Till bloggens startsida
Han är mannen bakom Bayerns uppryckning
Publicerad: 2013-05-27 00:57

Bayern München skulle vinna Champions League för ett år sedan. Allt var upplagt. Man var stor favorit mot Chelsea. Finalen spelades hemma på Allianz Arena. På planen var man överlägsen. Men till slut blev rädslan att förlora större än viljan att vinna. Chelsea tog mirakulöst hem pokalen.

Bedrövelsen var enorm i Bayern München. Medan en hel del experter dömde ut klubben och flera av dess nyckelspelare, som ett knäckt lag som omöjligen kan resa sig efter debaclet.

Philipp Lahm och Bastian Schweinsteiger pekades ut som förlorare. Arjen Robben som holländaren som alltid bommar när det gäller.

Bayerns slogan är ”Mia san Mia” och betyder ”Vi är vi”. Medan en del trott att det handlar om att Bayern aldrig kan eller får förlora en match, handlar det snarare om att oavsett vad som händer är mentalitet inom den tyska giganten att man alltid kommer tillbaka. Och det starkare än tidigare.

Och oj som Bayern München verkligen visat detta i år. Man har förkrossande vunnit Bundesliga, bara en säsong senare reser man Champions League-bucklan i luften och har om en vecka chansen att bli första tyska lag att vinna trippeln. Stuttgart är sista hindret i tyska cupfinalen.

Mannen bakom uppryckningen och som förkroppsligat ”Mia san Mia” på så kort tid är Matthias Sammer. Den före detta storspelaren som är känd för sin vinnarskalle anlitades som sportchef. För honom fanns enbart en sak i sikte: att vinna!

Sammer är fostrad i det östtyska systemet. Han vann guldbollen 1996 och ledde Tyskland till EM-guld och Dortmund till Champions League-seger. Han vann ligan med Dortmund som tränare när han var 35 år. Precis innan jobbet i Bayern arbetade Sammer för det tyska fotbollsförbundet (mellan 2006 och 2012), och anses av många vara ytterst ansvarig för ungdomssatsningens framgång.

Matthias Sammer visste vad som krävdes i Bayern, eller snarare vad som saknades när man förlorade mot Chelsea. En mittfältsgeneral som har bollar av stål. Den spelaren hittades i Javi Martinez.

Sammer, men också tränaren Jupp Heynckes, ville ha Martinez till varje pris. Athletic Bilbao vägrade sälja, då betalade man utköpsklausulen på 40 miljoner euro. Klubben medgav att Martinez inte var värd mer än ungefär 25 miljoner euro, men att klubben har råd att betala mer och verkligen behöver en spelare som honom. Därför slog man till. Och det har gett ett enormt utslag. Där talar vi fingertoppskänsla.

Om vi bara tittar på Champions League-finalen i går kväll, när Borussia Dortmund pressade som mest i första halvlek, var det Javi Martinez som erövrade boll centralt. Han lyckades lugna ner ett nervöst Bayern med sin enorma kyla och inställning. Därefter vände man på steken och vann helt rättvist.

Noterbart är att Bayern inte förlorat en enda match den här säsongen med Javi Martinez (han har spelat 42 matcher) på planen.

Framför allt har Matthias Sammer satt sina avtryck på Allianz Arenas väggar. Han sitter på bänken när laget spelar match. Han kritiserar när han inte är nöjd och tydliggjort att seger är det enda som räknas. Det har smittat av sig.

Många undrar vad Pep Guardiola har att vinna genom att ta över Bayern München. Han kan ju inte överträffa den här säsongen. Klubben tänker dock längre än så. Man nöjer sig inte med denna CL-buckla. Man tänker inte vänta ytterligare 12 år på en ny (senast man vann var 2001). Matthias Sammer menar att man hela tiden måste ligga på topp, och därför inte kan slappna av. Ambitionen att överta Barcelonas roll som nummer ett i världen är reell.

Jupp Heynckes har givetvis också gjort ett strålande jobb, och lämnar efter sig ett underbart bygge. Han har naturligtvis varit högst delaktig i skapandet av vinnarmentaliteten. Bara en sådan sak att få Arjen Robben att bli en lagspelare som arbetar defensivt – det säger en hel del. Och så har ju holländaren bevisat att han kan avgöra.





Annons: