Till bloggens startsida
Rasism är alltid fel!
Publicerad: 2012-05-26 20:38

 

Det verkar som om många missade den spanska cupfinalen i fredags kväll. Matchen gick ju förvisso på de två kanaler som svenska folket minst verkar ha tillgång till. Bra jobbat där! Men vilken fotboll man i sådana fall missade. Athletic Bilbao som charmat hela fotbolls Europa genom att tidigare köra över Manchester United i år blev total överkörda av ett fenomenalt FC Barcelona.
 
Jag missar ogärna just Barcelonas matcher men nu var det ett tag sedan man såg de spela. Istället har jag ägnat mycket tid åt vår inhemska "fotboll". Såg bland annat IFK Göteborg - Kalmar FF i torsdags och innan spanska cupfinalen försökte jag hålla mig vaken genom Degerfors IF - Landskrona BOIS. Fick bekräftat för mig att det är två skilda sporter.
 
Efter den odiskutabla Barcelona segern i fredags var det precis som att båda lagen hade vunnit. Alla i publiken firade och Bilbao spelarna verkade måttligt besvikna av förlusten. Innan matchen hade oroliga spanska politiker uttryckt löjliga kommentarer som att matchen borde spelas utan publik, då man fruktade att publiken skulle bua under nationalsången. Så utifrån det perspektivet var det absolut en vinst för båda dessa lag. Två föreningar som spelar i spanska högstaligan och har flera viktiga spelare i det spanska landslaget, anser sig alltså inte ens vara spanjorer, vilken paradox.
 
Athletic Bilbao är ju för övrigt en rasistförening. Jag kan emellanåt njuta av deras fina fotboll men kommer aldrig att acceptera eller imponeras av deras grundläggande ideal kring att alla spelare måste vara från Baskien. Tänk om Malmö FF öppet uttalade att man bara tillåter skåningar i sin trupp. Eller om AIK endast skulle ta emot stockholmare. En sydamerikan, göteborgare eller norrlänning får alltså ett nej på grund av sitt etniska ursprung. Det är rasistiskt och således också fel.
 
 
Arash Bayat

Annons: