Till bloggens startsida
Inför omgång 30 i Superettan
Publicerad: 2012-11-01 17:44

Superettan är klar för i år. För Assyriskas del i alla fall. Kvar återstår visserligen 1300 km resa tur och retur till Umeå innan vi får stämpla ut helt för denna säsong. En betydelselös match kan vara det mest betydelsefulla som finns så här års. Eller så kan det vara en hemsk påminnelse om en säsong som gått snett. Vi väljer alla våra perspektiv. För Assyriskas del handlar det om att vinsten mot Halmstad besparade oss en ångestladdad resa till isbjörnarnas land. För Umeås del återstår en sista match i Superettan innan kylan blir ännu värre i division 1. 

Superettan är redan avgjord i toppen och rikets andra serie kan inte bjuda på samma dramatik som Allsvenskan gör de kommande dagarna. Det finns dock en tuff kamp i botten att se fram emot och här kommer mitt tips inför sista omgången.

Falkenberg - Ovanför kvalstrecket just nu men jagas av Degerfors underifrån. Har en tuff bortamatch mot Jönköping Södra, ett Jönköping som spelar bra fotboll på hemmaplan. Normalt sett är klyschan att motivation slår klass men jag tror att man kan vända på det och säga att ett avslappnat Jönköping kan skapa problem för ett ångestfyllt Falkenberg. Jag tror inte på mer än ett poäng för Falkenberg, en poäng som dock skulle räcka för att säkra kontraktet på målskillnad.

Degerfors - Möter ett Trelleborg som å ena sidan knappt har något att spela för men samtidigt kan drabbas av det största fiaskot sedan fiasko som begrepp uppfanns. Degerfors kommer självklart ha målat upp bilden av ett Falkenberg som får oerhört svårt att ta poäng av Jönköping samtidigt som de själva kan slå ett nervöst Trelleborg. Degerfors tror jag har en god chans att slå Trelleborg men troligtvis räcker inte det eftersom Falkenberg tar en poäng. 

Trelleborg - Om Värnamo vinner mot ett BP som är bakfulla (blir man det på Pommac?) samtidigt som Trelleborg torskar eller kryssar, då är det fria fallet fullbordat för skåningarna. Eftersom laget inte har något att sträva för uppåt kan deras insats mer präglas av nervositet än vilja. Trelleborg torskar alltså mot Degerfors. 

Värnamo - Möter redan allsvenska Brommapojkarna, en normalt sett svår match. Värnamo har dock ett jäkligt jobbigt spel att möta när man inte är 100 % taggad att ta jobbet. BP kommer som sagt komma direkt från firandet på Leklandet i Bromma och vara ruskigt trötta i skallen. Jag tror på skräll och att laget som känns som att de har nio liv, offrar ett av dessa liv för att klara en kvalplats. Värnamo vinner och tar en kvalplats på Trelleborgs bekostnad.

Ni läser troligtvis allt detta och tänker, vad fan är Superettan för något? Nåväl, jag ser i alla fall fram emot att med 15 minuter kvar på matchuret på lördag så ligger Falkenberg under mot Jönköping. Samtidigt leder Värnamo mot BP. Det innebär full fart framåt för både Trelleborg och Degerfors, en match där de möter varandra. Kan bli en fantastiskt surrealistisk fotbollsupplevelse.

/Thorsten

 

Annons: