Till bloggens startsida
Vi gör ju fel
Publicerad: 2012-04-11 19:41

 

Jag hade bestämt mig för att i detta inlägg berätta om min syn på senaste långhelgens matcher. Allt ifrån toppmatcher i Premier League till BK Häcken - Malmö FF och ner till en J19 match jag såg på Gaisgården. Men idag var jag på en nästan tre timmar lång föreläsning om träningslära, ett obligatoriskt inslag i den tränarkurs jag går via Göteborgs universitet. En som vanligt helt fantastisk föreläsning av Lars Edström om kroppens fysiologi och lämplig träning för fotbollsspelare. Så hur mycket jag än vill spy galla över IFK Göteborgs senaste match får jag nog be att få återkomma. Denna föreläsning berörde mig mer och dessutom lär jag ha anledning att återkomma till just Gråvitt en annan gång.
 
Redan vid första föreläsningen kring träningslära insåg jag att jag hade tränat fel hela mitt liv. Edström klargjorde på de första 20 minuterna av hans första föreläsning frågeställningar jag haft i över tio år. Varför kör vi djupa upphopp tills det sprutar mjölksyra ur benen på oss? Varför springer vi kilometer långa intervaller i slingan? Varför tränar vi brottning på försäsongen? Mina ifrågasättanden har besvarats med suckar eller svar som: "det behövs" eller "det är nu det ger som mest". Faktum är att den forskning som finns till förfogande över hur man bygger upp och förbereder sin kropp bäst, bestrider till stora delar exakt den träning som bedrivs bland våra toppklubbar. 
 
Under dagens föreläsning talade vi om ett fenomen inom fotbollen som jag redan berört tidigare. Uppvärmningen! Ett viktigt och tidskrävande inslag som alltid är obligatorisk och gemensam. Edström hänvisade till det senaste numret av tidsskriften Idrott och kunskap där man under forskningsgrunder slår hål på myten om uppvärmningens värde och funktion. Senaste forskningen visar på att den långa uppvärmningen som man exempelvis har inom fotboll på 30-40 minuter försämrar individens förutsättningar för att fysiskt kunna prestera optimalt under match eller träning. Edström sa och jag citerar "det finns ingen fysiologisk orsak till att ha en uppvärmning".
 
Varför i helvete springer man då omkring och tröttar ut sig inför en match? Jo, för att det är helt och hållet normativt och traditionsenligt grundat. Vi är så jävla inrutade i våra invanda mönster att vi aldrig kritiskt ifrågasätter det vi gör. Det intressanta nu är hur man kopplar samman den forskningen som finns tillgänglig och i praktiken skapar bättre förutsättningar för våra spelare. Varenda en tränare borde granska sitt arbete, i synnerhet den fysiologiska träningen. Den är ju inte lika subjektiv som taktiken eller fotbollsideologin. Här finns för fan forskning som åtminstone för tillfället ger största möjliga objektiva svar!    
 
 
Arash

Annons: