Till bloggens startsida
Zlatans omfamning av Sana höjdpunkten
Publicerad: 2012-10-17 01:35

Berlin passar Sverige.

Landslaget bjöd på en upphämtning som heter duga under tisdagskvällen!

0-4 borta mot Tyskland med drygt 35 minuter kvar av matchen, och en total utspelning fram till dess. Då vaknade Sverige lett av kaptenen Zlatan Ibrahimovic - som själv nickade in 1-4.

Mikael Lustig, Johan Elmander och Rasmus Elm följde efter. Den sistnämnde pangade in 4-4 i de absolut sista sekunderna av matcherna.

Det finns flera aspekter till varför Sverige lyckades med denna bragd. Den främsta är Tyskland. Denna maskin som totalt körde över Sverige i drygt 55 minuter. Stundtals var det pinsamt hur stor skillnaden var. Men efter 4-0 slappnade laget av och var helt säkra på att matchen var död.

När Sverige sedan gör två snabba mål greps laget av panik och det var tydligt hur nervösa spelarna blev. Rädslan att tappa blev större än tron på den egna kvalitén.

Detta i symbios med att Erik Hamrén klokt korrigerade sin helt idiotiska startuppställning - som var väldigt defensiv - gav en effekt som jag sällan skådat.

Spelare som Samuel Holmén och Pontus Wernbloom som inte har något i en startelva att göra plockades bort. In kom kreativa spelare som Kim Källström och Alexander Kacaniklic - som båda givetvis ska vara givna - och satte fart på spelet. Kim assisterade de två första målen och Alexander det tredje. Det om något förklarar skillnaden.

Det är givetvis inte så enkelt som att ett par byten gjorde skillnaden. Den svenska attityden och inställningen till andra halvlek var något helt annat. Det fanns en hunger som saknades i första halvlek. Men inget av detta hade hjälp en kväll som denna om inte Tyskland klappade sig om bröstet och bjöd in Sverige i matchen. Det förringar inte den fantastiska insatsen, men värt att poängteras. För en sådan upphämtning mot Tyskland är egentligen inte möjlig. Det säger en del om den svenska insatsen.

Låt oss inte glömma: Tyskland har på sin 104 åriga fotbollshistoria aldrig någonsin tappat en 4-0-ledning. Fram till 16 oktober 2012.

Poängen i Berlin är lika fin som en seger. Men det vackraste denna kväll var hur Zlatan Ibrahimovic ännu en gång visar vilken ledare han blivit. Inte bara med sin briljans på planen.

Tobias Sana hoppade in sent i matchen och gjorde landslagsdebut. Med fem minuter kvar fick han ett gyllene läge att kvittera (stod 4-3 då), men missade ett öppet mål. Kim Källström var rasande och skrek på honom för att inte ha passat bollen. Sana var bedrövad efter missen. Då omfamnade Zlatan - som själv hade ett bättre läge - honom och visade att det var okej, att det inte gjorde något.

Den omfamningen värmde i hjärtat. Ni kan ana hur nervöst det är att debutera i ett landslag. Inte är det enklare att göra det inför 70 000 åskådare mot Tyskland i Berlin, och sedan dessutom missa en jättechans i ett kritiskt läge av matchen.

Den aktionen av Zlatan Ibrahimovic... det är vad jag främst minns från denna kväll. Att han verkligen blivit landslagets sanna ledare. Det är lika viktigt som hans prestationer på plan, och värt mer än poängen som togs.

Annons: