Till bloggens startsida
Futsal är framtiden
Publicerad: 2012-11-29 23:08

 

Har nyligen återvänt från en cirka månadslång resa till USA. Ett galet land på många sätt. Detta var mitt fjärde besök i landet så deras något introverta och arroganta attityd var något jag i allra högsta grad var förberedd på. Jag diskuterade två saker intensivt med amerikanarna, politik (i synnerhet, eftersom jag var där under valet) och fotboll. Jag försökte få en logisk förklaring till varför american football heter just "fotboll" samtidigt som jag hävdade att "vår" fotboll av naturliga skäl har mer legitimitet att tillskriva sig namnet, då vi faktiskt har som attribut att man ska sparka bollen.
 
Den första fotbollen jag bemöttes av när jag väl kommit hem var inomhusfotboll. Om jag ska vara formell så är det egentligen inte ens fotboll, utan Futsal är en egen idrott. I Sverige är det en idrott som utövas av fotbollsspelare. En idrott som är roligare att både utöva och titta på av framför allt två skäl. 1. Alltid varmt: det faktum att futsal spelas inomhus gör att det alltid är behaglig temperatur för både utövare och åskådare. 2. Händelserikt: Jag älskar fotboll, men låt oss vara ärliga. Det händer sjukt lite under 90 minuter. Så lite att våra TV-kanaler istället har gått över till att tävla i vem som har häftigast media utrustning i sina studios. Det känns som att man kollar på Minority Report med Tom Cruise varje gång det är halvtids vila!
 
Futsal är ett utmärkt komplement för fotbollsspelare. Det snabba spelet tvingar en till snabba beslut och mycket bolltouch. Frågar ni mig skulle jag gladeligen bedriva futsal verksamhet under hela försäsongs perioden. Inte av bekvämlighets skäl eller för att jag har ett personligt agg mot irrelevant fysträning i -10 med blånaglar som resultat. Utan för att jag rent empiriskt kan argumentera för denna typ av träning.
 
Såvitt jag vet finns det för närvarande en förening på hyfsad hög nivå som satt i system att använda sig av futsal under försäsongen, Qviding FIF i division 1 södra. Ett koncept jag skulle önska att fler klubbar framöver vågar utnyttja. Syftet behöver inte vara att man ska träna in mängder med kombinationsspel (såsom de bästa futsal lagen gör) utan helt enkelt att utnyttja futsalens karakteristik i de ändamål det medför fördelar för spelet på en fotbollsplan.
 
 
Arash
 

Annons: