Till bloggens startsida
Bäst av alla!
Publicerad: 2012-04-19 17:14

 

Har vid två tillfällen senaste veckan haft en fantastisk intressant diskussion kring några utav fotbollens svåraste frågor. Vem är egentligen bäst genom alla tider? Hur definierar man vad som är bäst? Vilka kriterier bör man utgå ifrån? Jag lovar er att ni inte kommer få några förtydliganden om ni fortsätter läsa, snarare kommer ni att sjunka ännu djupare ner bland diffusa föreställningar. 
 
Diskussionen leds ofta in på målstatistik och vunna titlar. Men vi vet alla att den bäste målgöraren eller spelaren med mest titlar inte per automatik behöver vara bäst. Eller? Är fotbollen så simpel att man bara kan utgå ifrån resultat och därefter bedöma en individs prestation?
 
I sådana fall, skulle man kunna säga att Zlatan är bättre än Maradona eftersom han har tagit mer titlar? Vilka titlar väger tyngst, är det VM eller Champions League? Kan man jämföra spelare över olika tidsperioder? Som ni märker behöver man reflektera över en mängd frågor i sökandet efter den just nu bäste genom alla tider.
 
Sedan finns ett till moment som inte bör förringas. Spelarens underhållningsvärde, ett minst sagt subjektivt bedömande av varje enskild fotbollsspelare. Någon ser underhållning i finter, någon annan i tacklingar medan den tredje ser det i taktiskt kunnande. En annan viktig fråga är värdet av en spelares prestation. Cannavaro fick priset som världens bästa spelare 2006. Tvåa kom Zidane och trea kom Ronaldinho. Ett skämt i mina ögon. Jag bedömer att det Cannavaro gör på en plan, inte går att jämföra med det som exempelvis Zidane gör.
 
Enligt mig ska man belöna den kreativa, inte den destruktiva! Lugn nu alla ni som hellre tittar på Håkan Mild än Ronaldinho. Jag säger inte att ett lag ska bestå av elva Ronaldinho (även om jag inte ser felet med det), jag säger bara att det Ronaldinho åstadkommer på en fotbollsplan håller en högre svårighetsgrad än det som kanske Håkan Mild ägnade sig åt. Kan jag åtminstone utan att bli hängd hävda att det är enklare att försvara än att anfalla? 
 
Diego Maradona är hursomhelst den allra största spelaren vi skådat. Ingen annan kan beröra som den gode Diego, folkets Diego! 
 
 
Arash

Annons: