Till bloggens startsida
Fasta Situationer
Publicerad: 2012-04-27 18:05

 

Återigen ledde min tränarkurs på onsdagar mig i banor att fundera kring ett särskilt inslag i fotbollen. Denna gång handlade det om fasta situationer. Jag fick höra, precis som jag har hört förut att dryga 30 procent av alla mål som görs inom elitfotbollen görs via en fast situation. Just därför att procentsatsen är så pass hög bör man lägga ner en del tid på att träna på detta fenomen.
 
Statistiken talar sitt tydliga språk kan man tycka, men det mest intressanta måste väl vara hur många procent av alla fasta situationer som faktiskt leder till mål? Tänk om man lyfter in 100 hörnor och gör mål? När jag spelade i Ljungskile SK i superettan säsongen 2010 lyfte vi upp våra nickstarka (egentligen lyfte vi upp de längsta...det är väl typ samma sak, eller?) spelare och lyfte in bollen mot boxen varje gång vi fick en frispark från halva planen och framåt. Om man summerar vår målskörd från den säsongen är jag övertygad om att vi hade långt över 30 procent av våra mål gjorda via en fast situation.
 
Men hur många gånger gav vi då bort bollen? Hur många av våra frisparkar och hörnor ledde till att motståndaren fick bollen? Ännu intressantare är dessutom. Hade vi gjort fler mål om vi hade valt att snabbt bara rulla igång bollen? Minst lika intressant måste statistiken kring hur många misslyckade försök vi har kring fasta situationer vara. Det är ju endast i relativitet mellan framgångsrika och misslyckade försök som procentsatsen egentligen har ett värde. 
 
Liknande statistik finns kring mål som görs via omställningar. Jag tror att jag vid flertalet gånger har läst och hört att någonstans mellan 25 till 30 procent av målen görs via en snabb omställning. Man skulle enkelt kunna öka den procentsatsen genom att väldigt enkelt ge bollen till motståndaren och bara spela omställningsfotboll. 
 
Min poäng då! Jo, jag skiter i om någon förespråkar att bara fösa in bollen mot mål varje gång man har frispark. Vid närmare eftertanke skiter jag inte i det alls, utan det gör mig faktiskt irriterad och upprörd för att jag tycker att det är primitivt och brist på fantasi. Men det är givetvis alla tränares fulla rättighet att spela på det sätt de själva vill. Om man tar bort straffar och uppenbara avslutslägen vid frisparkar, slår vi hur som helst bort en jävla massa fasta situationer i onödan.
 
 
Arash 

Annons: