Till bloggens startsida
Hrgota gör rätt
Publicerad: 2012-06-05 23:00

17 april skrev jag ett blogginlägg om att Branimir Hrgota är redo för utlandet och att han bör skippa Allsvenskan och ta chansen direkt. Så blir det.

Jönköpings Södra IF har bekräftat att stortalangen är klar för Borussia Mönchengladbach - som nästa säsong kvalar till Champions League efter sin succé i Bundesliga i år.

Och vilket val, woow. Bundesliga är verkligen på frammarsch. Fantastisk fotboll, fina och stora arenor som fylls varje vecka, inga ekonomiska bekymmer och framgångarna i Europa kommer på löpande band.

Jag skrev bland annat följande i mitt förra inlägg:

"Det talas ofta om att unga killar inte ska ut i Europa för tidigt. Att man ska mogna tillräckligt för att inte bli bänkade, krossade och hemvändare innan de fyllt 23.

Fine, jag kan köpa att vissa mår bäst av att mogna, steg för steg. Superettan, Allsvenskan, Holland och sedan kanske någon större liga. Det är sunt. Det funkar för vissa, kanske de flesta. Men det finns en del som stannar i Allsvenskan för länge och skulle må bättre av att komma ut och utvecklas i en miljö med helt andra förutsättningar. Allt handlar om mentalitet. En mentalitet om att man kan och tror på sig själv. Givetvis i symbios med talang (men det är underförstått)

Lyckas en allsvensk klubb knyta till sig Branimir Hrgota lyfter jag på hatten. Då har man lyckats värva en guldklimp. Men det blir svårt.

Han är redan tillräckligt bra för utlandet och kommer med all förmodan hamna där. Och det är inte för tidigt. Han kommer att lyckas".

Läs hela inlägget här.

När jag skrev detta reagerade en del läsare och tyckte att jag var en idiot som kunde jämföra Hrgota med Mikael Ishak - som lämnade Assyriska FF för 1. FC Köln i januari. Någon anklagade mig för att ha sålt artikeln, i syfte att göra reklam för Hrgota.

Givetvis var den enkla och enda anledningen att jag finner Branimir Hrgota vara en fantastisk fotbollsspelare med enorm potential. Naturligtvis kan jag jämföra honom med Ishak. Inte minst förklarar den här övergången det.

Hrgotas kontrakt löper ut sista oktober och är därefter Gladbachs spelare, men den tyska toppklubben förhandlar med J-Södra om att få loss anfallaren redan i sommar. Superettanklubben kommer minst få in 2,5 miljoner kronor i utbildningsbidrag.

Hrgota kommer få det svårt i Gladbach. Det vet vi efter Oscar Wendts flytt dit. Då var vänsterbacken landslagsman. Speltiden har varit minimal och hans EM-plats gick senare upp i rök. Det är alltid en risk med en flytt. Men utan att riskera och visa mod och tro på sig själv så kommer man ingenvart.

Gladbach har sålt sin storstjärna Marco Reus och det är på den platsen Branimir Hrgota kommer konkurrera.

Jag är rätt säker på att Hrgota inte är ersättaren utan en mer etablerad anfallare kommer värvas. Men Hrgota kommer få speltid och han kommer ta chansen. Förr eller senare. Även om han inte får göra mer än ett par inhopp första säsongen, så kommer utvecklingen vara bättre än i Allsvenskan. Killen gör helt rätt. Och han kommer bli stor.

I dagarna gjorde Mikael Ishak debut i U21-landslaget. Jag blev förundrad över att Branimir Hrgota inte var med i samma trupp. Nu lär det dock inte finnas några tvivel för förbundskaptenen Håkan Ericsson.

Båda dessa herrar är material för A-landslaget på sikt.

Jag lyfter på hatten för Branimir Hrgota och önskar honom lycka till! Bundesliga är da shit, just nu.

----

Sen är det märkligt att de allsvenska klubbarna inte agerade kraftigare för att knyta till sig Hrgota i vintras efter hans succé i Superettan förra säsongen. Att hosta upp ett par miljoner för en sådan stortalang ska vara en självklarhet. De få miljonerna skulle mångdubblas efter bara en säsong. Det är dags för allsvenska klubbar att ta talanger i lägre divisioner på större allvar och vara beredda att betala för dem, åtminstone i större utsträckning. Annars är Ishak och Hrgota bara början på talanger som försvinner utomlands direkt.

Jag vet att Hrgota inte ville flytta i vintras, för att gå klart gymnasiet. Men en allsvensk klubb hade ändå kunnat göra klart med honom och låtit honom stanna i J-Södra en halv säsong innan han hade flyttat vidare. Det hade inte varit första gången en sådan övergång kommit till stånd.

Annons: