Till bloggens startsida
PSG:s värvning av Thiago Silva större än vad folk förstår
Publicerad: 2012-07-15 03:45

Paris Saint-Germain är på väg att värva Zlatan Ibrahimovic. Men klubben har redan gjort den största värvningen på flera år. I Sverige är vi förblindade av Ibra och hans storhet.

Missförstå mig inte. Zlatan är absolut en av världens bästa anfallare och har en strålande säsong bakom sig – både i Milan och landslaget.

Men att PSG värvar Thiago Silva – världens absolut bästa försvarare – är uppriktigt sagt helt sjukt. Killen har ännu inte fyllt 28 år, och är i sina bästa år. Barcelona – världens bästa lag – har drömt om honom i två års tid. Då förstår ni kanske hans attraktivitet. Och så går en fransk klubb – i en liga som på sin höjd är rankad femma i Europa – och värvar honom.  Jag är mållös. Det här är en utveckling som jag inte är redo för.

Ligue 1 är på intet sätt attraktivt för de främsta spelarna i världen. Visst, PSG har stenrika shejker som pumpar in pengar, och det lockar spelare att ansluta till ett ambitiöst projekt och samtidigt höja lönen rejält.

Men det är en sak att värva Javier Pastore, Thiago Motta och Jeremy Menez.

På kort tid har PSG nu gjort klart med Ezequiel Lavezzi och Thiago Silva. Dessutom är Zlatan Ibrahimovic på ingång. Det sänder en signal som heter duga. Klubben satsar för att vinna. Punkt.

Men vad sysslar Milan med då?  Det var inte många dagar sedan men nobbade PSG:s bud på Thiago Silva och förklarade Silvio Berlusconi till ett helgon för hans uppoffring att behålla världsbacken. Dessutom förlängde man kort därefter brassens kontrakt.

Jag vet inte vilka absurda lekar Berlusconi gillar, men det här är inte schysst mot klubbens fans. Presidenten säljer av allt som har med ambitioner att göra.

Om Thiago Silva varit klippan i defensiven har Zlatan Ibrahimovic verkligen burit Milans offensiv på sina axlar. Den gångna säsongen var hans bästa någonsin.

Och jag säger som Alessandro Nesta: Milan kan omöjligen ersätta Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva. Däremot kanske man kan värva fyra-fem hyggliga spelare i deras ställe. Men det blir oavsett en rejäl försvagning.

Jag minns vad Ibra sa om Manchester City när han sommaren 2010 lämnade Barcelona. Han talade om att City satsade för framtiden och kunde vinna turneringar som Champions League på sikt. Men att han själv behövde vinna nu och inte hade råd att vänta. Två år senare, ansluter han till (med all sannolikhet) ett liknande projekt. Fast i en helt prestigelös liga, om man jämför med de allra största.

Kanske är skillnaden att Paris är en trevligare stad än Manchester. Jag vet inte.

I det här fallet verkar det dock som att det trots allt är Milan som tvingar bort svensken. Hans lön på 12 miljoner euro netto per säsong är saftig, och något som man vill bli av med.

Men om Ibra vill lämna så måste det finnas större klubbar som är redo att köpa honom. PSG kan knappast vara den enda klubben som jagar honom. Jag är rätt säker på att tränare som José Mourinho och Roberto Mancini gärna arbetar med sin förre spelare i Real Madrid respektive Manchester City.

Då handlar det väl om pengarna i slutändan – trots allt. Oavsett vad Mino Raiola säger och oavsett vilka konstverk han jämför Ibra med.

Vad ska man säga om PSG då? Det är bara att lyfta på hatten. De har en tränare som är van vid att vinna Champions League. Kanske uppfyller Zlatan Ibrahimovic sin stora dröm till slut.

Eller så vinner Milan trippeln nästa år?

Annons: