Till bloggens startsida
Tobias Sana flyttar i rätt tid
Publicerad: 2012-07-27 20:00

Ajax... Jag vet att Tobias Sana är en mycket bra allsvensk spelare, en av mina favoriter. Men Ajax, wow. Det är riktigt bra. En klubb som passar honom, rent spelstilmässigt.

Sana är en av Allsvenskans mest kreativa spelare, även om han ofta sågas i medierna för att han "håller i bollen för mycket, tar för många touch, och inte skapar något farligt".. Något som givetvis är helt korkat att säga.

I en klubb som IFK Göteborg, och många fler allsvenska klubbar med dem, uppskattar man tyvärr inte irrationella spelare fullt ut. De dribblar för mycket och kämpar för lite, brukar det heta.

Just den inställningen hämmar svensk fotboll från att utvecklas. Jaget dumpas alltid för laget. Missförstå mig inte, fotboll är en lagsport och kollektivet är oerhört viktigt. Men man måste låta stjärnor vara stjärnor. Låta den kreative vara kreativ. Låta dessa typer fuska lite i defensiven för att blxitra till fler gånger offensivt.

Tobias Sana är snabb, teknisk och kreativ. Han kommer ofta runt på sin kant och skapar oreda. En spelare som i mitt tycke går in i varje allsvensk startelva. Tyvärr har det inte varit lika självklart i Blåvitt.

Men för Ajax är Tobias Sana tillräckligt bra.

Sana fick spela relativt mycket redan i fjol. Han startade 20 matcher. Men i 14 av de matcherna blev han utbytt, ofta tidigt i andra halvlek. Det är ett tecken på att man satsar på en spelare, men ändå inte. Inte fullt ut. En ung spelare som är på frammarsch behöver få vara dålig och ändå få nytt förtroende för att växa.

Blåvitt har hanterat Tobias Sana fel. Han är bäst i laget, om ni frågar mig. Jag kan svära på att han inte känner sig som en av de viktigaste spelarna. För den känslan kommer först när man visas uppskattning från tränare och klubbledning.

Jag läste att Thomas Wernerson sågar Tobias Sanas val att flytta till Ajax. Att det är för tidigt. Han kanske har rätt att en klubb som Ajax är för stort just nu.

Men Tobias Sana är 23 år gammal. Han gör helt rätt som flyttar nu. I dagens fotboll ska spelare vara färdiga i tidig ålder. Jag personligen tror att han kommer få speltid rätt omgående, åtminstone göra inhopp. Om inte så är det en framtidsinvestering. Och det är inte heller fel, att utvecklas i en av världens främsta plantskolor.

Och i en miljö där hans kvalitéer uppskattas kommer han växa mycket och snabbt.

Jag hoppas få se Tobias Sana i landslaget snart.

Annons: