Till bloggens startsida
Derby utan mitt fokus
Publicerad: 2012-09-16 11:33

Derbymatcher berör alltid, oavsett nivå. Derbykänslan kan gälla både i det lilla och det stora sammanhanget. Idag drabbar inte bara 22 spelare samman på planen utan även 32 000 på läktarna, alla med målet att stå som vinnare över den bittra rivalen. Det fina med derbykänslan är att kraften hos inidividen kan vara lika stor även i mindre sammanhang. Man minns tillbaka på barndomen när heta sjumanna-matcher utspelade sig mellan de rivaliserande lagen i Sollentuna. Kärrdal mot Edsberg var i ens eget medvetande lika stort, om inte större, än vad man då uppfattade Stockholmsderbyna som. Det finns något magiskt över derbyn, du behöver inte gradera dem, du vet inners inne vad just detta derby betyder för dig.

Nu är dagens match, med avspark om ca två timmar, självklart något som kommer dominera historieböckerna något mer än en lokal uppgörelse på en dammig grusplan i i mitten av 90-talet. Råsunda ska rivas och med det ska den sista segern delas ut. Två lag som är formtoppade, adrenalinstinna och fyllda med kvalité kommer braka samman på en arena där folk kommer hänga i taken för att få plats. Mäktigt.

För egen del flyttas dagens fokus 394 km från Råsunda till vad som en dag som denna verkligen kan betecknas som fotbollens bakgård. Finnvedsvallen står kl. 17.00 värd för en match som i kan visa sig definiera en klubbs framtid mer än vad dagens derby gör. 

/Thorsten

 

Annons: