Till bloggens startsida
Fantastisk start på EM
Publicerad: 2012-06-10 15:08

 

EM är igång, och det med besked. Det har varit två intensiva dagar med mycket innehåll. Bra fotboll, bra matcher och en hel del fantastiska individuella prestationer. Nu hoppas vi bara att det fortsätter så.

PolenGrekland inledde mästerskapet, och oj vilken rivstart. Ett tag trodde jag att det polska laget, förstärkt av det massiva hemmastödet, skulle gå riktigt långt. Med Borussia Dortmund-trion Robert Lewandowski, Lukasz Piszczek och Kuba Blaszczykowski i spetsen visade man upp en tokoffensiv som borde resulterat i en större ledning i paus.

Men så kom andra halvlek. Grekland – som i första halvlek helt felaktigt fått Sokratis Papastathopoulos fått utvisad efter helt obegripliga vaningar samt blivit snuvade på en solklar straff – kom ut som ett helt nytt lag. Kvitteringen kom tidigt, sedan fick man straff och den polske målvakten Wojciech Szczesny åkte på en frilägesutvisning. Men straffen räddades av reservkeepern. Sedan böljade matchen fram och tillbaka. Till slut var 1-1 rättvist.

Polen och Grekland ansågs på förhand bli en riktigt tråkig match. Oj vad man kan ha fel.

Fredagen slutade inte där. Tjeckien och Ryssland bjöd senare på en mycket underhållande match, i synnerhet ryssarna som totalstraffade tjeckerna med sina sjukt snabba och effektiva omställningar. Men vad som etsat sig fast i min näthinna är inhopparen och ”killern” Roman Pavlyuchenko och hans fantastiska mål. Vilken prestation. Ryssland vann till slut med 4-1, kanske något i överkant.

I går var det dags för ”Dödens Grupp”. Danmark inledde med att ge Holland en rejäl örfil. Våra grannar drog ner brallorna på en av EM:s favoriter och flinade hånfullt. Men matchen kunde ha fått en helt annan utgång. Innan danskarna gjorde matchens enda mål kunde Holland ha gjort två. Arjen Robben och Robin van Persie hade dock inte ställt in siktet denna kväll.

Danmark krigade sig till segern till slut, men visade stundtals upp en fin fotboll där man mitt i Hollands största press i slutminuterna kunde hålla bollen inom laget i över en minut. Men ibland ville man inte ens ha den. Det var en konstig match, tyckte jag emellanåt.

Men matchens och EM:s hittills största prestation kom från Wesley Sneijders fötter. Herre-min-gud. Den passningen, med yttersidan, från halva plan som friställde Klaas-Jan Huntelaar finns inte på kartan. Den är overklig. Det är rena rama Play Station-fasoner på den. En simpel passning som inte ens gav ett mål, kan för mig bli mästerskapets behållning. Men så som EM inletts lär det bjudas på mer godis. Jag hoppas.

TysklandPortugal var inte den fantastiska match som så många beskriver. Visst, det var två duktiga lag som försökte spela fotboll. Men i mina ögon var det långa, långa stunder ett ställningskrig. Det var först mot slutet av matchen jag började njuta. Strax innan Mario Gomez nickade in matchens enda mål, och sedermera Portugals jakt på en kvittering. Därmed inte sagt att det var en dålig match. Men man har ju vänt sig, redan efter tre matcher, att det skulle vara mer underhållning.

----

Det tjatas en hel del om SVT och TV4:s EM-studion. Ja, jag tycker också att det är larvigt att man sitter i en biograf med en massa åskådare. Men jag är helt kär i Daniel Nannskog. Men strikt på ett professionellt plan. Visst säger han knasiga saker ibland, visst han är inte alltid påläst om vem spelarna är, men han kan fotboll och talar från hjärtat. Med sin erfarenhet från den egna karriären förklarar han vissa skeenden som äger rum på planen. Hans uppriktighet är en frisk fläkt i svensk fotbollsbevakning. Det är underhållning på hög nivå.

Henke Larsson är allt annat än en hit. Men det är ingen överraskning. Jag tvivlar inte en sekund på hans fotbollskunskaper. Men shit vad trist det är att lyssna på karln. Det ser inte ens ut som att han vill vara där.

---
Nu laddar vi för Spanien-Italien. Jag kan inte hjälpa det, men jag har sjukt stora förväntningar. Inte minst inför EM. Men nu ännu mer. Risk för antiklimax?

Annons: