Till bloggens startsida
Blir vi fotbollsspelare?
Publicerad: 2012-03-17 12:05

Jag nämnde i mitt premiärinlägg att trots åtskilliga år då fotbollen var min enda sysselsättning, både ur ett ekonomiskt som ett socialt perspektiv är jag nu medveten om att jag aldrig varit en fotbollsspelare. Låt mig definiera närmare vad jag menar.

 
"Grabbar, idag kommer det att vara ett krig där ute och det kommer att smälla rejält. Idag handlar det om det laget som har bäst inställning och mest offervilja. Jag vill inte se några jävla kärringar ute på plan utan vi går dit i varje situation och visar vem som bestämmer. Nu går vi igenom fasta situationer (...15 minuter senare...) Första 15-20 kommer vara ett ställningskrig så vi börjar med att lyfta några bakom deras backlinje"
 
Nej, ovanstående var ingen förberedelse inför apokalypsen eller ett utdrag ur Call of duty, utan hör och häpna, detta är en matchgenomgång inför en allsvensk och superettanmatch. Förutom den uppenbara stigmatiseringen ur ett genusperspektiv så är ju givetvis det som sägs helt irrelevant inför en fotbollsmatch.
 
Detta avspeglar i mångt och mycket också tränarens fotbollsideologi, där man under träningar lägger grunden. Jag är nog dum i huvudet men jag anser att för att bli bra på fotboll bör man då i synnerhet träna just fotboll. Rent empiriskt kan jag säga att den som skjuter hårdast är inte den som lyfter mest i benböj utan den som tränar mest skott. Varför ska man löpa utan boll? Varför ska uppvärmningen vara utan boll? Är vi så extremt inkompetenta att vi inte kan integrera bollen - viktigaste föremålet i fotboll - exempelvis vid konditionsträning eller uppvärmning?
 
Sedan har vi alla fotbollsspelares stora mardröm, fenomenet som är lika svenskt som jantelagen och även lika oförklarlig. FÖRSÄSONGSTRÄNING! En dag kommer dessa drygt tre månader långa period att statuera exempel för hur man inte ska förbereda en fotbollsspelare för kommande säsong. Svenska tränare har kukmätartävlingar i vilket lag som tränar mest och hårdast. Vissa lag lägger in brottning eller någon annan typ av kampsport under denna period. Är det verkligen intressant för en fotbollsspelare hur Ara Abrahamian tränar för att bli stark?  Jag vet vad ni tänker, "alla tränare gör inte så", men jag tar den "risken" att generalisera och trampa någon på tårna. Faktum är att fokus självfallet bör ligga på att träna bäst, inte mest. Och bäst innebär i min värld att man inte slänger bort 50 procent av träningstiden på att värma  upp utan boll, köra benböj eller löpa 4 minuters intervaller!  
 
Arash

Annons: