Till bloggens startsida
Spanien är tveklöst bäst
Publicerad: 2012-07-02 01:55

Fram till finalen hade Spanien gått på halvfart. Förutom matchen mot Irland hade man på ett oinspirerat sätt tagit sig vidare, men på något sätt ändå rätt övertygande.

Spanien har precis som Barcelona på något sjukt sätt kritiserats för att man spelat "tråkigt". "Man spelar bara i sidled och håller bollen inom laget". Så har det låtit.

Givetvis är det en massa nonsens. Barcelona och Spanien spelar världens finaste klubb- och landslagsfotboll. Ingen kan påstå något annat.

Det som imponerar mig så oehört är att tendenserna till mättnad - som faktiskt visats upp - var som bortblåst när det väl var dags för finalen.

Spanien som var i sin tredje raka final (EM 2008, VM 2010 och nu EM 2012) spelade den bländande fotbollen som fick alla att älska laget. De tre raka finalerna i sig gjorde Spanien historiskt. Nu har man tre raka titlar. Det kommer troligtvis aldrig hända igen.

Italien gjorde en bra match och ska ha en stor eloge för insatsen och mästerskapet. Men när Spanien är taggat och på spelhumör - då kan ingen eller inget stoppa dem.

4-0 kanske var i överkant. Och självklart påverkades matchen av den olyckliga skadan på Thiago Motta som tvingade Italien att avsluta matchen med en man mindre.

Men även om Italien hade varit en man mer hade man inte lyckats vinna. Så överlägset är Spanien. Och det visades först i finalen.

Det säger en hel del. Att kunna ta sig till final på halvfart... vad säger det egentligen om alla andra?

Spanien är givetvis värdiga vinnare. Grattis!

----

Italien var annars mästerskapets stora överraskning och den nya fotbollen som Cesare Prandelli printat in i sina mannar är imponerande och underhållande. Och bådar gott inför framtiden - även om dirigenten Andrea Pirlo redan är 33 år gammal.

---

Utifrån svenskt perspektiv gav EM två svar.

1. Zlatan Ibrahimovic är en världsstjärna på högsta nivå. Det har han bevisat en gång för alla. Hans mål mot Frankrike är troligtvis EM:s behållning.

2. Sverige som landslag har mycket att jobba på och behöver slussa in en ny generation. Yngst i startelvan är i dagsläget Marcus Olsson och Rasmus Elm med sina 24 år. Tysklands snittålder för hela truppen var 24,52. Sveriges var 28,30.

---

Det talas om Andrea Pirlo. Han var strålande, fantastiskt, briljant.. superlativen kan avlösa varandra hur mycket som helst. Men Andrés Iniesta är på en helt annan nivå. Det är turneringens spelare. Med sin teknik och snabbhet, med sin rörlighet och passningsskicklighet har han luckrat upp försvar utan dess like.

En annan spelare som spelat sig in i hjärtat är vänsterbacken Jordi Alba - som under mästerskapet blev klar för Barcelona. Moderklubben som han är så klippt och skuren för. Herregud vilken speed, teknik och spelförståelse den killen besitter.

---

Efter Zlatans underbara mål minns jag en prestation från flopplaget Holland. Det var i första matchen mot Danmark. Från en viss klassmittfältare vid namn Wesley Sneijder - som från halva plan slog en passning med yttersidan som friställde Klaas-Jan Huntelaar. Tyvärr blev det inget mål. Det hade i så fall blivit årets mål, inte bara EM:s.

--- 

Daniele De Rossi inledde EM som mittback och gjorde det klockrent. Han borde fortsätta i den rollen.

---

Fernando Torres spelade knappt men vann skytteligan. Starkt! Hoppas på en rejäl nytändning nu.

---

Tyskland har tappat sin vinnarmentalitet. När spelarna efter en utslagning börjar prata om hur nöjda de är med sin insats och menar att man visat att man tillhör toppen... ja då har man tappat sin tyskhet. Allt annat än bara-vinst-som-gäller-mentalitet är otyskt. Bastian Schweinsteiger och Philipp Lahm som ska leda detta landslag har tyvärr inte nerver av stål som föregångare som Oliver Kahn och Stefan Effenberg

Men som tur är hade man EM:s yngsta trupp och till närmaste mästerskap (plural) kan man bli ännu bättre och förhoppningsvis hitta tillbaka till sin vinnarmentalitet.

---

England.. Ja, det är helt enkelt bara ett överskattat landslag.

---

Cristiano Ronaldo visade att han kan bära sitt Portugal på axlarna. Tyvärr, tyvärr, tyvärr ville han bli hjälte lite för mycket mot Spanien i semifinalen. En sådan stjärna ska inte riskera att bli utan en straff och stå som tionde och sista skytt.

---

Grupp A med Polen, Grekland, Ryssland och Tjeckien förstod jag ingenting av. Helskum.

---

Slutligen har jag tagit ett EM-lag med formationen 4-1-3-2 (som Italien spelat med):

                                         Iker Casillas

    Philipp Lahm, Sergio Ramos, Daniele De Rossi, Jordi Alba

                                        Andrea Pirlo

                 Cristiano Ronaldo, Xavi, Andrés Iniesta

                   Zlatan Ibrahimovic, Antonio Cassano

---

Nu har transferfönstret öppnat på den internationella marknaden och stänger först 31 augusti. Nu börjar den riktiga sommaren på fotbolltransfers.com!

Annons: