Till bloggens startsida
Va fan säger du? Del 2
Publicerad: 2012-05-14 21:53

 

Wow, vilken avslutning i Premier League och vilka fantastiska bilder från San Siro när Milan legenderna tog avsked och hyllades som hjältar. Visst ställer sig håret på kroppen... åtminstone för oss som har hår på kroppen. Nu till saker som kan få mig att tappa mitt hår. I mars månad skrev jag ett inlägg kring diverse uttryck som är vanligt förekommande inom fotbollen. Sedan dess har jag mer än vanligt lagt märke till ytterligare yttringar som kan uppfattas något tvetydiga och abstrakta, men som många gånger ska ligga till grund för vad som faktiskt ska mynna ut i en prestation på en fotbollsplan.
 
Vi börjar med ett längre uttryck. "Det handlar först och främst om att ta kampen och visa stort hjärta, då kommer liret av sig självt". Okej, först och främst så har jag aldrig förstått svenska tränares fruktan för att deras spelare inte ska kämpa tillräckligt, men det bortser vi ifrån för stunden. Det största problemet med en sådan här yttring ligger i att man gör en subjektiv bedömning kring att om du väljer att lira så är du oförmögen att både kämpa och visa hjärta.
 
Sedan har vi en rad uppenbara problem här. Hur i helvete definierar man "ett stort hjärta" Och vad fan är det som kommer av sig självt? När någon säger det ovanstående, undrar jag, "menar du att om jag går in i en massa närkamper i början av matchen och gör något som har med mitt hjärta att göra så kommer jag automatiskt att börja lira"? Nja, det låter något förenklad...och korkat!
 
Således kommer vi in på uttryck två för dagen. "Idag handlar det bara om vem som har bäst inställningen". Som så många andra icke direkta fotbolls uttryck, är givetvis även denna bred och så där suspekt luddig och diffus. När tränare och ledare inte har kompetensen eller kunskapen för att ge konkreta tips och idéer för hur man ska spela brukar man slänga in detta uttryck. Den går alltid hem och att kritisera den som pratar om inställningens vikt är som att svära i kyrkan...i Sankt Peterskyrkan i Rom...under påvens påsktal.
 
Ett tal som troligtvis är lika luddigt och diffust som gällande uttryck. För det handlar faktiskt aldrig endast om inställningen, lika lite som det aldrig endast handlar om taktiken, eller tekniken etc. Tänk om en tränare skulle ställa sig upp och säga, "Idag handlar det bara om vem som har bäst taktik". Va fan säger du, hade man tänkt! Sedan har vi återigen det där jobbiga med att kunna definiera vad man säger. Kan någon förklara för mig vad som menas med en bra inställning?
 
 
Arash

Annons: