Till bloggens startsida
Tänka fotboll
Publicerad: 2012-08-21 22:34

 

Jag är aktiv i en division två klubb i Göteborg som spelande assisterande tränare. Min tränarkollega är någon form av chef på ett företag och en extremt kompetent ledare och pedagog. Häromdagen slängde han ur sig ett uttryck som fick mig att reagera och när jag konfronterade honom med min synpunkt kom vi in på hur man bäst "skapar" den mest optimala fotbollsspelaren eller fotbollslaget?
 
En oerhört subjektiv fråga, jag vet. Hundra tränare ger säkert hundra skilda svar men det handlar alltså inte om något särskilt spelsystem eller taktik utan om hur man ska få spelarna i ett lag att agera på ett så optimalt sätt under alla givna situationer.
 
Låt mig via ett exempel förtydliga vad jag menar. Leila är en snabb yttermittfältare och under mitt ledarskap har jag gjort klart för henne att hon alltid ska hålla bredden, söka sig mot kortlinjen och slå inlägg. Samtidigt räcker det givetvis inte om Leila slaviskt förhåller sig till dessa tre instruktioner. Hon måste bryta det så kallade mönstret för att få utlopp för sin spetskompetens.
 
Men hur gör jag här? Jag vill ju tilldela alla spelare i mitt lag olika roller där jag tror att de kan få ut max av sin förmåga. Samtidigt måste jag utbilda mina spelare i att själva ta beslut
som kanske går mot mina principer eller taktiska instruktioner. Jag kan ju inte bara säga till Leila att hon måste bryta mönstret ibland utan jag måste givetvis vara mycket mer konkret.
Samtidigt är det omöjligt för mig att iscensätta alla eventuella scenarion som kan komma att uppstå och på förhand bestämma hennes aktioner. Jag måste alltså utbilda mina spelare i att tänka.
 
Leila måste helt på egen hand ta beslutet att denna gång tar jag mig in centralt i plan eller denna gång slår jag inget inlägg. Således blir huvudfrågan, "hur lär jag en spelare att tänka"? Ledare som kan få sina spelare att göra det har kommit långt. Intressant att jag under hela min karriär oftare har hört (och hör ännu än idag) tränare som vräker ur sig omdömeslösa kommentarer som "tänk inte så mycket, kör bara på"!
 
 
Arash 

Annons: