Till bloggens startsida
Visa karaktär
Publicerad: 2012-03-30 10:17

 

Karaktärsspelare...en av fotbollens mest vilseledande och abstrakta bedömningar av en fotbollsspelare. Alla tränare pratar om karaktärsspelare. "Vi behöver karaktärsspelare" eller "idag saknade vi karaktärsspelare". Vad fan menar man?
 
Jo, den allmänna uppfattningen av en så kallad karaktärsspelare är spelare som aldrig viker ner sig, spelare som offrar sig för laget, spelare som eldar på och står bakom sina lagkamrater. Olof Mellberg i svenska herrlandslaget är en typisk sådan och kanske den mest kända vi har inom svensk fotboll...förutsatt då att man definierar en karaktärsspelare utifrån ovan nämnda egenskaper.
 
Jag orkar inte fortsätta förtydliga vilka egenskaper som ur ett normativt perspektiv anses vara nödvändiga för att man ska uppfattas som en karaktärsspelare. Ni vet vilka dessa spelare och normer är. Normer som för övrigt är nära besläktade med mäns stereotypiska bild av en fysiskt stark dåre som aldrig tar skit.
 
Personligen har jag inget emot hårt arbetande spelare men däremot har jag svårt att acceptera denna glorifiering och framför allt definitionen av just karaktärsspelare. Men mest av allt gör det mig upprörd, eller snarare vansinnig när jag ser mängder med duktiga fotbollsspelare som blir bortplockade i unga åldrar för att de saknar rätt karaktär. Ofta från förorten och ofta med invandrarbakgrund.
 
För mig är karaktär att våga dribbla som sista man och lyckas, att våga tycka att man är bäst och att lira boll ute på gården i sju timmar i sträck för att sedan skynda sig hem för att titta på sitt favoritlag på TV. Inte att konstant springa omkring och glidtackla motståndare och gå in i motlägg för att man har en usel första touch
 
Lägg väl märke till att jag inte förringar någon typ av fotbollsspelare, men det paradoxala i svensk fotboll är att vi enklare accepterar den som håller käft och bara springer omkring och förstör motståndarens spel, än den spelare som försöker vara kreatör för det egna lagets spel. Vi måste börja tänka om och se bortom vår bubbla. Sluta upp med att legitimera och hylla alla dessa "köttare" på bekostnad av spelare som faktiskt vill och har förmågan att bjuda oss åskådare på något värdigt att titta på. 
 
 
Arash

Annons: