Till bloggens startsida
Antiklimax
Publicerad: 2012-06-20 16:17

 

Kul med en bra match och kanske EM's finaste mål. Inför matchen mot Frankrike hade nog de allra flesta redan hittat en inre försoning med sig själva och sina inre frustrationer. Samtidigt visade man mot Frankrike att det finns goda kvaliteter, något som åtminstone får mig att tänka "tänk om..."
 
En del "experter" och många jag talat med pratar om hur landslaget spelade för naivt och försökte sig på ett spel som man inte behärskade. Många menar på att man mer spelade efter sina resurser under Lars "Zzzzz" Lagerbäcks era. "Det var bättre förr"! Håll käften för fan! Spela efter sina resurser betyder: sparka bollen långt och hoppas på det bästa!
 
Nu är då den viktiga frågan, vad behöver vi få ifrån vårt landslag för att vi ska känna oss tillfreds med deras prestation? Räcker det att de spelar som man gjorde under Lagerbäcks era och kommer till åttondelsfinal i VM? Eller bör de ha ambitionen att spela ett spel som innebär att Sverige faktiskt har en teoretisk och verklig chans att någonsin vinna en turnering?
 
Ni som tycker det förstnämnda, stick & brinn! Ni andra, nästkommande fråga blir således, hur bör man spela för att vinna mästerskap? Alltså, jag tycker att de svenska landslagsspelarna är bra. Alla förutom Andreas Isaksson behärskar att ta emot och leverera bollen kontrollerat vidare till en lagkamrat. 
 
Och för att vinna mästerskap måste man oftare vara initiativtagare än en passiv aktör på fotbollsplanen. Jag skiter i att Grekland vann EM utan att försöka anfalla. Grekland var ett undantag. Hade det tillhört vanligheterna hade vi inte fortfarande pratat om det.
 
Jag tycker inte ens att Hamren genomfört någon särskild makeover av landslaget som det ofta har målats upp. Men om hans ambition nu är att Sverige ska bli mer spelförande och mer anfallsinriktade så anser jag att han ska få den tid han behöver för att få sin idé att fungera.
 
Sverige gör en dålig match i mästerskapet. Mot Ukraina! Matchen mot England, som för övrigt nog är EM's mest underhållande match hittills, kan lika enkelt sluta med omvända siffror. Jag hoppas att Hamren inte fegar ur efter detta ändå misslyckade EM och faller tillbaka på gamla, dåliga och "trygga" Sverige under kommande VM-kval matcher.  
 
 
Arash

Annons: