Till bloggens startsida
Va fan säger du?
Publicerad: 2012-03-21 21:37

Känsliga läsare uppmanas i synnerhet att läsa följande text. Kommande inlägg är en fortsättning på föregående tema kring min kritiska analys om den svenska fotbollsmentaliteten. Denna gång ska jag ta och närmare granska några vanligt förekommande uttryck inom svensk fotboll. Uttryck som våra elittränare gärna slänger ur sig. Målet är att definiera och finna klarhet i dessa  yttringar, såväl som att med simpel bondvett ifrågasätta dem.

Vi börjar med det allmängiltiga uttrycket  "Motivation slår klass". Faktum är att detta givetvis inte är sant. Detta uttryck måste ha myntats av just personer som saknar klass. Eftersom dessa människor är överrepresenterade inom svensk fotboll har uttrycket fått starkt fotfäste.

Motivation kan endast slå klass under förutsättningen att den med klass saknar motivation. Vid lika inställning vinner då logiskt sätt den med klass. Vidare är det fullt möjligt att laget med mer klass vinner även om deras motivation är sämre, just för att de besitter större kvaliteter. Däremot är det inte lika fullt möjligt för laget med mindre klass att slå sina motståndare, enbart med hjälp av sin motivation.

Ett annat favorituttryck är "Bra boll, det ska vara någon där". Argumentet är barnsligt ohållbart. Hur kan en passning vara bra om den slås till en yta där ingen befinner sig? Även om någon bör befinna sig i en viss yta i en given situation är detta självfallet inte en ursäkt för att ge bort bollen till motståndaren.

Ett extremt vanligt uttryck när man ska beskriva en fotbollsspelares kvaliteter är "Hon/han är stor och stark". Vad betyder detta ens utifrån ett fotbollsperspektiv? Storlek och styrka är snarare mänskliga attribut än fotbolls egenskaper. Aleksandr Karelin (nej, förnamnet är ingen felstavning) är stor och stark, innebär det att han skulle kunna tillföra något positivt på en fotbollsplan förutom att skrämma skiten ur folk? 

Sanningen är den att det finns så jävla många uttryck och "sanningar" som bara av tradition och okunskap lever vidare. Ledare gör det lätt för sig och fyller i sina - ofta inkompetenta - taktiska genomgångar med många av dessa, många gånger, helt felaktiga upplysningar. Om våra tränare helt tyst i sina egna huvuden tänkte varför eller vad menar jag efter sina uppmaningar är jag helt övertygad om att många inte ens kan svara sig själva! 

 
Arash

Annons: