Till bloggens startsida
Vackra smutsiga...
Publicerad: 2012-03-15 00:01

Årets vackraste lag i Champions League har åkt ut. Inte för att de spelar den bästa eller vackraste fotbollen. Inte heller för att de har de bästa spelarna. Utan för att historien om SSC Napoli saknar motstycke i fotbollsvärlden. En historia som ständigt ifrågasätts och kritiseras för klubbens varaktiga associationer med camorra och smutsig korruption. Sannolikhetsgraden i sådana påståenden är med största sannolikhet höga.

Faktum kvarstår att för att nå framgång är man ibland tvingad till att trampa över lik, sådan är verkligheten. Om någon vinner innebär det oundvikligen att någon annan förlorar, om någon är rik innebär det att någon är fattig...eller så innebär snarare en persons rikedom flera miljoner personers fattigdom, men det hör inte hit. Napoli har dock inte svartare mjöl i påsen än Chelsea eller Manchester Citys blodspengar, Real Madrids skattepengar eller FC Barcelonas stulna TV pengar från övriga La Liga lag. Ska man moralisera om fenomenet kring Napoli, bör likvärdig kritik riktas mot alla utav europas storklubbar, samt FIFA och dess hycklare till ledare. 
 
Jag är inte ens en särskilt utpräglad Napolisupporter, men jag kan inte låta bli att lockas med av denna hypnotiska företeelse som klubben omringas av. Människor från en av Europas mest segregerade och mest kriminella städer sluter upp kring stadens och folkets gemensamt slående hjärta. Den lidelse och passion som härjar kring klubben Napoli är ojämförbar och olik någon annan på denna jord. 
För denna lidelse och passion kommer jag för alltid att älska Napoli. 
 
Jag är dessutom fullt medveten om lagen, ni vet den lagen som säger att man inte får prata eller skriva mer än två rader om Neapel eller i synnerhet om Napoli utan att nämna något om dess eviga frälsare Diego Maradona, vilket jag gladeligen gör. Minns ni när Maradona återvände till Neapel och den heliga San Paolo stadion. Eller när delar av de italienska fansen (napolitanare för er som är tröga) sjöng hans namn efter att han var med och slog ut just Italien, på hemmaplan, i Neapel, i semifinal, i VM 1990. Blotta tanken ger mig gåshud. Tänk att jag fick äran att se denna mytomspunna legend live, och även om han var tjock och otränad i Globen 2006 var det ren magi! 
 
 
Arash

Annons: