Till bloggens startsida
Sheva, Ibra, besvikelse och Hamréns väst
Publicerad: 2012-06-12 00:53

Aj, aj.

Det sammanfattar Sveriges insats mot Ukraina. Det var inte bra. Nej. Det duger inte. Den var rent utsagt urusel.

Det var nervösa spelare, som visade rädsla och ovilja att spela fotboll. Sverige backade hem långt ner i banan och slog bara ifrån sig, långt och utan adress. Ukraina fick föra matchen totalt inledningsvis. Jag var chockad. Jag kände inte igen Sverige och Erik Hamréns så kallade offensiva och sprudlande fotboll.

Den ende som stod upp var vår kapten Zlatan Ibrahimovic – som ensam oroade motståndet. Och han gjorde det bra. Han gjorde vad han skulle, vad som förväntades av honom. Den världsstjärna som han är. Men det är svårt utan hjälp av sina medspelare.

Tyvärr gjorde Erik Hamrén många fel. Våra ytterbackar håller inte. Martin Olsson slår bara bort bollen medan Mikael Lustig inte ens kan markera en stolpe. Andreas Granqvist är för trubbig. Inte ens Olof Mellberg höll klass mer än en halvlek.

När Sverige backar hem och inriktar sig på försvar, ja då förväntar jag mig att man löser det. För är det något det svenska landslaget är känt för så är det sin välfungerade och aggressiva defensiv. Men det finns tydliga brister. Dags för Jonas Olsson, speciellt mot England efter sin vana från Premier League.

Kim Källström var okej på mittfältet, men i större delen av matchen spelade Sverige över mittfältet och flera spelare yrade omkring i ingenmansland.

Markus Rosenberg var inte heller bra. Han känns inte tillräckligt vass.

Sedan har jag svårt att förstå varför Hamrén bytte ut de enda kreativa kantspelarna på planen när man jagar kvittering…. Istället för att plocka ut de för dagen usla ytterbackarna Olsson och Lustig, får Ola Toivonen och Sebastian Larsson kliva av.

Givetvis skulle Sverige bara lyfta upp positionerna. Seb löser högerbacken galant. Dessutom hade hans fina högerfot varit nyttig då Lustig inte lyckades med ett enda inlägg.

Tyvärr var det Hamrén som ledde sina mannar in i nervositet med sin orutin av mästerskap. Alldeles för många felbeslut på en och samma gång. Jag är oerhört besviken. Förbundskapten sa efter matchen att för många spelare var fega, men han var fegast.

Det värsta med förlusten är inte förlusten i sig, utan att Ukraina vann rättvist.

Nu är det dags att slänga den otroligt fula och gammalmodiga västen, Hamrén. Då kanske turen vänder? Om inte blir åtminstone vår förbundskapten stiligare.

Det enda positiva sett ur svenskt perspektiv är att ingen längre kan ifrågasätta Zlatan Ibrahimovic och hans vikt för landslaget. Att han är den naturliga och stora ledaren. Det är en världsspelare – i klubb- och landslag.

Som Johanna Frändén i SVT-studion sa: ”Är det någon man kan unna att sänka Sverige är det Andriy Shevchenko. Jag håller med. Kanske är jag färgad som följt Milan ända sedan jag var ett litet barn, men på sin tid var han världens främsta striker. Hur det än går i resten av EM, så kommer Sheva kommas ihåg för den här insatsen och därmed som den fantastiska spelare han faktiskt varit. Rent objektivt är det kul. Gammal är bäst. Det lönar sig att vila sig i form. Åtminstone ibland.

Slutligen måste jag hylla SVT:s experter. Johanna Frändén växer i mina öron och ögon. Hon är väldigt påläst och kompletteras exemplariskt av Daniel Nannskog – som med sin lagom gapiga ton säger saker för vad de är och det med en genuin inlevelse. Ofta vet han även vad han pratar om. Det är show, som Ibra hade sagt.

Sverige och EM? Är det ridå ner? Det är lätt att säga ja. Men givetvis är det inte så, men det blir otroligt, otroligt svårt att ta sig vidare från gruppen. Men vi har slagit England förut. Det måste vi börja med. Sedan kan vi börja drömma igen.

Men det krävs att Hamrén skärper sig och att Zlatan får hjälp.

Annons: