Fotbolltransfers

Exklusiv intervju med Right to Dream: "Det kommer fler talanger till Sverige"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2013-03-22 kl 17:18

Artikelbild

Foto: Bildbyrån/montage

David Accam, Godsway Donyoh och Abdel Bouraima. Allsvenska spelare som samtliga är fostrade i Ghanabaserade Right to Dream – en av Afrikas bästa fotbollsakademier. Fotbolltransfers.com har fått en exklusiv intervju med akademins grundare Tom Vernon. "Kan vi producera en fantastisk fotbollspelare som inte är en bra människa är det inte särskilt intressant. Vi är ute efter att få fram bra människor", säger han.

Allt fler svenska klubbar vänder sig till akademin Right to Dream i jakten på nyförvärv. Helsingborg, Häcken, Kalmar och Östersund är några av klubbarna som åkt ner till Ghana.

Ifjol blev Waris Majeed hela Allsvenskans skyttekung och såldes senare till den ryska storklubben Spartak Moskva. I år har BK Häcken värvat två potentiella ersättare, Abdel Bouraima och Drissa Diarrassouba, via Right to Dream. I Helsingborg finns David Accam. Manchester City värvade Godsway Donyoh – och lånade ut honom till Djurgården. Och i Östersund spelar Samuel Mensah. Även i grannländerna Norge och Danmark går det att hitta flera Right to Dream-spelare.

– Jag tror att vi kommer att få se fler spelare från vår akademi i Sverige, definitivt i Skandinavien i alla fall, säger Tom Vernon till fotbolltransfers.com och förklarar närmare:

– Skandinavien har varit en utmärkt ingångspunkt för spelare att få komma ut i övriga Europa. Nivån är rätt och spelarna har bra chanser att slå sig in i förstalaget. Klubbarna är väldigt professionella, det finns inga problem vad gäller rasism, folk är trevliga och har tagit emot våra spelare väl.

Scoutade för Manchester United
Engelsmannen Tom Vernon är en före detta fotbollstränare och scout som flyttade till Afrika 1999 – samma år som han drog igång Right to Dream.

– Jag jobbade med två stora Premier League-klubbar och kom hit som en professionell fotbollstränare 1999. Alla som har varit här i Afrika och sett potentialen i barnen som spelar på gatan och jämfört det med seniorspelarna ser att de flesta inte utvecklar sin potential. Då bestämde jag mig för att avsluta min tränarkarriär. Jag började jobba som scout för Manchester United, jag var ansvarig för deras Afrikascouting, och åkte runt i 25 olika länder under fem år. Samtidigt startade vi akademin Right to Dream.

– Vi tog oss an alla problem som vi sett i Afrika vad gäller barnens utbildning, hemmamiljö, mat, träning, träningsanläggningar men viktigaste av allt – att få möjligheter att utvecklas. Vi lyckades successivt jobba med alla dessa områden. Vi har nu de bästa träningsanläggningarna i hela Afrika, det är även bättre än vad många klubbar i Europa har. Ungefär 30 av våra spelare har tagit sig till universiteten i USA, spelare som inte nått kraven för att spela professionell fotboll. Vi ger alla våra spelare möjligheter, inte bara de som kan spela fotboll.

De som var tillräckligt bra fotbollsspelare hamnade inledningsvis i exempelvis Belgien men på senare tid har talangerna i Right to Dream slussats vidare till den skandinaviska marknaden. Även de som skrivit på avtal med stora Premier League-klubbar.

– Vi har många spelare i Skandinavien och det verkar vara en utmärkt plats för våra spelare att lära sig europeisk fotboll i en trygg miljö. En del spelare har skrivit på för Manchester City och lånats ut till skandinaviska klubbar, så är det för spelarna i Djurgården, Århus och Strömsgodset. Sen har vi spelare som vi placerat där direkt, förklarar Tom Vernon.

BK Häckens tränare Peter Gerhardsson besökte akademin i januari och var oerhört imponerad. Han berättade också att den engelska storklubben Manchester City plockade de fyra bästa spelarna från varje lag.

– Nej, det finns inget samarbete med Manchester City. De kommer hit och tittar på våra spelare. Självklart är det mer attraktivt om City erbjuder dem ett kontrakt, det handlar om Premier League-mästarna. Samtidigt kan de utvecklas i Sverige, genom lån, istället för att säljas vidare som med Waris. Han blev för dyr efter sin succé så det var svårt för honom att ta nästa steg. Hade han skrivit på för City, lånats ut till Skandinavien och gjort bra ifrån sig, kunde han sedan enklare lånats ut till exempelvis Frankrike eller Tyskland. Vi har bra relationer med en rad klubbar i Europa och i slutändan handlar det om att hitta den bästa klubben för respektive spelare.

"Vi samarbetar inte med agenter"
Talangerna i Right to Dream har varit ett hett byte bland agenterna.

– Ja, vi producerar många bra spelare, flera som spelar i Ghanas ungdomslandslag. Det är naturligt att det finns agenter som vill jobba med våra spelare men i slutändan måste agenten tillföra något som är till nytta för spelaren. Om vi redan har bra möjligheter för spelarna att ta sig ut till Europa och de vet om att de tas om hand i klubbarna de hamnar i ser jag ingen anledning till att de ska använda sig av agenter. Senare i karriären när de vill gå vidare från Skandinavien till exempelvis Tyskland, England eller Frankrike så kanske det behövs en agent. Men Right to Dream samarbetar inte med agenter, vi har redan relationer med klubbarna så varför inte gå direkt till dem.

Har även svenska agenter varit i kontakt med er eller spelarna?

– Vi har haft förfrågningar från agenter i förmodligen varje land i Europa. Om killarna tänker jobba med agenter är jag säker på att de ringer oss först för att få våra råd. Vi känner också till bra agenter och kan tipsa dem om de vi litar på - om de behöver förhandla om kontrakt. Men i slutändan, det vi försöker göra här är att lära dem fotboll och göra dem självständiga så att de kan ta egna beslut. Att de kan tänka själva och lära sig att läsa kontrakten på egen hand. Självklart behöver de någon som förhandlar fram det där men vi vill att våra spelare ska bli mer självständiga.

Är det du som hjälper spelarna när de behöver råd?

– Vi har ett starkt system. Vi har många studenter som tagit sig till universitet i USA. Vi försöker förse alla våra spelare med stöd oavsett om det handlar om att gå till en storklubb eller att börja på ett mindre universitet i USA. Vi ser Right to Dream som en stor familj och försöker så gott vi kan behålla bra relationer och ge support till alla våra killar. Vi vill deras bästa, för det är även det bästa för Right to Dream. Om vårt rykte förbättras tack vare att våra killar gör bra ifrån sig så förbättras akademins profil och det blir bättre för alla.

Startar fotbollsakademi för tjejer: "Vill samarbeta med svensk klubb"
Right to Dream är baserad i sydöstra delen av Ghana, i närheten av staden Akosombo. I dagsläget har man 70 stycken pojkar mellan 10 och 18 år som tränar fotboll ungefär 12-18 timmar i veckan. Men Right to Dream handlar inte bara om fotboll.

– Kan vi producera en fantastisk fotbollspelare som inte är en bra människa är det inte särskilt intressant. Vi är ute efter att få fram bra människor och det är därför vi satsar så mycket i att utbilda spelarna, berättar Tom Vernon för fotbolltransfers.com.

Akademin satsar även stort på andra sporter.

– Vi har ett Paraolympics-lag och vi lyckades kvalificera ett par idrottare till Paraolympics i London i somras. Vi vill ta in barn med fysiska handikapp och ge dem samma utbildning och träning som de andra. Afrika har stor potential att bli framstående i Paraolympics eftersom det finns så många här med handikapp. Och de atletiska egenskaperna hos människor i Afrika, generellt sett, är som alla redan vet exceptionella.

– Right to Dreams stora vision är att skapa förebilder för att inspirera förändringar i Afrika. Om du utvecklar fotbollsspelare som går och blir superstjärnor vill hela kontinenten lyssna på vad de har att säga. Det är samma med Paraolympics. Det finns många människor i Afrika som tittar på folk med handikapp som om de har någon förbannelse eller en sjukdom. Vi tror att om vi kan skapa olympiska mästare med handikapp kan de bli nationella ikoner som alla kan vara stolta över. Vi försöker ge barn möjligheter som alla andra tar för givet.

Har ni fler projekt på gång?

– Vårt sista projekt som drar igång i maj är en fotbollsakademi för tjejer. Det blir den första i Afrika. Det kommer att bli väldigt spännande, vi har börjat med rekryteringen. Vi har tittat på 3000 unga tjejer runt om i Ghana och vi väljer ut de bästa som får gå med i vår akademi. Nivån som vi har sett än så länge är otrolig hög och jag tror att vi kommer att producera många internationella fotbollspelare på damsidan.

Får vi se en del av dem i Sverige?

– Vi vill gärna samarbeta med en svensk klubb som kan hjälpa till med utvecklingen av våra kvinnliga fotbollsspelare.  De klubbar vi för närvarande jobbar med inom herrfotbollen är inte så starka på damsidan så vi är intresserade av att utforska vilka klubbar som utvecklar spelarna bäst och kan hjälpa oss att utveckla våra spelare. De bästa spelarna från vår akademi kanske kan åka till Sverige och spela.

Det måste vara dyrt att driva akademin?

– Ja, det är ett dyrt program. Vi har flera intäktskällor, fem-sex olika typer. Allt från sponsorer till scoutingkontrakt och utbildningsbidrag. Vi driver även andra verksamheter som generar intäkter till akademin, säger Vernon och tillägger:

– Om vi producerar dussintals med världsklasspelare och dussintals med ungdomar som åker till universiteten i USA, och när de kommer tillbaka så kan de förhoppningsvis försöka skapa fler möjligheter för barn i Afrika och ge dem en chans. Det är därför vi gör det här. Och på grund av det får vi in intäkter. Vi har folk som tror på vårt resonemang och förser oss med pengar för sådana ändamål.

Jakob Celik

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån/montage

Exklusiv intervju med Right to Dream: "Det kommer fler talanger till Sverige"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2013-03-22 kl 17:18

David Accam, Godsway Donyoh och Abdel Bouraima. Allsvenska spelare som samtliga är fostrade i Ghanabaserade Right to Dream – en av Afrikas bästa fotbollsakademier. Fotbolltransfers.com har fått en exklusiv intervju med akademins grundare Tom Vernon. "Kan vi producera en fantastisk fotbollspelare som inte är en bra människa är det inte särskilt intressant. Vi är ute efter att få fram bra människor", säger han.

Allt fler svenska klubbar vänder sig till akademin Right to Dream i jakten på nyförvärv. Helsingborg, Häcken, Kalmar och Östersund är några av klubbarna som åkt ner till Ghana.

Ifjol blev Waris Majeed hela Allsvenskans skyttekung och såldes senare till den ryska storklubben Spartak Moskva. I år har BK Häcken värvat två potentiella ersättare, Abdel Bouraima och Drissa Diarrassouba, via Right to Dream. I Helsingborg finns David Accam. Manchester City värvade Godsway Donyoh – och lånade ut honom till Djurgården. Och i Östersund spelar Samuel Mensah. Även i grannländerna Norge och Danmark går det att hitta flera Right to Dream-spelare.

– Jag tror att vi kommer att få se fler spelare från vår akademi i Sverige, definitivt i Skandinavien i alla fall, säger Tom Vernon till fotbolltransfers.com och förklarar närmare:

– Skandinavien har varit en utmärkt ingångspunkt för spelare att få komma ut i övriga Europa. Nivån är rätt och spelarna har bra chanser att slå sig in i förstalaget. Klubbarna är väldigt professionella, det finns inga problem vad gäller rasism, folk är trevliga och har tagit emot våra spelare väl.

Scoutade för Manchester United
Engelsmannen Tom Vernon är en före detta fotbollstränare och scout som flyttade till Afrika 1999 – samma år som han drog igång Right to Dream.

– Jag jobbade med två stora Premier League-klubbar och kom hit som en professionell fotbollstränare 1999. Alla som har varit här i Afrika och sett potentialen i barnen som spelar på gatan och jämfört det med seniorspelarna ser att de flesta inte utvecklar sin potential. Då bestämde jag mig för att avsluta min tränarkarriär. Jag började jobba som scout för Manchester United, jag var ansvarig för deras Afrikascouting, och åkte runt i 25 olika länder under fem år. Samtidigt startade vi akademin Right to Dream.

– Vi tog oss an alla problem som vi sett i Afrika vad gäller barnens utbildning, hemmamiljö, mat, träning, träningsanläggningar men viktigaste av allt – att få möjligheter att utvecklas. Vi lyckades successivt jobba med alla dessa områden. Vi har nu de bästa träningsanläggningarna i hela Afrika, det är även bättre än vad många klubbar i Europa har. Ungefär 30 av våra spelare har tagit sig till universiteten i USA, spelare som inte nått kraven för att spela professionell fotboll. Vi ger alla våra spelare möjligheter, inte bara de som kan spela fotboll.

De som var tillräckligt bra fotbollsspelare hamnade inledningsvis i exempelvis Belgien men på senare tid har talangerna i Right to Dream slussats vidare till den skandinaviska marknaden. Även de som skrivit på avtal med stora Premier League-klubbar.

– Vi har många spelare i Skandinavien och det verkar vara en utmärkt plats för våra spelare att lära sig europeisk fotboll i en trygg miljö. En del spelare har skrivit på för Manchester City och lånats ut till skandinaviska klubbar, så är det för spelarna i Djurgården, Århus och Strömsgodset. Sen har vi spelare som vi placerat där direkt, förklarar Tom Vernon.

BK Häckens tränare Peter Gerhardsson besökte akademin i januari och var oerhört imponerad. Han berättade också att den engelska storklubben Manchester City plockade de fyra bästa spelarna från varje lag.

– Nej, det finns inget samarbete med Manchester City. De kommer hit och tittar på våra spelare. Självklart är det mer attraktivt om City erbjuder dem ett kontrakt, det handlar om Premier League-mästarna. Samtidigt kan de utvecklas i Sverige, genom lån, istället för att säljas vidare som med Waris. Han blev för dyr efter sin succé så det var svårt för honom att ta nästa steg. Hade han skrivit på för City, lånats ut till Skandinavien och gjort bra ifrån sig, kunde han sedan enklare lånats ut till exempelvis Frankrike eller Tyskland. Vi har bra relationer med en rad klubbar i Europa och i slutändan handlar det om att hitta den bästa klubben för respektive spelare.

"Vi samarbetar inte med agenter"
Talangerna i Right to Dream har varit ett hett byte bland agenterna.

– Ja, vi producerar många bra spelare, flera som spelar i Ghanas ungdomslandslag. Det är naturligt att det finns agenter som vill jobba med våra spelare men i slutändan måste agenten tillföra något som är till nytta för spelaren. Om vi redan har bra möjligheter för spelarna att ta sig ut till Europa och de vet om att de tas om hand i klubbarna de hamnar i ser jag ingen anledning till att de ska använda sig av agenter. Senare i karriären när de vill gå vidare från Skandinavien till exempelvis Tyskland, England eller Frankrike så kanske det behövs en agent. Men Right to Dream samarbetar inte med agenter, vi har redan relationer med klubbarna så varför inte gå direkt till dem.

Har även svenska agenter varit i kontakt med er eller spelarna?

– Vi har haft förfrågningar från agenter i förmodligen varje land i Europa. Om killarna tänker jobba med agenter är jag säker på att de ringer oss först för att få våra råd. Vi känner också till bra agenter och kan tipsa dem om de vi litar på - om de behöver förhandla om kontrakt. Men i slutändan, det vi försöker göra här är att lära dem fotboll och göra dem självständiga så att de kan ta egna beslut. Att de kan tänka själva och lära sig att läsa kontrakten på egen hand. Självklart behöver de någon som förhandlar fram det där men vi vill att våra spelare ska bli mer självständiga.

Är det du som hjälper spelarna när de behöver råd?

– Vi har ett starkt system. Vi har många studenter som tagit sig till universitet i USA. Vi försöker förse alla våra spelare med stöd oavsett om det handlar om att gå till en storklubb eller att börja på ett mindre universitet i USA. Vi ser Right to Dream som en stor familj och försöker så gott vi kan behålla bra relationer och ge support till alla våra killar. Vi vill deras bästa, för det är även det bästa för Right to Dream. Om vårt rykte förbättras tack vare att våra killar gör bra ifrån sig så förbättras akademins profil och det blir bättre för alla.

Startar fotbollsakademi för tjejer: "Vill samarbeta med svensk klubb"
Right to Dream är baserad i sydöstra delen av Ghana, i närheten av staden Akosombo. I dagsläget har man 70 stycken pojkar mellan 10 och 18 år som tränar fotboll ungefär 12-18 timmar i veckan. Men Right to Dream handlar inte bara om fotboll.

– Kan vi producera en fantastisk fotbollspelare som inte är en bra människa är det inte särskilt intressant. Vi är ute efter att få fram bra människor och det är därför vi satsar så mycket i att utbilda spelarna, berättar Tom Vernon för fotbolltransfers.com.

Akademin satsar även stort på andra sporter.

– Vi har ett Paraolympics-lag och vi lyckades kvalificera ett par idrottare till Paraolympics i London i somras. Vi vill ta in barn med fysiska handikapp och ge dem samma utbildning och träning som de andra. Afrika har stor potential att bli framstående i Paraolympics eftersom det finns så många här med handikapp. Och de atletiska egenskaperna hos människor i Afrika, generellt sett, är som alla redan vet exceptionella.

– Right to Dreams stora vision är att skapa förebilder för att inspirera förändringar i Afrika. Om du utvecklar fotbollsspelare som går och blir superstjärnor vill hela kontinenten lyssna på vad de har att säga. Det är samma med Paraolympics. Det finns många människor i Afrika som tittar på folk med handikapp som om de har någon förbannelse eller en sjukdom. Vi tror att om vi kan skapa olympiska mästare med handikapp kan de bli nationella ikoner som alla kan vara stolta över. Vi försöker ge barn möjligheter som alla andra tar för givet.

Har ni fler projekt på gång?

– Vårt sista projekt som drar igång i maj är en fotbollsakademi för tjejer. Det blir den första i Afrika. Det kommer att bli väldigt spännande, vi har börjat med rekryteringen. Vi har tittat på 3000 unga tjejer runt om i Ghana och vi väljer ut de bästa som får gå med i vår akademi. Nivån som vi har sett än så länge är otrolig hög och jag tror att vi kommer att producera många internationella fotbollspelare på damsidan.

Får vi se en del av dem i Sverige?

– Vi vill gärna samarbeta med en svensk klubb som kan hjälpa till med utvecklingen av våra kvinnliga fotbollsspelare.  De klubbar vi för närvarande jobbar med inom herrfotbollen är inte så starka på damsidan så vi är intresserade av att utforska vilka klubbar som utvecklar spelarna bäst och kan hjälpa oss att utveckla våra spelare. De bästa spelarna från vår akademi kanske kan åka till Sverige och spela.

Det måste vara dyrt att driva akademin?

– Ja, det är ett dyrt program. Vi har flera intäktskällor, fem-sex olika typer. Allt från sponsorer till scoutingkontrakt och utbildningsbidrag. Vi driver även andra verksamheter som generar intäkter till akademin, säger Vernon och tillägger:

– Om vi producerar dussintals med världsklasspelare och dussintals med ungdomar som åker till universiteten i USA, och när de kommer tillbaka så kan de förhoppningsvis försöka skapa fler möjligheter för barn i Afrika och ge dem en chans. Det är därför vi gör det här. Och på grund av det får vi in intäkter. Vi har folk som tror på vårt resonemang och förser oss med pengar för sådana ändamål.

Jakob Celik

[email protected]