Foto: Bildbyrån

Så letar Malmö FF nyförvärv - utgår från femstegstrappa

Publicerad: 2013-02-06 15:07 Allsvenskan

Malmö FF:s sportchef Per Ågren berättar nu för Kvällsposten hur man går tillväga i sin rekryteringsprocess.

Malmö FF har värvat friskt inför den här säsongen. Nu avslöjar klubben sitt arbetssätt när man rekryterar nya spelare.

Det handlar om en femstegstrappa i rekryteringsprocessen och ett egenhändigt framtaget datorprogram för scouting, skriver Kvällsposten.

– Det handlar om att jobba så vi minimerar riskerna samtidigt som vi maximerar antalet spelare vi kan kartlägga, säger sportchefen Per Ågren till tidningen.

Första steget handlar om CV - alltså tips om spelare och deras attribut.

Andra steget handlar om referenser - där man kolla upp spelare med pålitliga källor. Där tittar man på inställning, träningsvilja, potential och om han passar in i MFF.

Tredje steget handlar om rörliga bilder - där man gärna tittar på spelare på DVD. Detta steg kan bli avgörande för om man går vidare.

Fjärde steget handlar om hemmamiljö - där man åker och tittar på spelaren i sin egna klubb, både i match och träning. Det handlar om att bilda sig en egen uppfattning.

Femte steget handlar om provspel - uppfyller spelaren alla tidigare krav så bjuds han in för testspel eller rundvisning av arenan och övriga faciliteter. Provspel blir främst aktuell för yngre spelare. Mer etablerade spelare eller jagade talanger bjuds främst in för att bekanta sig med MFF.

Inför den här säsongen har Malmö FF värvat Erik Johansson, Emil Forsberg, Magnus Eriksson, Petter Thelin och Benjamin Fadi.

Ett mycket viktigt verktyg i Malmös rekryteringsprocess är scoutingen. För den ansvarar Vito Stavljanin - som arbetat fram ett analysprogram som är skapt just för MFF:s behov.

– Vi behövde ett verktyg som passar MFF. De program som finns på marknaden är för trubbiga. Söker vi en snabb kantmittfältare som är bra att passera sin mittfältare och som slår inlägg som når rätt adress är det vad vi främst behöver undersöka. Inte hans förmåga i nickdueller, säger han till Kvällsposten.

Per Ågren är nöjd med det nya analysprogrammet.

– Fotboll är en komplex sport där du aldrig kan få matematiska sanningar på det sättet. Men vi är övertygade om att det här verktyget kommer att göra oss väldigt mycket mer effektiva. Vi kan snabbare se om en spelare är rätt för oss och vi kan undersöka betydligt fler spelare, säger han till Kvällsposten.

Läs hela intervjun på Kvällsposten - där MFF även kommenterar hur man gick tillväga med årets värvningar, genomt att klicka HÄR.

SCROLLA NED FÖR ATT
LÄSA NÄSTA NYHET
Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com