Fotbolltransfers.com - Officiellt: Joel Rydstrand draftad av Seattle Sounders
Foto: Bildbyrån

Officiellt: Joel Rydstrand draftad av Seattle Sounders

Publicerad: 2019-01-11 23:52 Utlandsproffs

Han har spelat collegefotboll i USA de fyra senaste åren. Idag blev Joel Rydstrand, med ett förflutet i IK Sirius, draftad av Seattle Sounders. "Jag är väldigt motiverad", säger han till Fotbolltransfers.com.

När årets MLS-draft hölls i Chicago blev svensken Joel Rydstrand vald som nummer 44 av Seattle Sounders. Fotbolltransfers.com fick tag på 23-åringen direkt efter att han fått beskedet.

– Det är glädje just nu men jag känner mig även väldigt motiverad. Nu är det dags att visa upp sig, visa att man är värd ett kontrakt, säger han.

– Jag har varit i staden tidigare, det är en väldigt fin stad. Som lag vet jag inte riktigt mycket om hur de spelar än men jag vet att de har mycket fans, tillägger mittfältaren.

Tidigare under veckan fick Rydstrand chansen att delta ”MLS Player Combine”, där de 60 mest talangfulla collegespelarna visar upp sig framför scouter och tränare från MLS-klubbarna. Att han blev draftad kom därför inte som en chock.

– Under tiden vi var på combinen hade jag möte med hela tränarstaben och scouterna i Seattle, så vi fick träffa varandra, säger svensken och fortsätter:

– Jag hade förväntat mig att bli draftad (av något lag), men om det sedan skulle ske i första-, andra- eller tredjerundan visste jag inte. Vi hade det lite på känn att de var intresserade men när beskedet väl kommer så blir det självklart en urladdning.

Men att bli draftad betyder inte att han är garanterad ett kontrakt.

– Nej, att man blir draftad betyder bara att man är med dem på försäsongen. Jag får åka dit och visa upp mig så allt beror på hur försäsongen går. När jag kommer dit så kommer jag väl skriva på något kortare avtal eftersom de ska betala för boende, mat och så vidare, men det är inget som sträcker sig längre än den 1 mars. Den 1 mars är det domedagen, antingen skriver man på eller så blir man frisläppt.

I Seattle finns redan en annan svensk defensiv mittfältare, landslagsspelaren Gustav Svensson.

– De var snabba med att säga att de vill få oss i kontakt, så det är kanske något som kommer ske framöver. Jag hoppas att det blir så, det ska bli skitkul.

Under 2013 fick Joel Rydstrand chansen att spela för i IK Sirius. Han gjorde sju inhopp i division 1 och belönades med ett förlängt kontrakt säsongen efter. Någon speltid i Superettan blev det dock inte, istället lånades han ut till BKV Norrtälje under andra halvan av säsongen. 2015 bestämde sig han för att flytta till USA och Creighton University där han spelat och pluggat sedan dess.

– Det har varit jättebra i Creighton, fyra väldigt givande år. En enorm utveckling, både personligt och fotbollsmässigt. Jag fick även med mig två kandidatexamen.

Hur är nivån på fotbollen där jämfört med hemma?

– Det varierar, det finns så många lag här, men de bästa lagen skulle man kunna jämföra med toppen i Superettan och däremellan är det kanske division 1-klass.  Man ser mer fysiska och snabba spelare, det var inte så mycket teknik och speluppfattning. Faciliteterna här är något otroligt, jag tror inte det finns många lag i Allsvenskan som kan matcha det.

Borde fler åka och spela collegefotboll i USA?

– Även om man spelar i Superettan är värdet av utbildningen och den erfarenhet man får av att åka över till USA nästan ovärderlig. Men man ska vara försiktig med var man åker för det finns så många skolor i USA och alla påstår att de håller en bra nivå och att de ger möjligheter att ta dig till nästa nivå. Jag skulle säga att man ska ta sig till USA men att man behöver bra rådgivning om var man ska.

Nu väntar några dagars träning på egen hand innan Joel Rydstrand under nästa vecka åker till Seattle för att försöka spela till sig ett kontrakt med MLS-klubben.

ARTIKELN PRESENTERAS AV:
KLICKA HÄR FÖR ATT FÅ
HAJPADE ODDS!
Jakob Celik
jakob.celik@fotbolltransfers.com
Spelarprofiler

Klubbar

Kommentarer skapas med Disqus