag sagt något sådant. Jag upprepar, jag gjorde ett misstag, men min provokation för begränsad till applåder och frasen "bravo maestro, verkligen, du är fantastisk", säger han till Gazzetta dello Sport.

– Jag hade fel och var arg men, trots min ilska, var jag tillräckligt klar i huvudet för att undvika förolämpningar. Jag sa aldrig något sådant och jag förstår inte varför han måste referera till falskheter nu, fortsätter Adem Ljajic.

De flesta vet vid det här laget att det hela utmynnade i att Delio Rossi attackerade Adem Ljajic och matade honom knytnävslag.

Fiorentinas ägare Andrea Della Valle sparkade honom samma kväll - även om det tog emot. Det går inte att missta att han håller Delio Rossi kärt. Men omständigheterna kunde inte resultera i någonting annat.

– Vi pratade och han gav sin förklaring. Han är redo att be om ursäkt då han är en så pass bra man, vilket han bevisat hela sin karriär, men jag var tvungen att ta det här beslutet. Vi är ledsna för Rossi, då han inte förtjänar att ses över hela världen agera på det här viset, men det var en seriös incident och vi var tvungna att sparka honom, sa Della Valle.

Fiorentina har därefter även straffat Adem Ljajic genom att stänga av honom de sista två matcherna av Serie A. Men det räcker inte. Klubben måste sälja honom. Och det tror jag även att man gör.

Jag skulle aldrig stödja en våldshandling. Vare sig det är Zinedine Zidane som provoceras av Marco Materazzi eller Delio Rossi av Adem Ljajic. Även om man kan förstå vissa aktioner. Delio Rossi visste att han skulle få sparken om han genomförde det han tänkte. Men han struntade i det. Han kände sig kränkt och oerhört förolämpad. För honom var hedern viktigare. Det kan jag förstå ibland.

Och att sparka en tränare är enkelt. Knivigare är det med spelare som beter sig olämpligt. Men i det här fallet står Fiorentinas anseende på spel. Kan man tolerera spelare som inte respekterar sina ledare? För utifrån Della Valles förklaring är Delio Rossi en gentleman som fick en tillfällig flipp. En sådan tränare bör väl behandlas med respekt av sin trupp?

För mig är det oviktigt vem som ljuger - Rossi eller Ljajic. Båda är dock överens om den inledande aktionen och kommentaren. Det räcker för att inse att talangen har bristande respekt för sin tränare. Och här har Fiorentina ett ypperligt läge att visa att man står för sina värderingar - som Andrea Della Valle ofta stoltserar med. Man kan visa fotbollsvärlden att man menar allvar - att ingen är större än klubben. I så fall kan inte Adem Ljajic ha en framtid i Fiorentina. Han måste säljas.

Annons: