Till bloggens startsida
Att äta upp sina ord
Publicerad: 2012-05-19 23:40

Jag satt och tog en drink på en födelsedagsfest i Göteborg för några veckor sedan. Jag talade med en bekant, som håller på Chelsea. Den engelska klubben skulle då möta Benfica i kvartsfinalen av Champions League.

Jag ansåg redan då att Chelsea inte borde varit så långt framme i turneringen då Napoli borde vunnit åttondelen. Vi slog vad. Jag var övertygad om att Chelsea aldrig, aldrig kunde ta sig hela vägen fram till final. Än mindre vinna turneringen.

Men det gäller att medge när man har fel. Ibland får vi alla äta upp våra ord. Dessa rader är riktade till min vän i Borås. Grattis till Champions League-titeln!

Matchen i sig, finalen alltså, är ett hån. Det var bara ett lag som ville spela fotboll. Bayern München körde totalt över Chelsea. Den engelska klubben backade bara hem och väntade på ett oavgjort resultat och hoppades kunna överrumpla den tyska storklubben. Att man gör mål i slutminuterna på sin första hörna (totalt 17-1, eller vad det var vid det tillfället) säger det mesta. Det var i princip enda målchansen.

Men Bayern München har bara sig självt att skylla denna kväll. Oförmågan att trycka dit bollen fällde laget. Chans efter chans brändes. Att Jupp Heynckes omedelbart byter ut Thomas Müller till förmån för mittbacken Daniel van Buyten direkt efter 1-0 straffade sig. Bayern behövde inte backa hem i en match som man hade totalkontroll över.

Men det är lätt att vara efterklok.

Ett stort grattis till Chelsea och alla dess fans! Men enligt mig var detta ett rejält bakslag för fotbollen, att ett lag med en destruktiv inställning till sporten står som mästare i den finaste av alla turneringar för klubblag.

Men hatten av för Chelsea - som genomför sin matchplan exemplariskt!

Annons: