Fotbolltransfers.com - Bobbie Friberg da Cruz slutar - blir tränare i Assyriska BK
Foto: Karl Nilsson/Bildbyrån

Bobbie Friberg da Cruz slutar - blir tränare i Assyriska BK
Publicerad: 2017-12-12 18:12

Övriga Sverige

Bobbie Friberg da Cruz lämnar som bekant IFK Mariehamn. Men det blir inte fortsatt spel. 35-åringen lägger av för att bli tränare i Assyriska BK, kan Fotbolltransfers.com avslöja.

Efter 17 år på elitnivå är spelarkarriären över. Bobbie Friberg da Cruz, 35, hann representera GAIS, danska Randers, norska Kongsvinger, IFK Norrköping och senast IFK Mariehamn - som han 2016 vann finska ligan med.

Den reslige och mångsidige försvararen berättar om sitt beslut för Fotbolltransfers.com - som samtidigt kan berätta att Friberg da Cruz istället blir huvudtränare i Assyriska BK, som den gångna säsongen ramlade ur Söderettan.

– I all ärlighet trodde jag faktiskt inte riktigt att karriären var över än, att få spela fotboll på elitnivå. Jag hade ett bra år bakom mig i Mariehamn. Men den klubb som jag räknade med skulle höra av sig gjorde inte det (GAIS). Man är ju inte ung bollspelare längre och tankar av att kunna bli tränare har flutit runt i huvudet på mig i några år. Så när nu ABK hörde av sig om att vilja ha mig som huvudtränare tvekade jag aldrig, säger han.

– Möjligheten att som helt oerfaren få denna chans gjorde mig otroligt tacksam och glad. ABK är en klubb som jag följt länge med tanke på att brorsan spelat där i några år nu. Jag känner till klubben och har själv varit med och hållit igång där under vintrar när man har haft ledigt från fotbollen, fortsätter Friberg da Cruz.

Den ex-allsvenske spelaren har höga ambitioner med Assyriska BK i division 2 kommande säsong.

– Målsättningen är ju självklart att komma så långt upp i tabellen som möjligt. Laget spelade ju i Söderettan förra året och har du en gång varit på de nivåerna vill man ju alltid tillbaka. Men som sagt är det väl kanske lite för tidigt att prata målsättning. Klubben har nu ett stort och viktigt ansvar att först och främst behålla truppen intakt och krydda den med lite kvalitets- och karaktärsspelare. För man ska veta det att division 2 inte är en enkel serie, säger Friberg da Cruz till Fotbolltransfers.com.

I Assyriska återförenas Bobbie alltså med Johan Friberg da Cruz. Båda har tidigare lirat ihop i GAIS. Den yngre brorsan slet av korsbandet i somras och har också beslutat att lägga skorna på hyllan. 31-åringen är dock kvar i klubben - som sportchef.

– Det är alltid kul att jobba med sina nära och kära. Johan hade absolut något i att jag valde ABK som klubb men det var absolut långt ifrån allt. Som jag sa tidigare är jag otroligt tacksam att ABK som klubb ens valde mig som tränare och där är helt klart den största faktorn till valet. Men visst är en återförening med brorsan efter nu tio-tolv års frånvaro väldigt kul. Sen att Johan är ny sportchef är givetvis kul och innebär att vi kommer jobba nära ihop, säger Bobbie Friberg da Cruz.

– På tal om familj vill jag samtidigt tacka min underbara flickvän Jessica. Hennes stöd och råd har hjälpt mig i detta beslut. Detta var definitivt inte ett lätt beslut då vi bott på olika orter i snart sex år, fortsätter han.

Finns det en möjlighet att du själv drar på dig skorna och spelar division 2-fotboll kommande säsong?

– Haha, ja vi får se med den frågan. Jag hoppas ju på att laget är tillräckligt starkt så man slipper trä på dojorna. Jag kommer ju självklart att hålla igång med laget under försäsongen och så får vi helt enkelt se därifrån.

Bobbie Friberg da Cruz ger sig in i tränaryrket med stora ambitioner. 35-åringen ger ett smakprov på hur han vill att laget ska spela och vad han kräver av sina spelare.

– Tiden får utvisa hur jag kommer vara som tränare. Men det jag kan säga nu är att jag kommer kräva hårt jobb och att man brinner för det. Att få representera klubbmärket på bröstet är få förunnat och jag kommer vilja se det i mina spelares ögon. Det är defensiven som vinner titlar som man så härligt säger det i NFL, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter om sin spelfilosofi:

– Det är där främsta fokus ligger i min filosofi. Laget släppte in lite väl mycket mål under året och det kan mycket väl vara så att det gjort grabbarna lite ängsliga defensivt. Sen är jag väl en softy för bolltrygga lag och spelare, så det kommer väl vara mycket fokus på den biten. Jag hoppas ju att vi kommer bli ett förande lag som är trygga med bollen, där jag vill att grabbarna ska kunna våga utan att de känner att någon kommer hyvla dem för ett bolltapp. Hellre våga än gömma sig som man så snyggt kan uttrycka sig.

Bobbie Friberg da Cruz summerar avslutningsvis en lång spelarkarriär - som innehållit en del fina höjdpunkter.

– Att summera en spelkarriär är väldigt svårt och kan bli väldigt långdraget så här tätt inpå avslutet. Men om jag måste så är det ju självklart några höjdpunkter som dyker upp på näthinnan. Debuten i GAIS är ju där. Uppflyttningarna 2003 till Superettan och 2005 till Allsvenskan. Sista matchen i klubben 2008 är också där uppe med avtacket från fansen där tårarna bara flödade från kinden, säger han och fortsätter:

– Ligaguldet och cupguldet med Mariehamn självklart. Att vid 35 års ålder få lira Champions League-kval trodde man liksom aldrig. Sen går det inte att inte nämna Norrköping i det hela. En stad och ett lag som ligger varmt om hjärtat. Hade fantastiskt fina år där.


Ninib Staifo
ninib.staifo@fotbolltransfers.com


Kommentarer skapas med Disqus