Fotbolltransfers

Kroatien till final - söker revansch: "Tror på det här laget"

VM 2018 - 2018-07-12 kl 01:37

Artikelbild

Kroatien vände och vann mot England. Nu blir VM-finalen en repris från semifinalen 1998. "Vi har skapat historia, men vi har en match kvar", säger Dejan Lovren.

England rivstartade onsdagens semifinal och chockade Kroatien. Redan efter 5 minuter spräckte britterna nollan. Kieran Trippier skruvade snyggt in en frispark.

Därefter fortsatte England attackera och skapade ett par möjligheter, men lyckades inte utöka sin ledning. Kroatien var ovanligt blekt, och vaknade först i andra halvlek.  Man kom ut som ett helt nytt lag och vände på steken.

Ivan Perisic kunde kvittera i matchminut 68. Fyra minuter senare hade Inter-stjärnan ytterligare ett fint avslut, men stolpen stod i vägen. Trots spelövertag lyckades inte Kroatien avgöra under ordinarie tid - utan det blev ännu en förlängning.

I 109:e minuten var det anfallaren Mario Mandzukic som blev stor hjälte när han sparkade in 2-1 till Kroatien, vilket också blev slutresultatet.

– Det var tufft i dag, speciellt i första halvlek då de hade ett par chanser. Men i andra halvlek lyckades vi kontrollera matchen, vi visade kvalitet. Luka Modric visar i dag att han är världens bästa mittfältare, säger kroatiske mittbacken Dejan Lovren i den mixade zonen, som Fotbolltransfers.com närvarade vid, efter matchen.

– Efter allt folk sagt om oss innan matchen visade vi vår karaktär, vi visade att vi förtjänar att vara i finalen. Folk borde respektera oss och mig. I dag tror jag att alla i Kroatien och runtom i världen tycker att vi lyckats skapa historia. Speciellt då vi spelat 120 minuter tre gånger och är fräschare än engelsmännen, fortsätter han.

Hur kommer det sig?

– Mentalt, det är mentalt. För vi visste att vi kunde skriva historia i dag och vi gjorde det. Nu är det bara en match kvar för att föreviga det. Om 20 år kommer folk minnas oss, mer än 98-laget, och det är vad jag ville och det är därför jag är så stolt. Jag och laget förtjänar detta.

Just 1998 ställdes Kroatien mot Frankrike i semifinal. Då blev det förlust med 1-2 efter att försvararen Lillian Thuram vände matchen för Frankrike.

– Jag var bara 9 år gammal, jag minns. Jag minns att min mamma skrek, hon grät efter matchen mot Frankrike och folk pratade om varifrån Lilliam Thuram kom, säger Lovren som nu söker revansch:

– Vi har en bra möjlighet att ge igen för 20 år sedan, när de nådde finalen. Och vi kan göra det. Det kanske är vår tid att revanschera oss. Men det kommer bli tufft. Frankrike är definitivt favoriter, det är inget att dölja. Vi gillar det, vi gillar att vara underdog.

På söndag ställs Dejan Lovren mot världsstjärnor som Antoine Griezmann och Kylian Mbappé, men det är inget som skrämmer honom.

– Jag har spelat mot de största spelarna i världen och lyckats hålla dem borta från målet. Det blir återigen en stor utmaning för oss, men jag tror på det här laget, jag har trott sedan matchen mot Argentina. Jag sa att jag hade en bra känsla. Folk har hånat oss, men vi har visat att vi förtjänar att vara här, säger mittbacken.

Kroatien har strax under 4,2 miljoner invånare. Lovren försöker förklara hur en sådan liten nation kan nå en VM-final i världens största sport.

– Jag tror det är vår mentalitet, vi har gått igenom mycket, krig och så vidare. Det är otroligt hur många talanger vi har inom sport. När man även tittar på basket, handboll, vattenpolo och speciellt tennis. Jag skulle säga att vi har bra mammor och pappor. De älskar bra, skulle jag säga, avslutar Lovren med ett skratt.